Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η παραγωγή ελαιόλαδου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στην Ευρώπη

Στην Ιταλία αναμένεται συλλογή μόλις 200 χιλιάδων τόνων (προηγουμένως ήταν 700 χιλιάδες), ενώ και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία παρατηρήθηκε μια πτώση στην παραγωγή.

Η Assitol (Ιταλική Ένωση Ελαιόλαδου) δηλώνει: «Είναι απαραίτητο να γίνει μια ανανέωση στην αλυσίδα εφοδιασμού με την ανανέωση των συστημάτων και των διαδικασιών».

Αυτό που διαφαίνεται για το ελαιόλαδο στην Ιταλία και την Ευρώπη είναι ένα από τα χειρότερα σενάρια που έχουν βιώσει ποτέ. Στην Ιταλία, η παραγωγή για το έτος 2022-23 πλησιάζει το ιστορικό της ελάχιστο με περίπου 200 χιλιάδες τόνους (στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν ακόμα πάνω από 700 χιλιάδες τόνους), αλλά πάνω απ’ όλα η Ισπανία θα καταγράψει, μετά από χρόνια συνεχούς ανάπτυξης (πάντα πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους μέχρι τα ρεκόρ των 2013 και 2018 με σχεδόν 1,8 εκατομμύρια), μια απότομη πτώση: φέτος αναμένονται λιγότεροι από 900 χιλιάδες τόνοι. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, χάρη στην υπερπαραγωγή της, η Ιβηρική χώρα έχει εξασφαλίσει το προϊόν στις αγορές και με ελεγχόμενες τιμές.

Συνοψίζοντας, υπάρχει έλλειψη ελαιόλαδου. Αυτή η έλλειψη προμήθειας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την Ιταλία, η οποία, παρότι έχει σταθεροποιήσει την παραγωγή της στους περίπου 200-300 χιλιάδες τόνους, είναι τόσο σημαντικός καταναλωτής (οι οικογένειες αγοράζουν κατά μέσο όρο 600 χιλιάδες τόνους ετησίως) όσο και σημαντικός εξαγωγέας (οι εξαγωγές ανέρχονται σε περίπου 400 χιλιάδες τόνους). Μην έχοντας επαρκή εγχώρια παραγωγή για να καλύψει μια ζήτηση της τάξης του ενός εκατομμυρίου τόνων ετησίως, η Ιταλία εξάγει κυρίως μίγματα από παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στην Ιταλία και από άλλες προελεύσεις. Η σοβαρή έλλειψη παραγωγής θα επηρεάσει, συνεπώς, τόσο την εγχώρια κατανάλωση (με αναπόφευκτη αύξηση των τιμών) όσο και τον τζίρο των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Οι αιτίες είναι πρωτίστως δομικές, αλλά συνδέονται επίσης με τυχαία γεγονότα. Πιθανότατα, οι αργοί χρόνοι συγκομιδής των ελιών κατά τη διάρκεια του έτους (από Οκτώβριο έως Νοέμβριο και ακόμα και μετά) σήμαιναν ότι η παραγωγή ελαιόλαδου ένιωσε τον πλήρη αρνητικό αντίκτυπο της ξηρασίας, όπως και άλλοι τομείς, αλλά, αντίθετα από άλλες καλλιέργειες, υπέστη και τις επιπτώσεις της επιστροφής των βροχών του φθινοπώρου. Ενώ άλλοι τομείς της γεωργίας, προστατευμένοι από τη θερινή ζέστη, υπέστησαν πολύ λίγες παθογόνες επιθέσεις, η παραγωγή ελαιόλαδου επλήγη και από την ισχυρή παρουσία της μύγας της ελιάς σε διάφορες περιοχές παραγωγής της Ευρώπης.

«Παράλληλα, η ελαιοκομική περίοδος 2022-23 θα είναι δύσκολη και για την Ισπανία – σχολιάζει ο διευθυντής της Assitol, της ένωσης των βιομηχανιών ελαιόλαδου, Andrea Carrassi – η οποία δεν θα ξεπεράσει τους 900 χιλιάδες τόνους. Οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές με τη μείωση της προσφοράς και την επακόλουθη αύξηση των τιμών. Το πρόβλημα επηρεάζει ολόκληρη τη Μεσογειακή λεκάνη. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα ούτε στην Πορτογαλία (-40%) ούτε στην Τυνησία (-16%). Είναι αλήθεια ότι άλλες πραγματικότητες αναπτύσσονται στη Μεσογειακή περιοχή, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Αλγερία και ακόμα και η Λιβύη. Ωστόσο, η Ιταλία εξακολουθεί να απέχει από τις ποσότητες των ιστορικών παραγωγών όπως είναι οι χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου. Η μόνη εξαίρεση είναι η Τυνησία, που έχει ήδη αναλάβει έναν σημαντικό ρόλο στις διεθνείς αγορές και έχει αποδείξει ότι είναι πολύ ανταγωνιστική, τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς την ποιότητα. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε, αντίθετα, είναι να εργαστούμε για την αύξηση των ποσοτήτων και των αποδόσεων στην Ιταλία.»

Η Assitol εντόπισε τα κύρια προβλήματα μέσω μιας μελέτης της Nomisma, που παρουσιάστηκε με την ευκαιρία της πεντηκοστής επετείου της ένωσης: αγροκτήματα μικρού μεγέθους (1,6 εκτάρια, πολύ μικρότερα από άλλους παραγωγούς, ακόμα και από τη Γαλλία που έχει αγροκτήματα 2,1 εκταρίων) και μεθόδους παραγωγής που δεν είναι πολύ αποτελεσματικές και βιώσιμες. «Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο εκσυγχρόνισης – συμπεραίνει ο γενικός διευθυντής της Assitol – που επικεντρώνεται στην ανανέωση των εγκαταστάσεων παραγωγής και των διαδικασιών, στις επενδύσεις και στη μεγαλύτερη επαγγελματοποίηση των εργαζομένων και στη γεωργία ακριβείας για τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Και μετά, μια επικοινωνία που επικεντρώνεται στα χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και όχι μόνο στις χαμηλές τιμές. Αλλά, πάνω από όλα, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που δεν θα μείνει μόνο στο χαρτί.»

Πηγή: ilsole24ore.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα δύο κορυφαία προϊόντα της Λέσβου, ήτοι το ελαιόλαδο και το ούζο, συνδυάζει το νέο αρωματικό ελαιόλαδο με αστεροειδή γλυκάνισο της Protoulis Master Olive...

REPORTS

Το βραβευμένο ελαιόλαδο "Ελαιώνες Μπεχράκη" σε premium συσκευασία αποτελεί την ιδανική επιλογή για ξενοδοχεία και εστιατόρια που επιθυμούν να προσφέρουν στους πελάτες τους μια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή και άλλους είκοσι συμμετέχοντες που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση και θα έχουν...

REPORTS

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9 Μαρτίου ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων «I.O.O.C. KOTINOS 2025» που διοργανώνεται επί σειρά ετών από την Λέσχη Φίλων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...