Το παρασκεύασμα καφέ-ελαιολάδου έχει διεγείρει την περιέργεια των κατοίκων της Ιταλίας. Η σειρά πέντε ροφημάτων με λάδι της Starbucks προσθέτει μια γεύση ζαχαρούχου ή γάλακτος βρώμης.
Το Gambero Rosso, ένα ιταλικό περιοδικό τροφίμων και κρασιού, χαρακτήρισε την ανάμειξη του ελαιολάδου με τον καφέ «έναν περίεργο συνδυασμό», αλλά είπε ότι επιφυλάσσεται να κρίνει, αφού δεν έχει δοκιμάσει ακόμη τα ποτά. Επαίνεσε το βασικό στοιχείο της ιταλικής κουζίνας που έγινε ένα χαρακτηριστικό συστατικό, όχι απλώς ένα καρύκευμα και σημείωσε τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. “Χρειαζόμασταν καφέ με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και σιρόπια; Ίσως ναι, ίσως όχι”, έγραψε η Michela Becchi του περιοδικού. “αλλά η ευκαιρία να προωθηθεί η ιταλική αριστεία είναι πολύτιμη”, πρόσθεσε.
Ο Schultz σκέφτηκε να προσθέσει ελαιόλαδο στον καφέ αφού επισκέφθηκε έναν παραγωγό ελαιολάδου στη Σικελία. Κατόπιν, συνεργάστηκε με έναν εσωτερικό κατασκευαστή ροφημάτων καφέ για να βρει συνταγές. Προήδρευσε, έτσι, στην κυκλοφορία του “Oleato”, που σημαίνει “λαδωμένο” στα ιταλικά, την παραμονή της εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου, με μια παράσταση Lizzo για ένα κοινό μόνο με πρόσκληση στο Μιλάνο Roastery της εταιρείας. Τα ποτά εμφανίστηκαν ήδη στη Νότια Καλιφόρνια και αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην Ιαπωνία, τη Μέση Ανατολή και τη Βρετανία αργότερα φέτος.
Η εφημερίδα La Stampa στο Τορίνο δοκίμασε τέσσερα από τα ροφήματα, δίνοντάς τους βαθμούς από 6,5 έως 7,5 σε μια κλίμακα 10. Σημείωσε ότι το μόνο ζεστό ρόφημα στο μενού, μια εκδοχή του caffe latte, «έχει μια έντονη γεύση που αφήνει ευχάριστη γεύση στο στόμα. Βαθμός: 7.”, προσθέτοντας ότι «η (θετική) αίσθηση είναι ότι το Oleato θα μπορούσε να είναι κάτι για να πιεις όλο τον χρόνο, αλλά, κυρίως, ότι θα μπορούσε να είναι πραγματικά νόστιμο το καλοκαίρι», επειδή τα περισσότερα σερβίρονται με πάγο.
Το Oleato Iced Cortado του Kaya Cupial, εντωμεταξύ, σερβίρεται σε ένα όμορφο ποτήρι σε σχήμα V και γαρνίρεται με μια φλούδα πορτοκαλιού. Είναι φτιαγμένο με γάλα βρώμης εμποτισμένο με ελαιόλαδο, σιρόπι demerara και μια δόση από bitters πορτοκαλιού.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία εμπνέει τον Σουλτς. Αναγνωρίζει το χρέος του στο καφέ μπαρ του Μιλάνου, το οποίο ανακάλυψε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ιταλία το 1983, ως έμπνευσή του για την οικοδόμηση της παγκόσμιας, πλέον, αλυσίδας καφέ. Ο ίδιος περίμενε μέχρι το 2018 για να φέρει τα Starbucks στη χώρα, γνωρίζοντας ότι πατούσε ιερό καφέ. Από τότε, η επιχείριση άνοιξε περίπου 20 καταστήματα στη βόρεια και κεντρική Ιταλία.