Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αρχή 1,60 στην Κονσερβολιά, συμβιβασμό στο 1,70 ευρώ τα 110 τεμ. ζητούν στη Χαλκιδική

Σε µια κίνηση καλής θέλησης από τη µεταποίηση, ώστε να δοθούν άλλα τουλάχιστον 10 έως 20 λεπτά το κιλό στην κατηγορία των 110 τεµαχίων, για να ανέβει η µέση τιµή σε βιώσιµα επίπεδα και το ταµείο εν τέλει να µη γράψει «µείον» για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά φέτος προσβλέπουν πλέον οι παραγωγοί επιτραπέζιας πράσινης ελιάς Χαλκιδικής.

Το κλίµα στα παραδοσιακά ελαιοχώρια του νοµού, τις τελευταίες ώρες, είναι πολύ βαρύ, καθώς οι τιµοκατάλογοι που άρχισαν να αναρτούν µε καθυστέρηση οι µεταποιητές και µε «ταβάνι» τα 1,50 ευρώ το κιλό για τη «σκάλα» των 110 τεµαχίων, αποτέλεσαν µεγάλη «ψυχρολουσία».

Την αρχή έκαναν τρία µικροµεσαία εργοστάσια από την Ορµύλια και τη σκυτάλη πήραν αµέσως µετά δύο από τους µεγαλύτερους «παίκτες» του κλάδου, η Olymp της οικογένειας Κωνσταντόπουλου και η ∆έας, µε τους τιµοκαταλόγους τους να αποκλίνουν ελαφρώς, κυρίως στις σκάλες των 140 έως 160 τεµαχίων, στις οποίες ορισµένοι «κατεβαίνουν» κατά 10 λεπτά το κιλό, ανά κατηγορία και άλλοι κατά 15 λεπτά το κιλό.

Το γεγονός ότι -τουλάχιστον µέχρι την ώρα που γράφτηκε το ρεπορτάζ- ορισµένα µεγάλα «µαγαζιά» που δραστηριοποιούνται στο προϊόν, δεν είχαν ανοίξει ακόµη τα «χαρτιά» τους, ως προς την εµπορική πολιτική που σκοπεύουν να ακολουθήσουν, άφηνε µια χαραµάδα αισιοδοξίας ότι µπορεί και να υπάρξει διαφοροποίηση που θα αλλάξει το status.

Με τα τωρινά δεδοµένα, ωστόσο, στις τάξεις των παραγωγών κυριαρχεί η απογοήτευση. καθώς οι ανακοινωθείσες τιµές χαρακτηρίζονται ως µη ικανοποιητικές. Όπως επισηµαίνουν συνοµιλητές της Agrenda, στην καλύτερη περίπτωση οι ποσότητες φέτος που ανήκουν στην πρώτη ποιοτική κατηγορία των 110 τεµαχίων δεν ξεπερνούν το 30%, ένα άλλο 40% αφορά τις «σκάλες» των 140 έως 160 τεµαχίων ανά κιλό και το υπόλοιπο 40% είναι ψιλές ελιές που κατατάσσονται στις κατηγορίες από 170 έως και 240 τεµάχια, που σηµαίνει πως πολλές ποσότητες δεν θα πάνε για επιτραπέζιες.

Υπό το πρίσµα αυτό, ειδικά στα χωριά του δήµου Προποντίδας, όπου παραδοσιακά οι επιτραπέζιες ελιές ωριµάζουν περίπου 7-10 ηµέρες πιο νωρίς από την υπόλοιπη Χαλκιδική και φέτος, λόγω των προβληµάτων που αντιµετώπισαν µε την άρδευση, τα µεγέθη είναι µικρά, η µέση τιµή βαριά – βαριά υπολογίζεται στα 1,10 ευρώ το κιλό και ουσιαστικά στον παραγωγό δεν θα µείνει τίποτα. Ακόµη, όµως και σε µεγάλα ελαιοχώρια του νοµού όπως ο Άγιος Μάµας, οι Καλύβες ή η Ορµύλια που µπόρεσαν να ποτίσουν τα κτήµατά τους, η εικόνα δεν είναι πολύ καλύτερη και οι εκτιµήσεις κάνουν λόγο για στήσιµο 1,20 ευρώ το κιλό.

«Όταν το κόστος παραγωγής, ειδικά µε τα πολλαπλά φετινά ποτίσµατα, αγγίζει πλέον το 1 ευρώ το κιλό, µε στήσιµο στο 1,10 και 1,20 ευρώ, δεν µπορούµε να είµαστε ικανοποιηµένοι. Ελπίζουµε πως όσο προχωράµε τη συγκοµιδή, διότι στα χωριά από τα Μουδανιά και µετά δεν έχει συλλεχθεί πάνω από 20%-30% της φετινής παραγωγής, οι µεταποιητές θα δουν πως τα µεγάλα τεµάχια είναι λίγα και θα αναθεωρήσουν», ανέφερε στην Agrenda ο Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του ΑΣ Καλυβών και εκτίµησε πως η µέχρι τώρα εικόνα από την πορεία της συγκοµιδής δείχνει ότι τουλάχιστον 20% της παραγωγής δεν θα είναι εµπορεύσιµο ως επιτραπέζια και θα οδηγηθεί για λάδι.

Ως εκ τούτου, σύµφωνα µε τον έµπειρο παραγωγό, εάν η τιµή για τα 110 τεµάχια ανέβει στα 1,70 ευρώ το κιλό, ο µέσος όρος της χρονιά θα προσεγγίσει τα 1,40 ευρώ το κιλό και θα δώσει οικονοµική ανάσα στους ελαιοπαραγωγούς. «Μην ξεχνάµε πως ερχόµαστε από µια πάρα πολύ κακή χρονιά, µε την ακαρπία να ξεπερνά το 90%», είπε ο πρόεδρος του ΑΣ Καλυβών.

Μέχρι 1,60 τα 110 τεμάχια ο πρώτος τιμοκατάλογος στην Κονσερβολιά

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας, δημοσιοποίησε μεσημέρι Πέμπτης τον δικό της κατάλογο με τις τιμές αγοράς επιτραπέζιων ελιών της νέας σοδειάς.

Η υψηλή τιμή για τα 110 τεμάχια διαμορφώνεται στο 1,60 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή στην πολυπληθή κατηγορία των 200 τεμαχίων, αντίστοιχα διαμορφώνεται στα 0,90 ευρώ.

Τακτική των µεταποιητών να ανακοινώνουν τιµές στα όρια του κόστους παραγωγής

Με ανακοίνωσή της, εν τω µεταξύ, η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς αφού καυτηριάζει την «αδιανόητη», όπως τη χαρακτηρίζει, τακτική των µεταποιητών να ανακοινώνουν τιµές έπειτα από 15 ηµέρες συλλογής του προϊόντος και µάλιστα σχεδόν στα όρια του κόστους, τους καλεί να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν τα προβλήµατα του κλάδου, αλλά και να βρουν από κοινού µια λογική τιµή παραγωγού, ώστε να µπορεί να ζήσει την οικογένεια του αξιοπρεπώς και να έχει την οικονοµική άνεση να καλλιεργήσει την επόµενη χρονιά για ποιοτικό προϊόν.

«Φίλοι συνεργάτες µεταποιητές αλλάξτε τις τιµές προς τα πάνω. Αυτές οι τιµές που ανακοινώθηκαν είναι ντροπή και για εσάς που διακινείται ένα προϊόν σηµαία. Ο ευχαριστηµένος ελαιοπαραγωγός θα είναι και δικό σας όφελος. Εάν συνεχίσουν αυτές οι τιµές ετοιµαστείτε να αλλάξετε µηχανήµατα ,θα µεταποιείτε άλλα προϊόντα, γιατί ελιές δεν θα βρίσκεται κι αν βρίσκεται θα είναι υποβαθµισµένες. Περιµένουν όλοι οι παραγωγοί διόρθωση των τιµών ΑΜΕΣΑ».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σταδιακή επανεκκίνηση επιχειρεί η µεσογειακή αγορά ελαιολάδου µετά τις πρώτες βδοµάδες σπέκουλας που αποτελούν ένα είδος «παράδοσης» την εποχή που αρχίζει δυναµικά η συγκοµιδή...

REPORTS

Σε ολοένα και χαμηλότερες τιμές προσφέρουν τα φρέσκα ελαιόλαδά τους Τυνησία και Τουρκία, τελικά σπάζοντας καθοδικά ακόμη και τα 5 ευρώ το κιλό, με...

REPORTS

Σε θολά νερά πλέει από μήνα Νοέμβριο το καράβι της ελληνικής ελαιοκομίας, με την απελευθέρωση εξαγωγών της Τουρκίας, τις πλούσιες βροχές στην Ιβηρική και...

REPORTS

Οι παραλείψεις στο πεδίο των κοινοτικών πληρωμών οδηγούν νομοτελειακά σε στρεβλώσεις της πραγματικής αγοράς αγροτικών προϊόντων. Στην περίπτωση του ελαιολάδου, πολλοί παραγωγοί δεν εισέπραξαν...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.