Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αποτελεσματικό εντομοκτόνο Exirel Bait για την καταπολέμηση του δάκου από την FMC Ελλάς

Το καινοτόμο εντομοκτόνο Exirel® Bait, της FMC Ελλάς αποτελεί πλέον μία νέα και αξιόπιστη λύση για την αντιμετώπιση του δάκου στην ελιά, του σημαντικότερου εντομολογικού εχθρού της ελαιοκαλλιέργειας, που προκαλεί ζημιές ανυπολόγιστου κόστους.

του Γιώργου Κολιόπουλου*

Το καινοτόμο εντομοκτόνο Exirel® Bait, της FMC Ελλάς αποτελεί πλέον μία νέα και αξιόπιστη λύση για την αντιμετώπιση του δάκου στην ελιά, του σημαντικότερου εντομολογικού εχθρού της ελαιοκαλλιέργειας, που προκαλεί ζημιές ανυπολόγιστου κόστους.

Ύστερα από αρκετά χρόνια, έχουμε μια νέα χημική ομάδα για την καταπολέμηση του δάκου. Η δραστική ουσία του Exirel® Bait, το Cyantraniliprole®, επιδεικνύει ένα νέο και μοναδικό τρόπο δράσης, επιδρώντας στο μυϊκό σύστημα των εντόμων με τη μη ελεγχόμενη έκλυση ασβεστίου. Λόγω της μυϊκής παράλυσης, επέρχεται άμεση παύση της διατροφής, δυσλειτουργία της κίνησης του εντόμου και το πιο σημαντικό, αδυναμία της αναπαραγωγικής ικανότητας – ωοθεσίας και άρα της δακοπροσβολής και τελικά θανάτωση.

Το εντομοκτόνο Exirel® Bait έχει λάβει οριστική έγκριση κυκλοφορίας για δολωματικούς ψεκασμούς και κατ’ εξαίρεση έγκριση για ψεκασμούς καλύψεως για το δάκο της ελιάς.

Η δόση στο δολωματικό ψεκασμό είναι 7,5 κ.εκ./στρ. Exirel® Bait, σε συνδυασμό με εγκεκριμένα  προσελκυστικά (ENTOMELA 75 SL, ENTOMELA 50 SL ή Dacus Bait 100). Η τελευταία επέμβαση πριν τη συγκομιδή στον δολωματικό ψεκασμό, (PHI), είναι 7 ημέρες.

Η δόση στον ψεκασμό καλύψεως είναι 50 – 75 κ.εκ. Exirel® Bait ανά 100 λίτρα ψεκαστικού διαλύματος. Συστήνεται ο συνδυασμός με 150 κ.εκ. Codacide® (φυτικό λάδι ελαιοκράμβης, προσκολλητικό) ανά 100 λίτρα ψεκαστικού διαλύματος. Η τελευταία επέμβαση πριν τη συγκομιδή στον ψεκασμό φυλλώματος, (PHI), είναι 14 μέρες.

Το εντομοκτόνο Exirel® Bait, έχοντας ειδικά σχεδιασμένη μορφή, (Γαλακτώδες Αιώρημα,  SE), διαθέτει  ισχυρή, τοπικά διασυστηματική κίνηση, καταπολεμώντας εξίσου καλά ακμαία και προνύμφες του δάκου όλων των σταδίων (L1, L2, L3). Επιπλέον, επιδρά στην ικανότητα ωοθεσίας του εντόμου, (ΟΧΙ δακοπροσβολές), όπως επίσης και στην μεταμόρφωση της νύμφης σε ακμαίο και ολοκλήρωση της ανάπτυξης του τέλειου, (αποτελεσματικός έλεγχος επόμενης γενιάς).

Μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο: Τρεις (3) στο δολωματικό ψεκασμό και δύο (2) στον ψεκασμό καλύψεως, ενώ αν γίνει συνδυασμός των δύο μεθόδων, τότε πρέπει να γίνονται το πολύ τρεις (3) εφαρμογές συνολικά. Η οδηγία, όσον αφορά τον αριθμό εφαρμογών, πρέπει να τηρείται σχολαστικά από τον τελικό χρήστη για τη σωστή διαχείριση της ανθεκτικότητας.

Για τη δραστική ουσία του Exirel® Bait (Cyantraniliprole®) υπάρχουν θεσμοθετημένα MRLs, όσον αφορά τα υπολείμματα σε Ευρώπη, Ην. Πολιτείες και άλλες χώρες, σε ελαιόλαδο και ελαιόκαρπο. Τα MRLs σε ΕΕ και ΗΠΑ είναι 3 ppm.   

Συμπερασματικά, η καινοτόμος τεχνολογία, (με πολλαπλό τρόπο δράσης ενάντια στο δάκο), του εντομοκτόνου Exirel® Bait, λειτουργεί ως ένα δυναμικό «εργαλείο» για τον Έλληνα παραγωγό, αυξάνοντας την ποσότητα και καλυτερεύοντας την ποιότητα της ελαιοπαραγωγής, διασφαλίζοντας έτσι το εισόδημά του.

*MSc, MBA Γεωπόνος, Marketing Specialist Ν. Ελλάδας, FMC Χημικά Ελλάς

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά για το EXIREL® BAIT (δραστική ουσία: cyantraniliprole) για την αντιμετώπιση του...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...