Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αντί για πολύτιμη βροχή ήρθε έντονο χαλάζι τέλος Αυγούστου σε ελαιώνες σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Κρήτη

Γλυκόπικρη γεύση άφησε στη δύση του το φετινό καλοκαίρι σε χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι ανέμεναν με καλή διάθεση μια δυνατή ποτιστική βροχή, λίγες βδομάδες πριν την έναρξη της φετινής πρώιμης σεζόν και τελικά πολλοί εξ’ αυτών ήρθαν αντιμέτωποι με έντονο χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού, το οποίο βρήκε τον καρπό σε ώριμο και ευαίσθητο στάδιο με αποτέλεσμα τοπικά σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Κρήτη να σημειωθεί καρπόπτωση σε ποσοστό άνω του 50%.

Η κακοκαιρία έπληξε ιδιαίτερα 30 και 31 Αυγούστου τις περιοχές της Λακωνίας, Μεσσηνίας και Ανατολικού Μονοφατσίου, προκαλώντας ζημιές που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50% της συνολικής παραγωγής.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 981 της Agrenda

Στην Κρήτη, οι παραγωγοί των χωριών Βοριά, Ροτάσι, Σοκαρά, Μεσοχωριό και Καστελλιανά είδαν τη σοδειά τους να εξολοθρεύεται από το χαλάζι. Στο Βοριά Μονοφατσίου, το χαλάζι, που είχε μέγεθος όσο αμύγδαλα, έπεσε με τέτοια σφοδρότητα που κατέστρεψε οτιδήποτε βρήκε στο διάβα του. Οι κάτοικοι δεν θυμούνται ανάλογο προηγούμενο τέτοια εποχή. Οι ελιές και τα υπόλοιπα δέντρα της περιοχής υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με τους παραγωγούς να ανησυχούν τόσο για τον καρπό που έπεσε στο έδαφος, όσο και για τον εναπομείναντα όπου λόγω των χτυπημάτων, είναι ευάλωτος σε μυκητολογικές προσβολές λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες.

Στην Πελοπόννησο, η χαλαζόπτωση έπληξε περιοχές της Λακωνίας, της Μεσσηνίας και της Ηλείας. Στην περιοχή της Μεσσήνης και των Κάτω Αμπελοκήπων, η ζημιά στα ελαιόδεντρα ήταν τεράστια, με τον καρπό να καταστρέφεται λίγο πριν τη συγκομιδή. Οι παραγωγοί της περιοχής, που ανέμεναν με ανυπομονησία την έναρξη της συγκομιδής μετά από μια περίοδο ξηρασίας, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με μια καταστροφή που απειλεί τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους.

Στη Λακωνία, οι περιοχές γύρω από τη Συκιά και το Φοινίκι υπέστησαν επίσης σοβαρές ζημιές, με τους παραγωγούς να ανησυχούν τόσο για τις ελιές όσο και για τα εσπεριδοειδή που επλήγησαν από την έντονη χαλαζόπτωση.

Το μέγεθος της ζημιάς θα φανεί τις επόμενες μέρες, είναι σίγουρο όμως ότι τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι αναγγελίες στον ΕΛΓΑ, οπότε και θα υπάρξει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις περιοχές που επλήγησαν.

Αυτό που ζητούν οι παραγωγοί είναι να ενεργοποιηθεί άμεσα ο ΕΛΓΑ και να προχωρήσει στις απαραίτητες αυτοψίες προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης των παραγωγών καθώς η ζημιά από το χαλάζι είναι μέσα στα ασφαλιζόμενα αίτια του οργανισμού.

Ο κύριος Κωνσταντίνος Μάρρας, παραγωγός από την περιοχή της Νεμούτας, δήλωσε στο Agronews: «Οι ζημιές από το χαλάζι είναι τεράστιες. Ο καρπός έπεσε στο έδαφος, ενώ όσοι καρποί έμειναν στα δέντρα είναι ευάλωτοι σε μυκητολογικές προσβολές, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες. Η κατάσταση αυτή ήρθε για να μας αποτελειώσει λίγο πριν την συγκομιδή…».

Έντονη χαλαζόπτωση παρουσιάστηκε 30 Αυγούστου το βράδυ και σε περιοχές βόρεια της Φθιώτιδας, κοντά στο Δομοκό. Τα ισχυρά αυτά φαινόμενα, προκάλεσαν όμως και ζημιές σε καλλιέργειες 5.000 στρεμμάτων στον οικισμό Πετριλίων στην Σοφιάδα μέχρι και το χωριό Θαυμακού του δήμου Δομοκού. Ζημιές έχουμε σε καλλιέργειες καρυδιών, φιστικιών, βαμβακιού και κηπευτικών.

Μεγάλη καταστροφή σε καλλιέργειες περιοχών του Αγρινίου, ειδικά στη Νέα Αβώρανη εώς Καινούργιο και Καμαρούλα, Παναιτώλιο και άλλα χωριά, προκάλεσαν η σφοδρή χαλαζόπτωση και η ανεμοθύελλα το απόγευμα του Σαββάτου (31/8). Σε απόγνωση είναι οι παραγωγοί από τις καταστροφές σε καλλιέργειες, ειδικά στα ελαιόδεντρα όπου έπεσε το μεγαλύτερο ποσοστό του καρπού λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή. Οι επιτραπέζιες ελιές που έχουν απομείνει στα δέντρα θα καταστούν μη εμπορεύσιμες, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή των παραγωγών. Υπάρχουν αναφορές για μεγάλες ζημιές και σε αμπέλια, ροδιές κ.α. ωστόσο το μέγεθος της καταστροφής θα εκτιμηθεί τις επόμενες ημέρες.

Η θετική πλευρά των καιρικών φαινομένων

Παρά τις κατά τόπους σημαντικές ζημιές, δεν μπορεί να παραληφθεί ωστόσο να αναφερθεί και η ευεργετική επίδραση των βροχών στην ελληνική ελαιοπαραγωγή, καθώς παρά τις ζημιές σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, εκατοντάδες χιλιάδες άλλα δέχθηκαν πάνω από 30 χιλιοστά βροχής μετά από πολύμηνη ανομβρία. Ξεκάθαρη εικόνα θα σχηματιστεί όταν βγουν τα πρώτα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ.

Άμεσα αποζημιώσεις και αλλαγή του κανονισμού ΕΛΓΑ ζητάει εκ νέου το ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά απέστειλε σήμερα επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα αναφορικά με τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιεργητές στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου από την κακοκαιρία και συγκεκριμένα από την καταστροφική χαλαζόπτωση που έπληξε τις καλλιέργειες τους το Σάββατο, ζητώντας τη συνδρομή του Υπουργείου για την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή έχει ως εξής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα

Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2024

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως με βεβαιότητα γνωρίζετε, διανύουμε άλλη μια χρονιά που ο πολύπαθος νομός Αιτωλοακαρνανίας πλήττεται βαρύτατα από εκτεταμένη κακοκαιρία με μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες, μετά από εκείνες του περσινού Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα, οι Αγρινιώτες αγρότες το Σάββατο αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της σφοδρής χαλαζόπτωσης που χτύπησε αλύπητα τη γη τους, βλέποντας τους κόπους τους να καταστρέφονται, σε μια ευρύτερη ακτίνα που περιλαμβάνει τις περιοχές από τη Νέα Αβόρανη εώς Καινούργιο και Καμαρούλα, το Παναιτώλιο, τη Λυσιμαχία και τα Καλύβια αλλά και πολλά ακόμη χωριά. Ειδικότερα, μεγάλες είναι οι ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες με ακτινίδια, μηδική, ελαιόδεντρα, καλαμπόκια και εσπεριδοειδή ενώ η παραγωγή υπέστη τεράστιες απώλειες, με τους καρπούς να πέφτουν στο έδαφος και να χάνονται ουσιαστικά οι κόποι της φετινής χρονιάς για τους παραγωγούς.

Δεν φτάνει που οι καλλιέργειες μαράζωσαν από τη λειψυδρία και την έλλειψη νερού ολόκληρο το καλοκαίρι,  ήρθε τώρα και αυτή η δοκιμασία για να δώσει τη χαριστική βολή στον αγροτικό κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε για μία ακόμη φορά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ να διενεργηθούν άμεσα οι εκτιμήσεις, καθώς και να δοθούν το συντομότερο δυνατό οι αποζημιώσεις διότι οι αγρότες βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. Είναι ζήτημα πραγματικής επιβίωσης η στήριξη των εκπροσώπων του πρωτογενή τομέα, έτσι ώστε να μην εγκαταλείψουν τη γη, αλλά να μείνουν και να καλλιεργήσουν. Τέλος, επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αναθεώρησης του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Παρά τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις που κάνει η ηγεσία του, δεν έχει γίνει τίποτα στο κομμάτι αυτό. Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σήμερα και να καλύπτει και τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Με εκτίμηση,

Χριστίνα Σταρακά

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ”

 

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Ο πρώτος εντομολογικός εχθρός που έρχεται στο μυαλό ενός παραγωγού είναι αδιαμφισβήτητα ο δάκος, ωστόσο και άλλοι εχθροί όπως η καφέ βρωμούσα, ο ρυγχίτης...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η συγκομιδή ελιάς σε πολύ πρώιμο στάδιο θεωρείται από πολλούς παραγωγούς και καταναλωτές ως μια πρακτική που αποδίδει υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, λόγω του φρέσκου...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα προφυλακτικά µέτρα από τον παραγωγό, η ζηµιά είναι δυνατόν να υπερβεί το 50-60%, επιφέροντας ποσοτικές και ποιοτικές απώλειες...

REPORTS

Η Περιφέρεια Κρήτης ανακοινώνει νέες κατευθυντήριες γραμμές για την ελλειμματική άρδευση ελιάς, προσφέροντας λύσεις στη μειωμένη διαθεσιμότητα αρδευτικού νερού και προάγοντας τη βέλτιστη παραγωγή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...