Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αναβάθμιση υπεραξίας μέσω ΠΟΠ για την ποικιλία ελιάς Μανάκι

Την προοπτική χαρακτηρισµού της παραδοσιακής ποικιλίας ελιάς Μανάκι ως προϊόν ΠΟΠ προς όφελος των καλλιεργητών εξετάζει ο ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, σε συνεργασία µε τις εµπλεκοµένες παραγωγικές και τοπικές αρχές της ευρύτερης περιοχής της Κορινθίας και της Αργολίδας.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος ∆ήµας, µέσα από ανάρτησή του στο twitter δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόµενο χαρακτηρισµού της ποικιλίας ελιάς Μανάκι ως προϊόν ΠΟΠ, σε συνεργασία µε τον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα. Ειδικότερα, αναφέρει ότι: «Η ποικιλία ελιάς Μανάκι είναι µια παραδοσιακή-διαχρονική καλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας. Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα Σ. Χαρουτουνιάν εξετάζουµε το ενδεχόµενο χαρακτηρισµού της ως προϊόν ΠΟΠ προς όφελος των καλλιεργητών».

Σε ανάλογη αναγνώριση και πιστοποίηση της ποικιλίας και στην όµορη περιοχή της Αργολίδας καλεί σε επιστολή του προς τον κ. Χαρτουνιάν, ο βουλευτής Αργολίδας της Ν∆ Γιάννης Ανδριανός και ιδιαίτερα τις περιοχές της Ερµιονίδας και της Επιδαύρου (έχει ήδη χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ σε Ασκληπείο και Κρανίδι) καθώς και σε περιοχές των ∆ήµων Άργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων, όπου τα ελαιόδεντρα Μανάκι καλλιεργούνται ως µονοκαλλιέργεια επί αιώνες µε ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η καλλιέργεια Μανάκι κατέχει συνολική έκταση 400.000 στρεµµάτων. Παράγει υψηλής ποιοτικής αξίας ελαιόλαδο, ενώ παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή στο ψύχος και όψιµη ωρίµανση. Αυτοί οι δύο λόγοι συντελούν και στην καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής σε ηµιορεινές περιοχές της Β. Πελοποννήσου.

Το λάδι το οποίο παράγει η ποικιλία «Κοθρέïκη- Μανάκι» θεωρείται και είναι το κορυφαίο λάδι στην Ελλάδα, όσον αφορά το χρώµα και στα γευστικά του χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για ποικιλία µεσόκαρπη, διπλής χρήσεως µε σχήµα καρπών στρογγυλό-ωοειδές, χωρίς θηλή και βάρος 3,0 µε 5,5 γραµµάρια. Η ωρίµανση – συγκοµιδή των καρπών της αρχίζει από τα µέσα Οκτωβρίου και τελειώνει στις αρχές ∆εκεµβρίου, και η ελαιοπεριεκτικότητά τους κυµαίνεται από 18% – 25%.

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Έντονα φρουτώδη αρώµατα, διακριτικό πικρό και πικάντικο µέτριας έντασης χαρακτηρίζει τα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα από Μανάκι, µια ποικιλία που ξεχωρίζει για τη γλυκύτητά της...

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...