Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα ελληνικά λαδερά και η νέα μελέτη του Harvard που βάζει στην κορυφή του βάθρου το ελαιόλαδο

Μελέτη που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα και βασίστηκε στην ανάλυση διατροφής ανθρώπων που συμμετείχαν σε έρευνες χρηματοδοτούμενες από την αμερικανική κυβέρνηση, έδειξε ότι η κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από σοβαρές ασθένειες.

Η Marta Guasch-Ferre, ανώτερη ερευνήτρια του Harvard T.H. Chan School of Public Health, διευκρίνησε στο σχετικό ρεπορτάζ του CNN ότι αυτή ήταν η πρώτη μακροπρόθεσμη έρευνα στις ΗΠΑ για τον συσχετισμό θνητότητας και κατανάλωσης ελαιολάδου. Συμμετείχαν περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι για 30 χρόνια. Όπως η ίδια τόνισε, τα ευρήματα της μελέτης αυτής συνηγορούν στο ότι η προτίμηση του ελαιολάδου έναντι προϊόντων που έχουν κορεσμένα λιπαρά -όπως το βούτυρο και η μαγιονέζα- ενδεχομένως προφυλάσσει τον ανθρώπινο οργανισμό από πρόωρο θάνατο λόγω καρδιαγγειακών, αναπνευστικών, νευρολογικών ασθενειών και καρκίνου.

Η Susanna Larsson, καθηγήτρια επιδημιολογίας σε σουηδικό ινστιτούτο, παρέθεσε στο ίδιο ρεπορτάζ σχετικές στατιστικές. Οι μετέχοντες της έρευνας που κατανάλωναν το περισσότερο ελαιόλαδο, παρουσίαζαν μειωμένη πιθανότητας θανάτου στα εξής επίπεδα: 19% από παθολογίες της καρδιάς, 17% από καρκίνο, 28% από νευρολογικές παθήσεις και 18% από αναπνευστικές παθήσεις.

H προστασία από νευρολογικά προβλήματα και νόσο του εγκεφάλου, χαρακτηρίστηκε πρωτοφανής από την Σουηδή ερευνήτρια. Η έλλειψη μεθόδων για την αντιμετώπιση του Alzheimer έως σήμερα, δίνει αυτομάτως στα ευρήματα αυτά μεγάλη σημασία για την δημόσια υγεία και πρόληψη.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την μελέτη αυτή, είναι ότι οι συχνοί καταναλωτές ελαιολάδου είχαν γενικά υγιεινότερες συνήθειες και ήταν συνήθως μη-καπνιστές. H Marta Guasch-Ferre ουσιαστικά σχολίασε ότι αυτή η αντιστοιχία απαιτεί περισσότερη διερεύνηση. Καταλήγει έπειτα στο συμπέρασμα ότι η πιο ωφέλιμη πρόταση που προκύπτει από την μελέτη, είναι η εξάλειψη λιπαρών από την διατροφή και η χρήση ελαιολάδου για παρασκευές προϊόντων.

Αυτό συνειρμικά μας θυμίζει την μεσογειακή διατροφή, και ειδικά την ελληνική κουζίνα, στην οποία το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται κατά κόρον. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα λαδερά, μία κατηγορία φαγητών με βάση το ελαιόλαδο. Αυτό το είδος διατροφής έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, και έχει συσχετιστεί με την μακροβιότητα και την υγεία της καρδιάς.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μεσογειακή διατροφή αναδείχθηκε ως η πιο υγεινή για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο. Η σπουδαιότητά της για την υγεία αυξάνεται ακόμα περισσότερο, αν αναλογιστούμε ότι συχνά δεν νοείται μόνο ως δίαιτα. Αντιπροσωπεύει μία κουλτούρα που εκφράζει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, περιλαμβάνοντας το περπάτημα, την φυσική άσκηση, το δείπνο με τους κοντινούς μας ανθρώπους.

 

Σχετικά Άρθρα

Food Insider

Το ελαιόλαδο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ευρωπαίων. Όπως το γαλλικό κρασί ή η βελγική σοκολάτα, αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της γαστρονομικής κληρονομιάς της...

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...