Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένας Βιεννέζος κάνει θαύματα στον ελαιώνα της Μάνης

Ποιος θα µπορούσε να φανταστεί ότι η αναζήτηση ενός Βιεννέζου για έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής στη Μάνη στις αρχές της δεκαετίας του 1970, θα οδηγούσε στη δηµιουργία µιας µεγάλης µονάδας παραγωγής βιολογικών προϊόντων και στην παραγωγή του πρώτου βιολογικού ελαιολάδου στην Ελλάδα.

Κι όµως η επιχείρηση της οικογένειας Bläuel προχώρησε µεθοδικά και σήµερα παράγει µία σειρά βιολογικών προϊόντων µε βάση την ελιά και το ελαιόλαδο, που εξάγονται σε όλο τον κόσµο.

Όλα ξεκινούν στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, όταν ο Αυστριακός Φριτς Bläuel καταγόµενος από οικογένεια ξενοδόχων στη Βιέννη, έφθασε στη Μάνη. Η ανάγκη της επιβίωσης τον οδήγησε στο λιοµάζωµα και το λιοτρίβι. Η διαδικασία αυτή σε συνδυασµό µε το γαστρονοµικό υπόβαθρο της οικογένειας δεν µπορούσαν να µην τον επηρεάσουν και σταδιακά άρχισε να διακινεί µικρές ποσότητες ελαιολάδου προς την Αυστρία. Βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της εταιρείας και του δικτύου συνεργατών της είχε η σύζυγός του Μπούργκι, την οποία παντρεύτηκε το 1983. Σηµαντική πάντως ήταν και η υποστήριξη των Μανιατών, που παρά την αρχική επιφυλακτικότητα «αγκάλιασαν» τις προσπάθειες. «Ενώ οι νέοι της Μάνης είχαν αρχίσει να φεύγουν, ο Φριτς ήρθε» τονίζει ο γιος του Φέλιξ.

Το πρώτο πιστοποιητικό βιολογικής καλλιέργειας

Οι προσπάθειες του Φριτς και της Μπούργκι ξεκίνησαν από το Νεοχώρι Λεύκτρου, αρχικά σε ένα υπόγειο και στη συνέχεια σε ένα παλιό καφενείο, όπου έγιναν και τα πρώτα βήµατα τυποποίησης.

Από το 1986 άρχισαν να µελετούν τη βιολογική ελαιοπαραγωγή και συγκέντρωσαν την πρώτη οµάδα βιολογικών παραγωγών στη Μάνη. Στις αρχές του 1990 εξασφάλισαν το πρώτο διεθνές πιστοποιητικό βιολογικής καλλιέργειας, µε αποτέλεσµα την παραγωγή του πρώτου βιολογικού ελαιολάδου στην Ελλάδα. Το 2014 στα προϊόντα ελιάς της εταιρείας απονεµήθηκε πιστοποίηση Naturland Fair, που αντιπροσωπεύει ένα σύστηµα βιώσιµων µεθόδων παραγωγής και εµπορίου που βασίζονται σε τρεις αρχές: «βιολογικά, κοινωνικά και δίκαια». Σηµειώνεται ότι από το 1992 η δραστηριότητα µεταφέρθηκε σε ιδιόκτητη µονάδα στον Πύργο Λεύκτρου. Η βελτίωση των εγκαταστάσεων οδήγησε και σε νέες αγορές, µε την εταιρεία να εξάγει σήµερα στη γερµανόφωνη Ευρώπη (Γερµανία, Αυστρία, Ελβετία), αλλά και σε Ολλανδία, ∆ανία, Αγγλία, ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Κουβέιτ κ.α.

Επέκταση

Από το Νοέµβριο του 2021 ξεκίνησε µια µεγάλη επέκταση του εργοστασίου Bläuel, που θα ολοκληρωθεί στα µέσα του 2023. Πρόκειται για νέο κτίριο, 2.780 τ.µ., που θα φιλοξενήσει νέες παραγωγικές γραµµές και εξοπλισµό τα οποία θα αυξήσουν τις παραγωγικές δυνατότητες. Η ποιότητα καθώς και η αισθητική των χώρων εργασίας θα βελτιωθούν, δηµιουργώντας ένα ευχάριστο, µοντέρνο, λειτουργικό περιβάλλον. Σηµειώνεται ότι η επιχείρηση απασχολεί σε µόνιµη βάση περισσότερους από 50 εργαζόµενους.

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.