Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υψηλές τιμές και νέα τεχνολογία ελκύουν επενδυτές στο ελαιόλαδο

Παρά τη ζέστη και την ξηρασία, οι παραγωγοί ελαιολάδου της Νότιας Ευρώπης έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών. Ενώ η ελαιοκαλλιέργεια και η παραγωγή ελαιολάδου δεν θεωρούνται συνήθως επενδύσεις υψηλής απόδοσης, οι τρέχουσες συνθήκες στην Ισπανία και την Πορτογαλία και οι νέες γεωργικές τεχνολογίες και πρακτικές έχουν αναδείξει τον τομέα του ελαιολάδου.

Λόγω της συνεχιζόμενης μακροοικονομικής αβεβαιότητας και της αύξησης των επιτοκίων, οι εταιρείες ιδιωτικών μετοχών «εξακολουθούν να επικεντρώνονται στο να ενεργούν ευκαιριακά για να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας σε χώρους με σαφείς μακροπρόθεσμες κοσμικές προοπτικές», σύμφωνα με έρευνα του Pete Witte, επικεφαλής αναλυτή ιδιωτικών συμμετοχών στην Ernst & Young.

Μεταξύ των συμφωνιών συγκαταλέγεται η πρόσφατη εξαγορά της ισπανικής εταιρείας παραγωγής ελαιολάδου Innoliva από την καναδική Fiera Comox Partners. Η Innoliva είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στην Ευρώπη. Πωλήθηκε στη Fiera Comox από την Cibus Capital με έδρα το Λονδίνο, η οποία απέκτησε την εταιρεία το 2018.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η ομάδα γεωργικών επενδύσεων της Fiera Comox, προβλέπει πολλά υποσχόμενες οικονομικές αποδόσεις στην αγορά ελαιολάδου, ιδίως στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Η αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη σχετίζεται κυρίως με την αύξηση των ελαιώνων υπερ-υψηλής πυκνότητας (super-intensive) στην Ισπανία και τις βελτιωμένες τεχνολογίες άλεσης.

«Η Ισπανία έχει αναπτύξει μια τεράστια αγορά και ένα τεράστιο σύμπλεγμα για το προϊόν, και αυτό έχει διαχυθεί στην Πορτογαλία», δήλωσε στην Olive Oil Times ο Alexis Martineau, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος ιδιωτικών κεφαλαίων της Brazilian Warrant Co. και ιδρυτικός εταίρος του παραγωγού ελαιολάδου Quinta Solana με έδρα το Alentejo.

Σύμφωνα με τον Gonçalo Moreira, διευθυντή του προγράμματος βιωσιμότητας ελαιολάδου του Alentejo, η πορτογαλική περιοχή που περιλαμβάνει περίπου το ένα τέταρτο της έκτασης της χώρας, ήταν υπεύθυνη για το 92% της πορτογαλικής παραγωγής ελαιολάδου κατά την καλλιεργητική περίοδο 2022/23.

Ο Martineau αποδίδει την αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου της περιοχής στις νέες τεχνικές καλλιέργειας που εξήχθησαν από την Ισπανία. «Γίνονται επενδύσεις για τη δημιουργία σύγχρονων, υπερ-εντατικών ελαιώνων σε μια χώρα όπου οι περισσότερες εκμεταλλεύσεις αποτελούνται από μικρούς βιοτεχνικούς παραγωγούς που συγκομίζουν με το χέρι και εργάζονται συλλογικά για την παραγωγή ελαιολάδου», δήλωσε. Ενώ η νότια Πορτογαλία έχει αναπτύξει εντατικές τεχνικές, σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, ιδίως στις βόρειες, εξακολουθούν να εφαρμόζονται παραδοσιακές μέθοδοι, με ορισμένες να χρησιμοποιούν πιεστήρια που χρονολογούνται από τον 12ο και 13ο αιώνα.

Ωστόσο, οι επενδύσεις σε ελαιώνες υπερυψηλής πυκνότητας έχουν βάλει την Πορτογαλία σε τροχιά να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελαιολάδου στον κόσμο. «Στο μέλλον, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το ρεκόρ που επιτεύχθηκε κατά τη συγκομιδή του 2021 λόγω της αύξησης της έκτασης των σύγχρονων ελαιώνων υψηλής πυκνότητας, και επειδή έχουμε πολλούς νέους ελαιώνες που μόλις τώρα μπαίνουν στην παραγωγή, επιτρέποντάς μας να αυξήσουμε την ποσότητα ελαιολάδου που παράγεται στην Πορτογαλία», δήλωσε ο Μορέιρα στους Olive Oil Times σε ξεχωριστή συνέντευξη.

Μαζί με την αύξηση των ελαιώνων υπερ-υψηλής πυκνότητας, μια μελέτη του 2020 από την Juan Vilar Strategic Consultants και την Consulai ανέφερε ότι οι επενδύσεις στην τεχνολογία ανοίγουν επίσης το δρόμο για να γίνει η Πορτογαλία ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Martineau, ο καταλύτης για αυτές τις ταχείες επενδύσεις στην Πορτογαλία προήλθε από την οικονομική κρίση του 2008. «Μετά την οικονομική κρίση του 2008, όταν η Πορτογαλία αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί διαπίστωσαν ότι το κλίμα και οι εδαφικές ιδιαιτερότητες της Πορτογαλίας ήταν παρόμοιες με εκείνες των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της Ισπανίας, αλλά η γη ήταν πολύ φθηνότερη», δήλωσε ο Martineau. «Ως αποτέλεσμα, αρκετές τράπεζες πούλησαν γη», πρόσθεσε. «Οι Ισπανοί επένδυσαν σε χιλιάδες εκτάρια γης, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ». Ο Martineau δήλωσε ότι ο συνδυασμός «χαμηλού κόστους γης, γενναιόδωρης παροχής νερού, αποδοτικότητας της παραγωγής, διαθεσιμότητας υψηλής ειδίκευσης εργατικού δυναμικού και κερδοφορίας του τομέα, προκάλεσε μαζικές επενδύσεις».

Πρόσθεσε ότι το πλεονέκτημα του Alentejo σε σύγκριση με άλλα μέρη της Πορτογαλίας είναι η πρόσβαση στο νερό. Το φράγμα Alqueva, που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στον ποταμό Guadiana, έναν από τους μεγαλύτερους σε μήκος ποταμούς της Ιβηρικής χερσονήσου, αποτέλεσε την πηγή άρδευσης για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής, αλλάζοντας την εικόνα του γεωργικού τοπίου της.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το ενδιαφέρον για το Alentejo θα συνεχιστεί καθώς θα γίνουν περαιτέρω επενδύσεις σε ελαιώνες υψηλής πυκνότητας και ελαιοτριβεία αιχμής. Οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι αρκετά σίγουροι για τις υψηλότερες τιμές του ελαιολάδου ώστε να αναλάβουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις στον τομέα.

Για παράδειγμα, η ισπανική επενδυτική εταιρεία Beka Finance έχει δρομολογήσει το πρώτο της ταμείο με τον πορτογαλικό βιομηχανικό εταίρο Bolschare, για να επενδύσει σε καλλιέργειες ελιάς και αμυγδάλων υπερ-υψηλής πυκνότητας. Η Beka αναμένει αποδόσεις έως και 20 τοις εκατό από το νέο ταμείο τα επόμενα δέκα χρόνια, σε σύγκριση με την αρχική της πρόβλεψη για 11 τοις εκατό, λόγω της αύξησης των τιμών σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι εκτιμά αρχικά το ταμείο. «Υπάρχει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Beka, Fernando de la Vega. «Μια καλά διαχειριζόμενη φάρμα είναι καλή επιχείρηση».

Μαζί με τις ιστορικά υψηλές τιμές, οι διαχειριστές των κεφαλαίων βλέπουν επίσης διαρκή αξία στη ζήτηση ελαιολάδου, καθώς οι ολοένα και πιο συνειδητοποιημένοι ως προς την υγεία καταναλωτές αναζητούν το προϊόν. Η κατανάλωση ελαιολάδου αναμένεται και πάλι να ξεπεράσει τη ζήτηση κατά το καλλιεργητικό έτος 2023/24.

Ωστόσο, ο Martineau δεν αναμένει ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι ομαλά για τις επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων. Προχωρώντας προς τα εμπρός, αναμένει ότι η πρόσβαση στο νερό θα είναι ένα σημείο εμπλοκής, «αλλά παρόμοια με τις αμπελουργικές περιοχές, ορισμένες περιοχές ελαιολάδου θα αυξήσουν την παραγωγή τους εκτός της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Χιλής, της Καλιφόρνιας, της Αργεντινής, της Νότιας Αφρικής, ίσως της Κίνας και τμημάτων της Αυστραλίας».

Πρόσθεσε ότι αν και ο τομέας παραμένει κερδοφόρος, το κόστος του χρέους έχει αυξηθεί, καθιστώντας τις αγορές γης πιο ακριβές. Ο Martineau σημείωσε ότι, γενικά, οι παραγωγοί ελαιολάδου διαφοροποιούνται προς τα αμύγδαλα για να διασφαλίσουν τα στοιχήματά τους, καθώς και οι δύο καλλιέργειες καλλιεργούνται στο ίδιο είδος εδάφους, αν και τα αμύγδαλα απαιτούν περισσότερο νερό.

Σύντομα, οι επενδυτές ιδιωτικών κεφαλαίων στον τομέα του ελαιολάδου «πρέπει να προσαρμόσουν την απόδοσή τους ώστε να αντανακλούν τις νέες παγκόσμιες συνθήκες», είπε.

Πηγή: OliveOilTimes

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.