∆ηµιουργοί του ο Ανάργυρος Βάρδας και η Μαρία Σγουρού, που ανέλαβαν τους οικογενειακούς ελαιώνες στο νοµό Λασιθίου, οι οποίοι ξεκινούν από την Κριτσά, τον τόπο καταγωγής και διαµονής της οικογένειας, σε ένα υψόµετρο 350 µ., και φτάνουν ως το Καβούσι, όπου βρίσκεται το µεγαλύτερο µέρος των υπεραιωνόβιων δέντρων, και έβαλαν στόχο να παράξουν ένα ελαιόλαδο που θα ξεχώριζε.
Το Σκουτάρι, που γεννήθηκε το 2020, διατίθεται σε περιορισµένη ποσότητα και επιλεγµένα καταστήµατα, εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Ελλάδα και την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερµανία, την Ελβετία και την Ολλανδία, ενώ στο διάστηµα αυτό έχει αγγίξει τις 50 διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισµούς.