Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στρατηγικές βιωσιμότητας και ανάπτυξης του ελαιοκομικού κλάδου στο επίκεντρο της 63ης συνεδρίασης του IOC

Η έδρα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) στη Μαδρίτη φιλοξένησε την Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, την 63η συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, όπου συναντήθηκαν εκπρόσωποι και παρατηρητές από περισσότερες από 30 χώρες, μεταξύ αυτών παραγωγοί, μεταποιητές, έμποροι και καταναλωτές, εστιάζοντας στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του κλάδου.

Η βιωσιμότητα και η κλιματική ανθεκτικότητα αποτέλεσαν κεντρικά θέματα της ημερήσιας διάταξης. Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν τις πιέσεις που ασκεί η κλιματική αλλαγή στον κλάδο της ελιάς, εξετάζοντας στρατηγικές προστασίας των ελαιώνων, βελτίωσης της παραγωγής, διαχείρισης νερού και εδάφους, καθώς και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη μεθοδολογίας από το IOC για τον υπολογισμό του ισοζυγίου άνθρακα των ελαιώνων, συμβάλλοντας στις εθελοντικές αγορές πίστωσης άνθρακα. Σε αυτή τη γραμμή εργασίας, πολλοί εκπρόσωποι της Επιτροπής επικρότησαν αυτές τις προσπάθειες.

Αγορά και Εμπόριο

Ένα άλλο βασικό θέμα ήταν η δυναμική της αγοράς, οι εμπορικές τάσεις και οι προοπτικές επέκτασης. Με τη ζήτηση για ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές να αυξάνεται παγκοσμίως, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης εμπορικών φραγμών και αξιοποίησης ευκαιριών σε νέες αγορές. Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για ακριβή δεδομένα από τα κράτη, ως θεμέλιο για τη χάραξη στρατηγικών που θα ενισχύσουν το δίκαιο και ανοικτό διεθνές εμπόριο.

Η συνεδρίαση κατέδειξε την προσήλωση του IOC και των μελών του στη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου, συνδυάζοντας καινοτομία, συνεργασία και προσαρμογή στις σύγχρονες προκλήσεις.

Καινοτομία και ποιότητα

Η Συμβουλευτική Επιτροπή εμβάθυνε επίσης, στις στρατηγικές καινοτομίας και ποιότητας, αναγνωρίζοντας ότι η πρόοδος στις τεχνικές παραγωγής και επεξεργασίας, καθώς και η διασφάλιση υψηλών προτύπων ποιότητας, αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους για τη βιωσιμότητα και αριστεία του τομέα της ελιάς. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε νέες τεχνολογίες και βέλτιστες πρακτικές που ενισχύουν την παραγωγικότητα, διασφαλίζοντας παράλληλα την αυθεντικότητα και την ποιότητα των προϊόντων. Αυτές οι πρωτοβουλίες κρίθηκαν απαραίτητες για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τη θετική τους ανταπόκριση στην παγκόσμια αγορά.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής επαίνεσαν τις προσπάθειες της ΔΟΕ για την αναγνώριση και τη σύσταση ομάδων εμπειρογνωμόνων, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της αριστείας και της συνεργασίας στο χώρο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης στρατηγικών επικοινωνίας, που απευθύνονται σε νεότερα κοινά και προβάλλουν τα οφέλη του ελαιολάδου ως θεμελιώδες συστατικό για έναν υγιεινό και βιώσιμο τρόπο ζωής.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην εορταστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς, η οποία φέτος τιμά την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, το ελαιόλαδο αναδείχθηκε ως σύμβολο υγείας, βιωσιμότητας...

REPORTS

Μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του ελαιοκομικού κλάδου φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της, με τις τιμές του «υγρού χρυσού» να...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) φέρεται να ζήτησε επισήμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) την άδεια να επιβάλει ετήσιες εμπορικές κυρώσεις ύψους 35 εκατομμυρίων...

REPORTS

Οι τρέχουσες συνθήκες δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία το 2024 θα ξεπεράσει τα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, με αυξήσεις επίσης στην Ελλάδα,...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.