Φέτος, η παραγωγή της Τυνησίας ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου, γύρω στους 210 με 220 χιλιάδες τόνους, ενώ την επόμενη χρονιά η χώρα μάλλον θα επιστρέψει στα γνώριμα επίπεδα των 240-260.000 τόνων με αυξητικές τάσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει ακραία καιρικά φαινόμενα στη χώρα και η μικρή περσινή σοδειά, προδιαθέτει για υψηλότερη παραγωγή.
Τις επόμενες 2-3 βδομάδες θα αρχίσουν να βγαίνουν οι πρώτες σοβαρές εκτιμήσεις για την επερχόμενη παραγωγή, αφού ακόμα στους ευρωπαϊκούς ελαιώνες δεν έχει ολοκληρωθεί η καρπόδεση, ενώ στις λιγότερες όψιμες ζώνες βρισκόμαστε ακόμα στη τελική φάση της ανθοφορίας. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην Ισπανία με τους «ειδικούς» να δίνουν προβλέψεις για παραγωγή από 1 έως 1,8 εκατ. τόνων, με …μέσο όρο τους 1,4 εκατ. τόνους, δηλαδή τον μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας. Όσο δηλαδή έδιναν τέτοιο καιρό πέρυσι, πριν έρθουν μερικές μέρες επίμονου καύσωνα και αλλάξουν άρδην το σκηνικό.
Ως βάση για τις εκτιμήσεις της επόμενης χρονιάς, μπαίνουν οι 1 εκατ. τόνοι και πάνω που είχε έγκαιρα καταγράψει το elaiaskarpos.gr. Το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι πως η αρνητική παραγωγική συγκυρία των δύο τελευταίων ετών σε έναν τόσο μεγάλο αριθμό χωρών είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί.
Όσον αφορά την Τυνησία, το πλάνο της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί η εγχώρια κατανάλωση σε 50-70.000 τόνους και να προσφέρει τους υπόλοιπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ (180-250.000 τόνους ετησίως), θέλοντας να παίξει το ρόλο του καλοθελητή όταν η βιομηχανία τυποποίησης ζητά κάπως φθηνότερη πρώτη ύλη.
Το υπουργείο Γεωργίας της Τυνησίας έχει στόχο από το 7% της σημερινής έκτασης σε τουλάχιστον 50%, έτσι ώστε να μπορέσει να τροφοδοτήσει τις ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ ο υπουργός Γεωργίας, Υδάτινων Πόρων και Αλιείας της χώρας, Abdelmoném Bela’ti, πιστεύει ότι το επενδυτικό πρόγραμμα ελαιολάδου θα επιτρέψει στην Τυνησία να πληρώσει ένα μεγάλο μέρος του εξωτερικού χρέους της, χάρη στο ελαιόλαδο, απαραίτητο στις ξένες αγορές.
Στην τελευταία έκθεση από το Εθνικό Αγροτικό Παρατηρητήριο της Τυνησίας (Onagri), με δεδομένα μεταξύ Νοεμβρίου 2022 και Μαΐου 2023, αναφέρεται πως η ποσότητα συσκευασμένου ελαιολάδου που εξήχθη ήταν μόνο 10%, ενώ το υπόλοιπο έφυγε χύμα.
Σύμφωνα με τον Onagri, τα έσοδα από τις εξαγωγές ελαιολάδου έφθασαν τα 98,9 εκατομμύρια δηνάρια (σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ) το πρώτο δίμηνο της εμπορικής εκστρατείας 2023/2024 (τέλη Δεκεμβρίου 2023), με αύξηση 47,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του την εκστρατεία 2022/2023.