Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν φυσικά οι παραγωγοί ελαιόλαδου που ξεχώρισαν με το προϊόν τους και διακρίθηκαν στο πλαίσιο των αυστηρών κριτηρίων του Διαγωνισμού. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απένειμε φέτος 49 Διπλά Χρυσά Μετάλλια (τα 9 σε ελληνικά ελαιόλαδα), 171 Χρυσά Μετάλλια (τα 50 σε ελληνικά ελαιόλαδα), 115 Αργυρά Μετάλλια (τα 61 σε ελληνικά ελαιόλαδα) και 84 Χάλκινα Μετάλλια (τα 55 σε ελληνικά ελαιόλαδα). Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, μετά από συγκριτική επαναξιολόγηση των ελαιολάδων που έλαβαν Διπλό Χρυσό Μετάλλιο, κορυφαίο ελαιόλαδο (Best of Show) του διαγωνισμού αναδείχθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά ένα ελαιόλαδο από την Καλιφόρνια, το Marcum Coratina (από την ποικιλία ελιάς Κορατίνα) της εταιρείας Marcum Olive.
Η κάμερα του Ελαίας Καρπός ήταν εκεί και συνέλαβε πολλά χαμόγελα τόσο από Έλληνες όσο και ξένους επισκέπτες, καθώς και αρκετούς νέους ανθρώπους που έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον ελληνικό ελαιοκομικό τομέα. Στο πλαίσιο της άρτια οργανωμένης εκδήλωσης, άνοιξαν πραγματικά ποικίλες συζητήσεις μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών παραγωγών, στοιχείο που διευκόλυνε η… εθνικότητα των επισκεπτών. Ισπανοί, Ιταλοί, Τυνήσιοι, Ισραηλινοί και Αμερικανοί επισκέπτες μπορεί να μην μοιράζονται κοινή αλφάβητο, ωστόσο όλοι μιλούσαν την όμορφη γλώσσα του ελαιολάδου, οδηγώντας σε μερικά πολύ δυναμικά «πηγαδάκια», ιδιαίτερα προς τα τελικά στάδια της εκδήλωσης.
Στα Ειδικά Βραβεία ξεχωρίζει εκείνο για το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο, που απονεμήθηκε στο Laconiko, της ομώνυμης εταιρείας από τη Λακωνία, από την ποικιλία Κορωνέικη. Το ελαιόλαδο αυτό τιμήθηκε και ως το παγκοσμίως καλύτερο από Κορωνέικη, την πιο εμβληματική ελληνική ποικιλία ελιάς και τρίτη πιο φυτεμένη στον κόσμο.
H πλήρης λίστα με τους νικητές του 10ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου ATHENA IOOC είναι διαθέσιμη εδώ
«Η σημερινή εκδήλωση είναι το επιστέγασμα και το τέλος του φετινού διαγωνισμού ο οποίος έγινε στα Χανιά με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ήταν η 10η χρονιά που κάνουμε τον ΑΤΗΕΝΑ, άρα για μας υπήρχε έτσι μία πτυχή λίγο συναισθηματική, ήταν όμως και η χρονιά που σπάσαμε ρεκόρ συμμετοχών. Είμαστε στα 641 δείγματα, τα μισά από το εξωτερικό, το οποίο είναι πιστεύω ένας πολύ μεγάλος αριθμός για διαγωνισμό που γίνεται στην Ελλάδα», εξηγεί στην κάμερα του Ελαίας Καρπός ο Ντίνος Στεργίδης, Πρόεδρος του Διεθνή Διαγωνισμού Ελαιολάδου AΤΗΕΝΑ.
«Είμαι ειλικρινά πολύ συγκινημένη, γιατί για να έχουμε όλο αυτό το αποτέλεσμα υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα από πίσω και με συγκινεί και η ανταπόκριση που έχει ο κόσμος γιατί για μένα δεν είναι σημαντικό μόνο να στείλει το ελαιόλαδό του στο διαγωνισμό ATHENA. Σημαντικό είναι να έρθει να ζήσει αυτή την εμπειρία. Να ζήσει την εμπειρία της βράβευσης. Να δοκιμάσει ελαιόλαδα από διάφορες χώρες που βρίσκονται εδώ, στον εκθεσιακό χώρο», συμπληρώνει η Γενική Διευθύντρια του Διεθνή Διαγωνισμού Ελαιολάδου ATHENA, Mαρία Κατσούλη.
Ειδικά Βραβεία για άλλες σημαντικές ελληνικές ποικιλίες:
- Κολοβή: Polykarpos Dimitra, από τη Λέσβο.
- Λιανολιά Κερκύρας: Mavroudis Au Premium, της εταιρείας Μαυρούδης Corfu Family Olive Oil, από την Κέρκυρα.
- Μανάκι: Liogēnnito Μανάκι, από την Αργολίδα.
- Μεγαρίτικη: Maleas Estate Organic Monovarietal Megaritiki, από τη Δράμα.
- Τσουνάτη: Pamako Premium Mountain Organic Monovarietal Tsounati, από τα Χανιά, της εταιρείας Ανδρουλάκης Ευτύχιος
- Χονδροελιά Χαλκιδικής: Thallon, από τη Χαλκιδική.
Ειδικά Βραβεία για τα καλύτερα ελαιόλαδα ανά περιοχή της Ελλάδας:
- Θράκη: Ages Βιολογικό, ποικιλίας Μάκρης, από την Κύκλωπας Ελαιοτριβείο Αργύρη Κελίδη.
- Μακεδονία: Άργιλος V Fruity, από Πετροελιά & Λευκολιά Σερρών (50%-50%), της εταιρείας Άγκριστον.
- Ήπειρος: Ποίημα Βιολογικό Κασσωπαία Χώρα, από Λιανολιά Πρεβέζης, της Poiema Organic Olive Oil.
- Νησιά Ιονίου: Mavroudis Au Premium (βραβεύτηκε και ανά ποικιλία, όπως πιο πάνω).
- Θεσσαλία: Patistis Organic, από την ποικιλία Αμφίσσης, των Ελαιώνων Πατιστής.
- Στερεά Ελλάδα: Κτήμα Τομπάζη, ποικιλίας Κορωνέικη, από την εταιρεία Ελαιώνες Τομπάζη.
- Πελοπόννησος: Laconiko (βραβευμένο και σε άλλες κατηγορίες).
- Νησιά Αιγαίου: Olvia Βιολογικό, από Αδραμιτινή 80% & Κολοβή 20%, της εταιρείας Τζωρτζής Μιχαήλ.
- Κρήτη: Terra Creta Grand Cru, 100% Κορωνέικη Χανίων, της εταιρείας Μέλισσα-Κίκιζας.
Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας ήταν το Olive Poem, της ομώνυμης εταιρείας από τη Λακωνία, ενώ καλύτερο αρωματισμένο ελαιόλαδο αναδείχθηκε το Laconiko Citrus Habanero, αρωματισμένο με μοσχολέμονο και πιπεριά χαμπανέρο.
