Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο δήμος Θεσσαλονίκης παράγει το πρώτο δημοτικό ελαιόλαδο για κοινωνική προσφορά

Για τη δική του ελαιοπαραγωγή, με στόχο να παραχθεί βιολογικό ελαιόλαδο, ετοιμάζεται μέσα στους επόμενους μήνες ο δήμος Θεσσαλονίκης. Θα είναι η πρώτη φορά που θα μαζευτούν οι ελιές από όλα τα ελαιόδεντρα που φυτεύτηκαν στην πόλη ώστε στη συνέχεια να παραχθεί δημοτικό ελαιόλαδο, το οποίο θα διατεθεί για να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες.

Η ιδέα «γεννήθηκε» φέτος καθώς τα αιωνόβια ελαιόδεντρα που διαθέτει ο δήμος Θεσσαλονίκης τόσο στην οδό Αγγελάκη, όσο επίσης στο δημαρχιακό μέγαρο, στην Άνω Πόλη και σε άλλα σημεία είναι ιδιαιτέρως φορτωμένα με καρπούς. Υπολογίζεται, δε, πως από το ράβδισμα των ελαιόδεντρων θα συγκεντρωθεί περίπου ένας τόνος καρπών, εκ των οποίων εκτιμάται πως θα παραχθούν 100 λίτρα λάδι.

Η συγκομιδή των ελιών από όλα τα δέντρα θα γίνει το Νοέμβριο, καθώς είναι η καταλληλότερη περίοδος. Παράλληλα, θα στηθεί μια γιορτή, στην οποία θα κληθούν μαθητές από σχολεία, πρόσκοποι και εθελοντές, που θα βοηθήσουν να τοποθετηθούν τα τσουβάλια και να ραβδίσουν με το ξύλινο κοντάρι ώστε να ζήσουν από κοντά τη διαδικασία.

Για την προστασία των ελαιόδεντρων και προκειμένου να μην προσβληθούν οι καρποί από τον δάκο τοποθετήθηκαν τις τελευταίες ώρες σε όλα τα δέντρα κίτρινες οικολογικές παγίδες για την καταπολέμηση του εντόμου. Παράλληλα, αναζητείται ελαιοτριβείο που θα βοηθήσει, χωρίς συμμετοχή, στη διαδικασία παραγωγής του λαδιού, το οποίο αφού ελεγχθεί η ποιότητά του θα διατίθεται για κοινωνικούς σκοπούς.

Οι τριάντα υπεραιωνόβιες ελιές επί της οδού Αγγελάκη τοποθετήθηκαν τον Απρίλιο του 2020, αποτελώντας χορηγία του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη προς την πόλη, ώστε να αντικαταστήσουν τις λεύκες που ήταν επικίνδυνες και παρουσίασαν προβλήματα ευστάθειας.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για θέματα Πρασίνου, Βασίλης Διαμαντάκης, δήλωσε σε τοπικά μέσα σχετικά με την ιδέα: «φέτος διαπιστώσαμε ότι οι ελιές του δήμου είχαν σημαντική καρποφορία και σκεφτήκαμε, μετά την παραγωγή δικού μας κρασιού από τον αστικό αμπελώνα, να προχωρήσουμε στη συλλογή των καρπών και να βγάλουμε δημοτικό λάδι. Το λάδι αυτό, αφού το αναλύσουμε και δούμε την ποιότητά του, θα το διαθέσουμε για να καλύψουμε ανάγκες σε δομές του δήμου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με έντονη διεθνή παρουσία και ισχυρό εξαγωγικό αποτύπωμα σε όλο τον κόσμο, η Μινέρβα γιορτάζει φέτος τα 120 χρόνια από την ίδρυσή της, με...

REPORTS

Στην καρδιά της βιώσιμης γεωργίας και της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, η Task Force Olivecida προχωρά με ένα πρωτοπόρο έργο που υπόσχεται να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο...

REPORTS

Μετά την αγορά και διάσωση των παγωτών «Δωδώνη», η Βενέτης μπαίνει δυναμικά και στον αγροτοδιατροφικό τομέα, με την ίδρυση νέας επιχείρησης για την παραγωγή...

REPORTS

Με μερίδιο αγοράς 13,2%, η Deoleo επιβεβαιώνει την ηγετική της θέση στον τομέα του ελαιολάδου παρά τις προκλήσεις και τις διακυμάνσεις των τιμών.

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.