Το ελαιόλαδο είναι γνωστό ότι έχει οφέλη για την υγεία, αλλά ο ιδρυτής της Braintree, ο οποίος δαπανά 2 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για αντιγήρανση, υποστηρίζει ότι το Blueprint Premium Extra Virgin Olive Oil έχει σχεδιαστεί «για την υγεία και τη μακροζωία.» Είναι διαθέσιμο στον ιστότοπό του στην τιμή των 75,00 δολαρίων για δύο μπουκάλια.
Ο 45χρονος, ο οποίος υποστηρίζει ότι έχει την καρδιά ενός 37χρονου και τη αντοχή ενός 18χρονου χάρη στο πείραμα «biohacking» Project Blueprint, καταναλώνει τρεις κουταλιές της σούπας εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου την ημέρα, σύμφωνα με ένα λεπτομερές πρωτόκολλο που αναφέρει στον ιστότοπό του.
Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube στις 14 Ιουνίου, ο πολυεκατομμυριούχος ανέφερε ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί το 15% της ημερήσιας θερμιδικής του πρόσληψης.
Μιλώντας για το ελαιόλαδο Blueprint, είπε: «Βρήκαμε στις επιστημονικές αποδείξεις ότι συγκεκριμένα είδη παρθένου ελαιόλαδου έχουν μεγάλη σημασία όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία που θα αποκομίσετε.
«Έχουμε αναζητήσει πηγές και από τα δύο ημισφαίρια του πλανήτη. Το πρόβλημα ήταν τόσο δύσκολο για εμάς να το επιλύσουμε που αποφασίσαμε να βρούμε αυτό και να κατασκευάσουμε μια μάρκα διαθέσιμη για εσάς.»
Ο Johnson είπε ότι οι άνθρωποι μπορούν είτε να αγοράσουν ελαιόλαδο που ταιριάζει με τα κριτήρια στον ιστότοπο του Blueprint είτε το προϊόν του όταν είναι διαθέσιμο.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Blueprint, περιέχει υψηλότερα επίπεδα πολυφαινολικών ενώσεων, φυσικών μετάλων και βιταμινών που βελτιώνουν την καρδιομεταβολική υγεία.
Οι ειδικοί δεν έχουν βρει ένα ισχυρό σύνδεσμο μεταξύ της ποιότητας του ελαιόλαδου και της τιμής.
Τα αποδεικτικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση πολυφαινολών, που εμφανίζονται φυσικά στα φυτά, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και αποτελεί έναν βασικό συντελεστή των οφελών για την καρδιακή υγεία που συνδέονται με το ελαιόλαδο, όπως έγραψε ο Richard Hoffman, επίκουρος διδάκτορας στη διατροφική βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire στο Ηνωμένο Βασίλειο, για το The Conversation.
Ωστόσο, σχολιάζοντας τη λίστα των συστατικών του ελαιόλαδου Blueprint που παρουσιάζεται στον ιστότοπο του Johnson, η Δρ. Selina Wang, ειδική σε ελαιόλαδο και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της California, Davis, δήλωσε στο Insider: «Δεν βλέπω τίποτα σε αυτήν τη λίστα που διαφέρει από άλλα φρέσκα και ποιοτικά Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα με πιο οικονομική τιμή.»
Δήλωσε ότι τα επίπεδα φαινολικών ενώσεων στο ελαιόλαδο Blueprint είναι «αξιοπρεπή», και τα επίπεδα ελεϊκού οξέος, το οποίο συνδέεται με την καλή καρδιακή υγεία, ήταν μέτρια σε σύγκριση με τα περισσότερα ελαιόλαδα. Ωστόσο, το ελαιόλαδο πληροί τα κριτήρια για να ταξινομηθεί ως φρέσκο και ποιοτικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, ανέφερε.
Η κ. Wang και η ομάδα της, οι οποίοι έχουν ερευνήσει την ποιότητα του ελαιόλαδου, δεν έχουν βρει έναν ισχυρό σύνδεσμο μεταξύ της τιμής και της ποιότητας του ελαιόλαδου. Συνέστησε την αγορά φρέσκου ελαιόλαδου και την κατανάλωσή του όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να αποκομίσετε τα οφέλη για την υγεία, καθώς με τον χρόνο χάνει αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες.
Η διαιτολόγος Nichola Ludlam-Raine δήλωσε: «Θα έλεγα ότι εκτός αν είστε πολυεκατομμυριούχος ή δισεκατομμυριούχος με περισσότερα χρήματα από όσα ξέρετε τι να κάνετε, αξίζει να αφήσετε αυτό το ακριβό ελαιόλαδο στην άκρη. Αυτό που έχει πραγματική σημασία για την υγεία είναι το τι τρώτε τον περισσότερο χρόνο.»
Είπε ότι θα προτιμούσε οι ασθενείς της να αγοράζουν κανονικό ελαιόλαδο από το κατάστημα τροφίμων και να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για φρούτα και λαχανικά, που μπορεί να λείπουν από τη διατροφή τους, ή για ξηρούς καρπούς και σπόρους για υγιεινά λιπαρά, καθώς και μικροθρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνη και ίνες.
Το Blueprint δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Insider για σχολιασμό.
Ο Johnson ξοδεύει 2 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για να αντιστρέψει την «βιολογική του ηλικία»
Ο όρος «βιολογική ηλικία» διχάζει την ιατρική κοινότητα, μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να διαφέρει από τη χρονολογική ηλικία σας.
Το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση έγραψε το 2021: «Η βιολογική ηλικία σημαίνει την πραγματική ηλικία που φαίνεται να έχουν τα κύτταρά μας, οι ιστοί και τα συστήματα των οργάνων μας, βάσει της βιοχημείας.»
Η έρευνα υποδεικνύει ότι το ελαιόλαδο έχει αντιγηραντικές επιδράσεις.
Υπάρχουν πραγματικά οφέλη από την κατανάλωση ελαιόλαδου, και αυτό αποτελεί στοιχείο της Μεσογειακής Δίαιτας, που θεωρείται ευρέως ως ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής.
Τα ευρήματα μιας μελέτης υποδήλωσαν ότι τα λίπη στο ελαιόλαδο ενεργοποιούν μονοπάτια κυττάρων στο σώμα που συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Μια ξεχωριστή μελέτη από τον Αμερικανικό Σύλλογο Καρδιολογίας βρήκε ότι η κατανάλωση περισσότερου από μισό κουταλάκι της σούπας ελαιόλαδο καθημερινά σχετιζόταν με μείωση 15% του κινδύνου να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε είδος καρδιαγγειακής νόσου. Μια άλλη μεγάλη μελέτη βρήκε ότι η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου συσχετίζεται με σημαντικά μικρότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια.
Η Ludlam-Raine συνέστησε τη χρήση δύο τύπων ελαιόλαδου: παρθένο ελαιόλαδο ή ψυχρής έκθλιψης για προσθήκη σε ζυμαρικά και σαλάτες, και μια εκλεπτυσμένη εκδοχή που συνήθως έχει κίτρινο χρώμα, για το μαγείρεμα. Η τελευταία είναι περισσότερο ανθεκτική στη θερμότητα και δεν θα αρχίσει να καπνίζει να ταγγίζει όταν χρησιμοποιείται για μαγείρεμα, ανέφερε.
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου, καθώς παραμένει πηγή λίπους, είπε η Ludlam-Raine. «Μόνο ένα κουταλάκι της σούπας ελαιόλαδο περιέχει περίπου 120 θερμίδες, που μπορούν συσσωρευτούν πραγματικά αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες», ανέφερε.