Η ανακοίνωση υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει θεμελιώδη ρόλο στη διατροφή και την προώθηση της καλής υγείας του πληθυσμού. Ανάμεσα στα οφέλη που τονίζονται για την υγεία περιλαμβάνονται η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μέσω των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, η βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, η καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και η μείωση του κινδύνου για πνευματική εξασθένηση, ενώ, περιέχει ενώσεις με αντιφλεγμονώδη δράση, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το Ibraoliva, τα ελαιόλαδα που ταξινομούνται ως παρθένα δεν είναι βλαβερά για την υγεία, αλλά δεν φέρουν και τα οφέλη του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Επιπλέον, υπάρχουν ακόμα και λαμπάντε ελαιόλαδα, τα οποία δεν είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. «Σε μια δημόσια ακρόαση της Νομικής Συνέλευσης της Πολιτείας του Rio Grande do Sul, ο Paulo Gustavo Celso, δημοσιονομικός ελεγκτής του Ομοσπονδιαού Εργαστηρίου Αγροτικής Άμυνας, αποκάλυψε ότι το 84% των εισαγόμενων ελαιόλαδων που αναφέρονται ως έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, όπως αξιολογήθηκαν στην Αισθητηριακή Ανάλυση του Υπουργείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, δεν είναι έξτρα παρθένα, και μπορεί ακόμη να βλάψουν την υγεία», επισημαίνει ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση των ελαιοπαραγωγών υπογραμμίζει, επίσης, ότι το Ibraoliva παρείχε στον Υπουργό Γεωργίας, Carlos Fávaro, τεχνικές αναφορές από ένα εργαστήριο που συνδέεται με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου (IOC) και αποδεικνύουν την ύπαρξη ακατάλληλης εμπορίας παρθένου ελαιόλαδου ως εξαιρετικά παρθένου σε αναγνωρισμένα σούπερ μάρκετ της χώρας: «Κατανοούμε ότι μια τέτοια πρακτική δεν στρεβλώνει μόνο το σενάριο του θεμιτού ανταγωνισμού, αλλά έχει και ακραίες επιπτώσεις: τη διάδοση της απάτης και της παραπληροφόρησης στο κοινό. Η κατανάλωση προϊόντων που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες για την ποιότητα και τα οφέλη για την υγεία είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και απαιτεί την προειδοποίηση του πληθυσμού.»
«Το Ibraoliva επαναλαμβάνει τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε μια ανθεκτική ελαιοκαλλιέργεια στη Βραζιλία, που χαρακτηρίζεται από ελαιόλαδο που ξεχωρίζει για την ποιότητά, την αυθεντικότητα και τη διαφάνειά του. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι κατηγορίες, η ποιότητα και η ταυτοποίηση των ελαιόλαδων είναι πλήρως σύμφωνες με τις προσδοκίες των Βραζιλιάνων καταναλωτών», δηλώνουν οι παραγωγοί ελιάς.
Τέλος, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι η έρευνα και η αποκάλυψη αυτού του θέματος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης «θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στο να ευαισθητοποιήσουν τους καταναλωτές σχετικά με την πραγματική φύση των προϊόντων που αγοράζουν, καθώς και στο να ενθαρρύνουν αποτελεσματικό έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές».
Πηγή: souagro.net