Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Γεμίζουν οι δεξαμενές με ισπανικό ελαιόλαδο που βγαίνει φθηνό στο ράφι

Το κουμπί των εργοστασιακών ρυθμίσεων φαίνεται πως πατάει η αλυσίδα αξίας στο ισπανικό ελαιόλαδο, παρά τα πολύτιμα μαθήματα της τελευταίας διετίας, με τις καθαρές πωλήσεις προϊόντος και τις εξαγωγές να σημειώνουν εκπληκτικές επιδόσεις (εκροές σχεδόν 140.000 τόνων για τον Ιανουάριο), για πρώτη ύλη όμως η οποία κατά συντριπτικό ποσοστό έχει φύγει από τα χέρια των παραγωγών σε τιμές κάτω από 4,5 ευρώ το κιλό.

Το συνοπτικό ισοζύγιο Ισπανίας έχει ως εξής:

Πωλήσεις – Εξαγωγές – 116.104 τόνοι(χωρίς τις επανεισαγωγές)

Παραγωγή – 344.530 τόνοι

Αθροιστική παραγωγή– 1.234.568 τόνοι

Αποθέματα ελαιοτριβείων – 865.176 τόνοι

Αποθέματα τυποποιητών – 176.295 τόνοι

Πατριμόνιο – 14.969 τόνοι

Στη πράξη αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως όταν όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας μετά τον παραγωγό επιθυμούν (για διαφορετικούς λόγους ο καθένας) να πέσει η τιμή σε ένα αγροτικό προϊόν, τότε η διαδοχική υποτίμηση της παραγόμενης αξίας συνιστά μονόδρομο.

Τα φρέσκα δείγματα από την εξέλιξη της σεζόν, δείχνουν πως αν δεν υπάρχει απειλητικά η καρμανιόλα της ελλειμματικής προσφοράς, τότε δύσκολα το τελικό προϊόν θα πληρωθεί στην τιμή ισορροπίας, εκεί που θα ήταν προσοδοφόρα για όλους, ανεξαρτήτως επιπέδου ζήτησης.

Οι ίδιοι οι ελαιοκομικοί Δήμοι της Ισπανίας είχαν πρόσφατα χαρτογραφήσει το μέσο κόστος παραγωγής ανά τύπο φύτευσης, είδος φροντίδας και γεωγραφικής τοποθεσίας -παρουσιάζοντας το μάλιστα στην Κομισιόν- καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως το μέσο κόστος για επαγγελματίες παραγωγούς διαμορφώνεται φέτος ίσως πάνω από 4 ευρώ το κιλό, μη λογίζοντας προφανώς το κόστος διαβίωσης. Οι παραγωγοί όμως πρέπει και κάποια στιγμή να πουλήσουν,δεν μπορούν να παίζουν άμυνα εσαεί, ενώ το σύστημα πληρωμής καρπού που ισχύει στην Ισπανία, κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Βέβαια, να σημειωθεί εδώ πως και οι επιχειρήσεις τυποποοίησης – μικρές ή μεγάλες- έχουν απέναντί τους τις αλυσίδες διανομής, οι οποίες με την σειρά τους θέλουν το ελαιόλαδο όσο φθηνότερο γίνεται ίσως για λόγους μάρκετινγκ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια ολιγοήμερη προσφορά του ισπανικού Carrefour που κίνησε το ενδιαφέρον των ισπανικών ΜΜΕ για 4λιτρη συσκευασία ελαιολάδου στα 4,59 ευρώ το λίτρο. Εν κατακλείδι, φέτος, ο μόνος παίκτης της αγοράς ελαιολάδου που δεν έχει πραγματικά κανένα λόγο στην διαμόρφωση της αξίας του προϊόντος του, είναι ο μη Ιταλός ελαιοπαραγωγός που διαθέτει την σοδειά του χύμα.

Η τιμολογιακή κατάσταση στην Ισπανική αγορά λιανικής σήμερα (11/2) έχει ως ακολούθως:

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η εγχείρηση πέτυχε μα ο ασθενής χαροπαλεύει. Οι προηγούμενες λίγες λέξεις αρκούν για να συμπυκνώσουν σε μεγάλο βαθμό τα όσα (παράδοξα και μη) συμβαίνουν...

REPORTS

Το αίτημα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για εξαίρεση του ελαιολάδου και των βρώσιμων ελιών Κρήτης από τους επικείμενους δασμούς που οι ΗΠΑ έχουν προαναγγείλει πως...

REPORTS

Εντυπωσιακά είναι τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της κατανάλωσης τυποποιημένου ελαιολάδου το πρώτο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου της σεζόν 2024/25, όπως τα καταγράφει...

REPORTS

Καλύτερη βάση αλλά και χαµηλότερο για την ώρα ταβάνι φαίνεται πως έχει επικρατήσει στην εγχώρια αγορά ελαιολάδου. Η µέγιστη και ελάχιστη τιµολόγηση ανά την...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...