Έχοντας περάσει τα παιδικά του χρόνια στο νησί, ήταν σαν να είχε προαποφασίσει ότι θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του εκεί. Η αρχή έγινε το 1997 όταν αποφάσισε να αξιοποιήσει τα οικογενειακά κτήµατα και την πατρική περιουσία και να δηµιουργήσει τη δική του παραγωγική επιχείρηση, καλλιεργώντας αρχικά βιολογικά κηπευτικά. Λίγο αργότερα ήρθε η αξιοποίηση και επέκταση του υφιστάµενου ελαιώνα.
Με κύρια ποικιλία την Κορωνέικη, ο Χάρης ξεκίνησε να παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά και επιτραπέζια ελιά, δηµιουργώντας το Κτήµα Αστάρτη. Ωστόσο η ζωή του πέρασε από αρκετές διαφορετικές διακυµάνσεις και αλλαγές, πριν καταλήξει στον τόπο που θα γινόταν για εκείνον ο µοναδικός προορισµός.
Τα τελευταία χρόνια εισήλθε εκτός από την έκθλιψη και τυποποίηση ελαιολάδου και στην παραγωγή αρτυµάτων όπως είναι τα παξιµάδια µε εξαιρετικού παρθένο ελαιόλαδο αλλά και στη σύσταση εµπορικής εταιρείας, συνεργαζόµενος µε δύο ακόµη παραγωγούς, προκειµένου να προωθεί τα προϊόντα που παράγει στην αγορά αλλά και στο εξωτερικό.
Ο Χάρης Τζωρτζόπουλος σπούδασε τεχνολόγος γεωπόνος στο ΤΕΙ Ηρακλείου, νυν Μεσογειακό Πανεπιστήµιο. «Τελείωσα πολύ γρήγορα τη σχολή µου, σε µόλις δυόµισι χρόνια, καθότι δεν ήθελα να χάσω ούτε λεπτό από τον χρόνο µου. Είχα πολλή όρεξη. Έτσι, µόλις απολύθηκα από το στρατό, µάζεψα τα πράγµατά µου και γύρισα στα πάτρια εδάφη, στα Κύθηρα. Ήταν το 1997».
Από τα κηπευτικά, στην ελιά και σήμερα στη συσκευασία βιολογικών προϊόντων
«Ο πατέρας µου γνωρίστηκε µε τη µητέρα µου κάποια στιγµή στα Κύθηρα σε ένα από τα καλοκαιρινά τους ταξίδια», αφηγείται ο παραγωγός και «αργότερα έστησαν µία µικρή ναυτιλιακή εταιρεία. Οι γονείς µου είχαν βάλει τα ιπτάµενα δελφίνια στη γραµµή προς τα Κύθηρα κι επειδή δεν έβρισκαν κάποιον να τα πρακτορεύσει, το έκανε η µητέρα µου. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε µία καλή δικαιολογία για να παραµείνουν για κάποιο διάστηµα στο νησί. Τα Κύθηρα για µένα είναι σηµείο αναφοράς. ∆εν έβλεπα τη στιγµή να γυρίσω πίσω», καταλήγει.
Ξεκίνηµα µε βιολογικά κηπευτικά
Η πρώτη του παραγωγική προσπάθεια επικεντρώθηκε στην παραγωγή βιολογικών κηπευτικών προϊόντων. Σε µία εποχή ωστόσο όπου τα βιολογικά προϊόντα ήταν κάτι άγνωστο σε ένα επαρχιακό µέρος όπως τα Κύθηρα, µε περιορισµένες δυνατότητες διάθεσης σε µεγαλύτερες αγορές. Ακολούθως µίσθωσε κτήµατα εκτός από τα περίπου ιδιόκτητα 60 στρέµµατα µε ελαιόδεντρα που δηµιούργησε, φτάνοντας συνολικά στα 80 στρέµµατα γης, αναπτύσσοντας βιολογικές καλλιέργειες.
Τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να µειώνει τις εκτάσεις ελιάς που καλλιεργεί. «Τον τελευταίο καιρό, λόγω κλιµατικής αλλαγής, έχω περιορίσει την επενδυτική µου διάθεση στο ελαιόλαδο. Άλλωστε, ζω σε ένα µέρος, όπου οι διαθέσιµες εκτάσεις είναι συγκεκριµένες και δεν µου δίνεται η δυνατότητα να παραλάβω περισσότερο καρπό για να καλύψω τη ζήτηση», εξηγεί και προσθέτει ότι «γι’ αυτό και άρχισα να συσκευάζω προϊόντα όπως αλάτι Κυθήρων και υψηλής διατροφικής αξίας παξιµάδια, τα οποία παρουσιάζουν µεγάλη ζήτηση. Επίσης, δηµιουργήσαµε εµπορική εταιρεία στην Αθήνα µε δύο ακόµη παραγωγούς από τη Χαλκιδική και τη Θάσο µε την ονοµασία Family Farms και ασχολείται µε τη διάθεση βιολογικών προϊόντων όπως επιτραπέζια ελιά, παξιµάδια, ντοµατοειδή, σπαράγγια, ζυµαρικά. Προϊόντα που εκτός από την Ελλάδα εξάγονται και σε 29 χώρες», εξηγεί ο Χάρης Τζωρτζόπουλος.