Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Βήμα ΕΑΣ Νάξου με εξαγορά στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κινήσεις στην προψημένη πατάτα

Είσοδο στην παραγωγή και τυποποίηση έξτρα παρθένου ελαιολάδου κάνει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, η οποία προχώρησε στην εξαγορά του 51% της εταιρείας τυποποίησης, «Κυκλάδι».

Η εταιρεία που δημιούργησαν οι Στέφανος Σπανός και Gay Christian, ειδικεύεται στην τυποποίηση έξτρα παρθένου ελαιολάδου, ενώ διατηρεί και εξαγωγικό εκτόπισμα. Οι δύο ιδρυτές της μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη διατηρούν το υπόλοιπο 49% των μετοχών και ο Συνεταιρισμός κάνει ένα ακόμα βήμα, προσθέτοντας μία ακόμα παραγωγική δραστηριότητα στο ενεργητικό του.

Μία ακόμα κίνηση που σχετίζεται με την είσοδο στην προψημένη κατεψυγμένη πατάτα. Όπως ανέφερε στο περιθώριο σχετικής ενημέρωσης ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, ήδη ο Συνεταιρισμός έχει αποκτήσει τον μηχανολογικό εξοπλισμό προκειμένου να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση, αξιοποιώντας ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής πατάτας. Στον προγραμματισμό είναι να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής κατεψυγμένης πατάτας κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.

Εξαγωγές και γραβιέρα με γεύσεις στο πλάνο

Σε ό,τι αφορά τη γραβιέρα που αποτελεί το κύριο προϊόν που παράγει και διαθέτει ο Συνεταιρισμός της Νάξου, αποφέρει περίπου το 42% του κύκλου εργασιών του ετησίως. Αυτή την περίοδο γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης του εξαγωγικού του εκτοπίσματος από το 10% επί του τζίρου που είναι σήμερα σε μεγαλύτερο ποσοστό στο προσεχές διάστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΑΣ Νάξου έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την προβολή και προώθηση της ΠΟΠ γραβιέρας στην αγορά της Γερμανίας, μέσα από στοχευμένο πλέγμα δράσεων που υλοποιεί. Στον σχεδιασμό είναι η παραγωγή και εναλλακτικών προϊόντων της γραβιέρας με την προσθήκη τρούφας, βοτάνων ή άλλων μυρωδικών καθώς και καπνιστή σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα προϊόντα αυτά θα βγουν πιθανότατα στην αγορά εντός του 2024. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δοκιμών των συγκεκριμένων προϊόντων.

Επιπλέον, η ΕΑΣ Νάξου ετοιμάζει δύο νέα τυροκομεία, το ένα θα βρίσκεται στο Γλυνάδο και η συνολική επένδυση για την κατασκευή του θα φτάσει τα 6,8 εκατομμύρια ευρώ και επιδοτείται από το πρόγραμμα 4.2.1. Ταυτόχρονα δημιουργεί ένα τυροκομείο στην ορεινή Νάξο για να έχει την δυνατότητα παραγωγής ΠΟΠ Αρσενικού, ούτως ώστε να αξιοποιεί το σύνολο των ποσοτήτων του αιγοπρόβειου γάλακτος που υφίσταται στο νησί, μέρος του οποίου αυτή τη στιγμή διοχετεύεται σε γαλακτοβιομηχανίες στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Κλείνουν στάβλοι στο νησί

Σημαντικό εμπόδιο στην αύξηση της παραγωγής που επιδιώκει η ΕΑΣ Νάξου αποτελεί η συρρίκνωση του παραγωγικού δυναμικού, καθότι μειώνονται σταδιακά οι στάβλοι αγελάδων στο νησί. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο Δημήτρης Καπούνης, από 616 που ήταν η στάβλοι στη Νάξο, αυτή τη στιγμή υφίστανται 598 και εκτιμά ότι έως το τέλος του έτους θα κλείσουν από 6 έως 8 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Ταυτόχρονα ο ζωικός πληθυσμός έχει μειωθεί από 9.000 σε περίπου 6.200 αγελάδες, ενώ οι εισκομιζόμενες ποσότητες από τους 38 τόνους που ήταν το 2021 πλέον έχουν μειωθεί στους 29,5 τόνους ημερησίως. «Το κόστος που σχετίζεται με τις ζωοτροφές, τα λιπάσματα, την ενέργεια και τις μεταφορές, έχει δυσκολέψει πάρα πολύ τους παραγωγούς. Για να αντιληφθείτε τα μεγέθη, ένας κτηνοτρόφος από τη Θήβα θα αγοράσει μία νταλίκα με χονδροειδείς ζωοτροφές περί τις 2.000 ευρώ, ενώ ένας κτηνοτρόφος στη Νάξο καλείται να πληρώσει 4.000 ευρώ μαζί με το μεταφορικό κόστος που επιβαρύνεται».

Σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών

2022: 25,5 εκατ. ευρώ

2021: 23,4 εκατ. ευρώ

Τυροκομικά: 42% του τζίρου

Ζωοτροφές: 30% του τζίρου

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη Π.Ο.Π Γραβιέρα Νάξου στο MoMix bar στον Κεραμεικό.

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης για την ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου στην Ελλάδα και τη Γερμανία» με διακριτικό τίτλο “The Pleasure of European P.D.O. Products, Graviera Naxou P.D.O.”, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση Τύπου στο Momix bar στις 19 Ιουλίου 2023.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ, δικαιούχου του Προγράμματος, κος Καπούνης Δημήτριος, η Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Qualitycert Limited, εκτελεστικού οργανισμού του Προγράμματος, κα Τέγου Παρασκευή, καθώς και δημοσιογράφοι, food bloggers και διαμορφωτές κοινής γνώμης οι οποίοι και ενημερώθηκαν για το Πρόγραμμα.

Την εκδήλωση τίμησε επίσης με τη παρουσία του ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κος Παύλος Σατολιάς.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους στόχους του προγράμματος που αφορούν την ενημέρωση σχετικά με τα πλεονεκτήματα των προϊόντων ΠΟΠ καθώς και την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του λογότυπου ΠΟΠ, μέσω της γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ. Επιπλέον έγινε εκτενής ενημέρωση τόσο για τα υψηλά πρότυπα που εφαρμόζονται κατά τη διαδικασία παραγωγής της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ, όσο και για την ιχνηλασιμότητα και τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της.

Επίσης εκτός από την αναγκαιότητα στήριξης της αγροτικής παραγωγής, συζητήθηκε η κρισιμότητα της αύξησης των πωλήσεων και κατ’ επέκταση των εξαγωγών.

Αξίζει να αναφερθεί πως υπήρξε και γευστική δοκιμή με κύρια βάση του menu την ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου.

Χαρακτηριστικά ο κος Καπούνης τόνισε πως  η  ΠΟΠ γραβιέρα Νάξου έχει διεθνή φήμη και σημαντικές διακρίσεις. Αποτελεί προϊόν ΠΟΠ από το 1996 και πανάξια φιγουράρει μεταξύ των πιο εύγευστων και καλοδεχούμενων από τον καταναλωτή τυριών, έχοντας ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Επιπλέον έχει κατακτήσει μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι πραγματικά ένας θησαυρός της Ναξιακής οικονομίας, μια απόλαυση για τον καταναλωτή και η πιο σπουδαία προίκα της Νάξου.

Με τη σειρά η κα Τέγου Παρασκευή επισήμανε πως το εν λόγω διετές πρόγραμμα αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη και την προώθηση των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα.

Τέλος τον λόγο είχε και η δημοσιογράφος γαστρονομίας και συγγραφέας κα Σίσσυ Νίκα όπου αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες παράγεται το γάλα της ΠΟΠ Γραβιέρας Νάξου, καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ναξιακής γης που συντελούν τα μέγιστα ώστε η ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου να βρίσκεται επάξια στην κορυφή των ελληνικών τυριών.

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.