Τυπικά, όταν ο ρυθμός πωλήσεων είναι σταθερός και η ζήτηση ικανοποιητική σε εβδομαδιαία βάση, η απόσταση αυτή συγκλίνει στο 1 ευρώ ή παρακάτω, με τον βιομηχανικό άσσο σε κοντινή απόσταση (ανάλογα την χρονιά, αφού η εποχικότητα παίζει ρόλο). Στην παρούσα συγκυρία ωστόσο βλέπουμε πως το φρέσκο ισπανικό έξτρα πάει να πιάσει το τάλιρο (5 ευρώ στρογγυλά σε μέσο όρο), ενώ το παρθένο ελαιόλαδο «βολοδέρνει» για την ώρα στο 3,5 με 3,6 ευρώ το κιλό, δίχως σοβαρές ανατιμήσεις από τα χαμηλά της περσινής σεζόν (3,1 με 3,2 ευρώ το κιλό), σε αντίθεση με το έξτρα (από τα 3,30 ευρώ το κιλό στο 4,85 σήμερα).
Το επικρατέστερο σενάριο είναι πως από τα τέλη του μήνα θα υποχωρήσει λίγο το ισπανικό έξτρα λόγω εύλογης πίεσης συγκομιδής. Η ουσία είναι να μην… περαστούν με διαφορά 2-3 ημερών οι όποιες αρνητικές μεταβολές στην εγχώρια αγορά, η οποία φέτος δεν έχει και πολύ ελαιόλαδο να «δωρίσει». Υπενθυμίζεται πως οι τελευταίες σοβαρές εκτιμήσεις από την ΔΑΟΚ, έχουν υποβαθμίσει ποσοτικά (και κατά τόπους ποιοτικά) την παραγωγή στους 190.000 με το πολύ 200.000 τόνους.
Ενδεικτική είναι η μαρτυρία συνομιλητή παραγωγού από τη Μεσσηνία, ο οποίος πέρυσι είχε την δυνατή χρονιά του κύκλου παρενιαυτοφορίας με 14 τόνους λαδιά, φέτος περίμενε 9 τόνους, όμως τα απανωτά ψιχαλάκια, το φούσκωμα του καρπού με την συνεπακόλουθη καρπόπτωση και το γλοιοσπόριο, του έχουν ρίξει το δυναμικό σε 7 τόνους με επιπλέον επιβάρυνση 1-2 γραμμών στις οξύτητες.


























