Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο Iταλός καταναλωτής μαθαίνει να πληρώνει ακριβότερα το καλό ελαιόλαδο

Μία προσωρινή στροφή στις καταναλωτικές τάσεις του ιταλικού κοινού λόγω των υψηλών τιμών για το ελαιόλαδο στο ράφι ανιχνεύει το ερευνητικό ινστιτούτο Piepoli. Βέβαια, οι έρευνες αυτές έρχονται σε αντίθεση με τα πραγματικά στοιχεία πωλήσεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις σε οικονομικές ιστοσελίδες  της γειτονικής χώρας, το 47% των καταναλωτών ισχυρίζεται πως περιόρισε κατά 30% τις αγορές ελαιολάδου. Ένα μικρότερο ποσοστό, περίπου στο 12%, λέει ότι περιόρισε τις αγορές κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Αν και το δείγμα της έρευνας όσο και η τοπογραφία της διαδικασίας δεν αποσαφηνίζονται από τα όσα γράφονται στον ηλεκτρονικό ιταλικό τύπο, κάτι που έχει μεγάλη σημασία (με δεδομένο ότι ο ιταλικός βορράς έχει μεγαλύτερη οικονομική άνεση από το νότο), ωστόσο η ραγδαία αυτή διάθεση για μικρότερες καταναλώσεις ελαιολάδου πρέπει να προβληματίσει. Όμως δείχνει και την διάθεση των καταναλωτών να πιέσουν για μείωση τιμής σε ένα προϊόν που είναι πολιτιστικά πρώτης ανάγκης.

Άλλωστε, τα αποτελέσματα της έρευνας του Piepoli δείχνουν πως οι Ιταλοί δεν στρέφονται σε σπορέλαια για το μαγείρεμα, οπότε μπορούν να πληρώσουν μακροχρόνια ένα premium τιμής για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Προς απόδειξη του ανωτέρου ισχυρισμού, τα πραγματικά δεδομένα που καταγράφει η Nielsen, κορυφαία εταιρεία στο χώρο της στατιστικής ανάλυσης, μιλούν για μία πολύ πιο ήπια μείωση των λιανικών πωλήσεων που υπολογίζεται στο 9,5% για το 2023 και στο 7,8% για τους πρώτους δύο μήνες του 2024.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν πως ο μέσος καταναλωτής εξοικειώνεται σταδιακά με τις υψηλότερες τιμές στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο -αν και οι τόσο υψηλές τιμές δεν φαίνονται μακροχρόνια βιώσιμες- ενώ ακόμη και αν επιστρέψουν οι καλές σοδειές, οι τιμές παραγωγού δύσκολα θα υποχωρήσουν στα 3 ευρώ που επικρατούσαν προ τριετίας.

Περισσότερα στοιχεία για την έρευνα μπορείτε να βρείτε εδώ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του ελαιοκομικού κλάδου φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της, με τις τιμές του «υγρού χρυσού» να...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) φέρεται να ζήτησε επισήμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) την άδεια να επιβάλει ετήσιες εμπορικές κυρώσεις ύψους 35 εκατομμυρίων...

REPORTS

Οι τρέχουσες συνθήκες δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία το 2024 θα ξεπεράσει τα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, με αυξήσεις επίσης στην Ελλάδα,...

REPORTS

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Αγοράς Ελαιολάδου και Επιτραπέζιων Ελιών ενεργοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες της Επιτροπής να προωθήσει...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.