Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με 7,85 ευρώ το πρώτο ελαιόλαδο, κλείδωσε στους 1,38 εκατ. τόνους η Ισπανία

Η πρώτη πράξη της ελαιοκομικής σεζόν 2025/26 είναι γεγονός. Ο ΑΕΣ Αγίων Αποστόλων πούλησε δύο βυτία (40 τόνους) με φρέσκο αγουρέλαιο που μαζεύτηκε από τις 27 Σεπτεμβρίου στα 7,85 ευρώ το κιλό.

Η ιταλική εταιρεία που πλειοδότησε στον διαγωνισμό έκανε προσφορά 55 λεπτά πάνω από την τιμή εκκίνησης, εκδηλώνοντας και ενδιαφέρον για παραπάνω από 2 βυτία αγουρέλαιο. Παραδοσιακά, η ζώνη της Αθηνοελιάς δίνει εξαιρετικά ελαιόλαδα τα οποία προμηθεύονται πολύ νωρίς στη σεζόν συγκεκριμένες ιταλικές εταιρίες τυποποίησης. Βάσει των φετινών δεδομένων, εκτιμάται πως και τα υπόλοιπα βυτία με προϊόν ανάλογης ποιότητας (τόσο του συνεταιρισμού όσο και υπόλοιπων παραγωγών) στην ευρύτερη περιοχή θα φύγουν σε τιμές κοντά ή λίγο πάνω από την τιμή εκκίνησης της πρώτης πράξης της χρονιάς.

Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda

 

Με σφραγίδα Πλάνας, στο όριο των 1,4 εκατ. τόνων η Ισπανία

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων δημοσίευσε Παρασκευή 3 Οκτωβρίου απόγευμα τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις του για τη νέα ελαιοσυγκομιδή 2025/26, τοποθετώντας την παραγωγή σε περίπου 1.372.000 τόνους. Η επίδοση αυτή αντιπροσωπεύει μια μικρή μείωση 3% σε σύγκριση με την προηγούμενη συγκομιδή και 19% πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων έξι εκστρατειών, νούμερο που αποτελεί ιστορική ανωμαλία αν σταθμίσει κανείς τις απογοητευτικές ποσοτικά  καμπάνιες 2023/24 και 2022/23.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιολάδου για την περίοδο 2025/26 δείχνουν επιδόσεις παρόμοιους με αυτούς της περιόδου που μόλις έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Luis Planas, «σύμφωνα με αυτή την πρόβλεψη, οι αριθμοί δείχνουν πως παίζουμε εντός των μέσων επιπέδων παραγωγής μας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε την ομαλή τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς και των εξαγωγών μας σε τρίτες χώρες».

Μένει να φανεί τι αντίχτυπο θα έχουν οι εκτιμήσεις στο άνοιγμα της αγοράς για το φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, απ΄τα τέλη Οκτωβρίου.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Διαμορφώνεται σταδιακά η σύσταση της εγχώριας προσφοράς στο ελαιόλαδο, σε μία χρονική συγκυρία που θέλει Μεσσηνία και Ηλεία να «τρέχουν» να προλάβουν κάποια σποραδικά...

Food Insider

Μετά από μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με αύξηση 46% στον όγκο των πωλήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο, οι πωλήσεις...

REPORTS

Επίσημη διαβεβαίωση πως ο προαιρετικός μηχανισμός απόσυρσης πρώτης ύλης δεν θα μπει σε λειτουργία για τη φετινή εμπορική περίοδο στην αγορά ελαιολάδου έδωσε στις...

Food Insider

Επιβεβαιώθηκε πως η ζήτηση για ελαιόλαδο στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 26,7% σε βάθος 12 μήνου, φθάνοντας τα 273.029 χιλιάδες λίτρα, χάρη στη μείωση της...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...