Connect with us

Αναζήτηση

Food Insider

«Last call» από τολμηρούς bartenders με…. ελαιόλαδο mojito

Νέα προϊόντα που «παντρεύουν» την ελιά και το ελαιόλαδο µε το αλκοόλ δίνουν την ευκαιρία στους καταναλωτές να απολαύσουν κανούργιους γευστικούς συνδυασµούς από τολµηρούς bartenders.

Στις επόμενες σελίδες η αιθυλική αλκοόλη «συμπλέει» είτε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είτε με ελιές και φύλλα ελιάς, για να επωφεληθεί από τις αρωματικές νότες που μπορεί να ενσωματώσει στον ήδη μεθυστικό της χαρακτήρα. Στα ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, το τελικό αποτέλεσμα εν ολίγοις προκύπτει με την πρόσμειξη και ανάδευσή τους με τα ελαϊκά προϊόντα, την παραμονή τους στις ίδιες δεξαμενές για όσο χρονικό διάστημα επιτάσσει η εκάστοτε μυστική συνταγή και την εκ νέου απόσταξη του μείγματος. Έτσι απομακρύνεται κάθε ίχνος λιπαρότητας και αυτό που απομένει έχει μια πιο βελούδινη υφή και κυρίως ένα απρόσμενα ενδιαφέρον γευστικό κι αρωματικό προφίλ.

Έχουμε ήδη δοκιμάσει τζιν αρωματισμένο με βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βερμούτ που ένα από τα συστατικά που βασίζεται η συνταγή του είναι τα φύλλα ελιάς, καθώς και βότκα που χρησιμοποιεί και ελιές εκτός των άλλων.

Μια νέα κατηγορία αρτυμάτων με ελαιόλαδο, που προκύπτουν αποκλειστικά με την παράλληλη μάλαξη ελιών μαζί με εσπεριδοειδή, βότανα, μπαχαρικά και άλλα αρωματικά συστατικά, δίνουν τόσο στους επαγγελματίες σεφ όσο και τους ερασιτέχνες μάγειρες ένα πολύτιμο όπλο στη γαστρονομική φαρέτρα τους. Αποτελεί όμως ευχάριστη έκπληξη ότι τα έχουν ανακαλύψει ήδη οι ευφάνταστοι bartenders και έχουν αντικαταστήσει με αυτά μερικά από τα πατροπαράδοτα bitters, που χρησιμοποιούν στα περίπλοκα cocktails τους! Τέλος ακόμη κι οι επιτραπέζιες ελιές έχουν βαλθεί να μας «μεθύσουν» αφού κάποιες από αυτές στην πεντανόστιμη συνταγή τους χρησιμοποιούν ούζο για να ενσωματώσουν το γλυκανισάτο ταμπεραμέντο του στην ήδη «εκρηκτική» γεύση τους.

Anemelia Mojito

To Anemelia Mojito είναι ένα αρωματικό ελαιολαδο, που έχει προκύψει από παράλληλη μάλαξη ελιών Κορωνέικης ποικιλίας μαζί με μυρωδάτα μοσχολέμονα και αρωματικά φύλλα μέντας. Είναι η τελευταία προσθήκη στη σειρά αρωματικών ελαιoλάδων της εταιρείας Psarros Family, που διατηρεί το ομώνυμο ελαιοτριβείο στους Ταξιάρχες Ηλείας. Αποτελεί ένα εξαιρετικό άρτυμα ελαιολάδου, που είναι ιδανικό να συνοδεύει τόσο μαγειρικές παρασκευές (π.χ. μια βινεγκρέτ για μια δροσερή σαλάτα), όσο και πρωτότυπες χρήσεις (π.χ. να αντικαταστήσει επάξια τα γνωστά bitters σε ένα κοκτέιλ με ελαικό αρωματικό και γευστικό προφίλ).

ΣΥΝΤΑΓΗ: Anemelia sour

  • 30 ml λεμόνι
  • 10 ml mezcal
  • 30 ml απόσταγμα σταφυλής
  • 10 ml σιρόπι αγγούρι

Γαρνίρω με λίγα φύλλα δυόσμου και μερικές σταγόνες Anemelia mojito

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Νίκος Γάλλος, Ιδιοκτήτης Balzac cafe bar / bartender

 

Otto’s Athens Vermouth

Μια παθιασμένη ομάδα αναβίωσε τις υπέροχες εποχές του Athens Vermouth και δημιούργησε την πρώτη φιάλη του Otto’s Athens Vermouth. Λίγα βήματα μακριά από το σπίτι του Όθωνα, στον επάνω όροφο ενός νεοκλασικού κτιρίου κάτω από ένα από τα κορυφαία 50 μπαρ του κόσμου, μια παθιασμένη ομάδα αναβίωσε τις υπέροχες εποχές του Athens Vermouth και δημιούργησε την πρώτη φιάλη του Otto’s Athens Vermouth. Υψηλής ποιότητας ελληνικό κρασί εγχυμένο με ροδοπέταλα, πεύκο, εσπεριδοειδή, φύλλα ελιάς και βότανα που καλλιεργούνται κάτω από τον ήλιο της Αθήνας, όπως ρίγανη και αγγελική, δημιουργώντας μια μοναδική ελληνική γεύση.

To νέο Vermouth των Αθηναίων -και όχι μόνο! Ένα κόκκινο, ξηρό, μεστό σε γεύση ποτό, εξαιρετικό απεριτίφ.

ΣΥΝΤΑΓΗ: Otto’s & olive tonic

  • 30 ml Otto’s Athens Vermouth
  • 10 ml rosolio di pergamondo

Απογεμίζουμε με olive &lemon tonic. Γαρνίρουμε με ένα φύλλο ελιάς και μια φλούδα λεμόνι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Νίκος Γάλλος, Ιδιοκτήτης Βalzac cafe bar / bartender

 

OEL’s 3 Gin

Το OEL’s 3 Gin αποτελεί προϊόν µιας οµάδας νέων από το Βερολίνο της Γερµανίας από τα ελαιόδεντρα Κορωνέικης ποικιλίας, που καλλιεργούν στην περιοχή της Μεσσηνίας. Κάθε χρόνο συγκοµίζουν µόνοι τους ευλαβικά τον καρπό και παράγουν και το οµώνυµο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Mε αυτό το πιστοποιηµένο βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αρωµατίζουν το τζιν που παράγεται σε συνεργασία µε την 173χρονη Καλαµατιανή ποτοποιία Καλλικούνης, βασισµένοι σε µια ιδέα τους, που οι ίδιοι την περιγράφουν πάνω στην κεραµική µαύρη φιάλη τους, ως µια ακροβασία πάνω σε µια λεπτή γραµµή ανάµεσα στην «καινοτοµία και την τρέλα».  Το τελικό αποτέλεσµα έχει µια «βελούδινη» υφή και έναν φρέσκο, καθώς και ισχυρό χαρακτήρα, µε ένα πλούσιο άρωµα από ώριµα λεµόνια µε ανοιχτές αποχρώσεις από τριµµένο δεντρολίβανο και κόλιανδρο και ένα συνδυασµό από µαστίχα, άρκευθο και ελαιόλαδο.

ΣΥΝΤΑΓΗ: Three dots

  • 35 ml OEL’s 3 Gin
  • 20 ml Marsala
  • 10 ml Amaro
  • 25 ml Campari

Σε ένα mixing glass αναδεύω όλα τα υλικά με πάγο και σερβίρω σε ένα coupe χωρίς πάγο, αφού πρώτα έχω αρωματίσει το ποτήρι με μια φλούδα πορτοκάλι. Γαρνίρω με τρεις σταγόνες EVOO.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Άρις Κορομηλάς, Bartender

 

Πινελιές – Gourmet Ελιές Καλαμών με Ούζο

Οι ελιές gourmet Πινελιές, είναι υψηλής ποιότητας και παγκόσμιας καινοτομίας, ποικιλίας Καλαμών, που συνοδεύονται από γλυκανισάτο ούζο, ξύδι και λεμόνι, ελληνικό τσάι και γλυκό μαραθόσπορο.Αποτελούν μια πρωτότυπη ελληνική δημιουργία των Βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, σε ένα θαλασσινό «ταξίδι» γεύσεων και αναμνήσεων, που συνοδεύει με τα αρώματά του την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Για την ιδιαίτερη γεύση και την υψηλή ποιότητά τους, έχουν βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας. Τιμήθηκαν με βραβείο Χρυσού Αστεριού και στις τρεις συμμετοχές τους στα Great Taste Awards Λονδίνο το 2015, το 2018 και το 2020.

ΣΥΝΤΑΓΗ: Sweet Garden

Γλυκό με Βιολογικό Αγουρέλαιο & Ελιές με Ούζο «Πινελιές»

  • Σοκολάτα cremeux
  • Μπισκότο βιολογικού Αγουρελαίου
  • Αλμυρή καραμέλα κρεμμυδιού
  • Γλάσο κακάο
  • Παγωτό από καμένο βούτυρο
  • Σάλτσα από κουμ κουατ & πάσιον φρουτ
  • Πούδρα από ελιές με ούζο «Πινελιές».

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Panos Tsikas, Executive Chef

 

Επιμέλεια: Oliverse

Φωτογραφίες: Κώστας Κορομηλάς

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Κινήσεις Ιταλών µεσιτών που διαπραγµατεύονται τα 5,10 ευρώ το κιλό για φρέσκα ελαιόλαδα από την Λακωνία ακούγονται τα τελευταία 24ωρα στην αγορά.