Connect with us

Αναζήτηση

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Αντιστάσεις στα 3,80 το ελαιόλαδο Λακωνίας, σε άνοδο η Κρήτη

Ανεβάζει στροφές το κρητικό ελαιόλαδο, που πιάνει τιµή πάνω από τα 3 ευρώ το κιλό. Νέες διαπραγµατεύσεις στους εµπορικούς κύκλους για τον βασικό όγκο παραγωγής.

∆ιατηρείται η τιµή στην αγορά ελαιολάδου της Λακωνίας στα 3,80 ευρώ το κιλό, όσο στην υπόλοιπη Πελοπόννησο σηµειώνεται µια διόρθωση πέριξ των 3,40 ευρώ για τα ποιοτικά έξτρα παρθένα. Η διόρθωση αποδίδεται στην ατολµία του εµπορίου να προβεί σε νέες συµφωνίες ενόψει της συνθήκης που επιτάσσει το νέο κύµα πανδηµίας αλλά και η αναµονή περισσότερων όγκων στην αγορά.

Ήδη πάντως έχουν διατεθεί 1.000 τόνοι αγουρέλαιου στην ευρύτερη περιοχή της Μονεµβασιάς, που διεκδικεί παραδοσιακά και τις υψηλότερες τιµές στην εγχώρια αγορά, ενώ πλέον αναµένεται να ξεκινήσει νέος κύκλος συζητήσεων για το υπόλοιπο της παραγωγής. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις παραγόντων της αγοράς, η πίεση της τιµής συνδέεται και µε το ενδιαφέρον που αποκτά το κρητικό ελαιόλαδο, όπου έχουν ήδη ακουστεί τιµές πέριξ των 3 ευρώ το κιλό για καλής ποιότητας προϊόντος µε χαµηλές οξύτητες. Σε αυτό το κλίµα, όσο το εµπορικό ενδιαφέρον στρέφεται προς τη µεγαλόνησο η οποία πέρυσι δεν κατάφερε να διαθέσει µεγάλες ποσότητες, εντείνεται και ο ανταγωνισµός ανάµεσα στα παραγωγικά κέντρα. Πάντως η φετινή χρονιά αναµένεται µικρή και οι συνολικές ποσότητες περιορισµένες σε σχέση µε την προηγούµενη εµπορική περίοδο. Με δεδοµένο αυτό, αλλά και το γεγονός ότι η γειτονική Ιταλία που κινείται µε τιµές πέριξ των 5 ευρώ το κιλό έχει επίσης πολύ µικρή παραγωγή, τα περιθώρια βελτίωσης καθίστανται µικρά. Επιπλέον η κατανάλωση σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσµιο επίπεδο αποτυπώνεται ενισχυµένη, που για πρώτη φορά µετά από χρόνια έρχεται να υπερβεί την προσφορά, σύµφωνα µε εκτιµήσεις που έρχονται από την Ισπανία.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι από το πρώτο κύµα της πανδηµίας έως το καλοκαίρι, οι εισαγωγές ελαιολάδου αυξήθηκαν σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 20% στις βασικές αγορές του προϊόντος όπως είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, ενώ κατά 10,4% ενισχύθηκε η ζήτηση από την Κίνα. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιοκοµίας,  οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί συγκεντρωτικά κατά 42,3%, σε σύγκριση µε την ίδια περίοδο του προηγούµενου έτους, σε όλες τις κύριες καταναλωτικές χώρες.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Κινήσεις Ιταλών µεσιτών που διαπραγµατεύονται τα 5,10 ευρώ το κιλό για φρέσκα ελαιόλαδα από την Λακωνία ακούγονται τα τελευταία 24ωρα στην αγορά.