Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι λόγω της ξηρασίας στην Ευρώπη, η παραγωγή ελαιολάδου στον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ιταλία, μειώθηκε κατά 20% τη σεζόν 2022/2023, ενώ η παραγωγή της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 62%. Αυτό βέβαια που δεν αναφέρεται πουθενά είναι το ποσοστό ελαιόδεντρων που κλέβουν οι μισθοφόροι του Ερντογάν, οι αντιπολιτευόμενοι Σύροι και οι τζιχαντιστές που από κοινού ελέγχουν για λογαριασμό της Τουρκίας το βόρειο τμήμα της Συρίας και κυρίως την περιοχή του Αφρίν. Έχουν επιδοθεί σε ξερίζωμα και μεταφύτευση ελαιοδέντρων, ή ακόμα και της έτοιμης παραγωγής λαδιού με πολλές φορές πρόσχημα ότι οι ιδιοκτήτες τους είναι Κούρδοι ή σύμμαχοι Κούρδων τρομοκρατών.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η ταχεία αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου χύμα και σε βαρέλια αντικατοπτρίστηκε στις εγχώριες τιμές και ότι η αύξηση των τιμών λιανικής του ελαιολάδου στην εγχώρια αγορά ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη γενική αύξηση της τιμής της τελευταία περίοδο ενός έτους.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι εξαγωγές συσκευασμένου ελαιολάδου της Τουρκίας προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, που έχουν προστιθέμενη αξία και προορίζονται για τον τελικό καταναλωτή, είναι πολύ χαμηλές λόγω των υψηλών δασμών που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και επισημαίνεται ότι η Ιταλία και η Ισπανία, ειδικότερα, επεξεργάζονται το ελαιόλαδο και το χύμα και το εμφιαλωμένο που εισάγουν από την Τουρκία και το πωλούν σε τρίτες χώρες.
Το υπουργείο υπενθύμισε ότι το διάταγμα που ρυθμίζει την έκπτωση των 20 λεπτών ανά κιλό για όλους τους τύπους εξαγωγών ελαιολάδου χύμα και συσκευασμένου τέθηκε σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 19 Ιουλίου.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι το Υπουργείο Εμπορίου παρακολουθεί στενά τις τρέχουσες εξελίξεις στην Τουρκία και τον κόσμο σχετικά με το εξωτερικό εμπόριο, την εγχώρια προσφορά, τις ξένες και εγχώριες τιμές στον τομέα του ελαιολάδου σε στενή επαφή με τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου.
“Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώθηκε ότι συνεχίζεται η αρνητική επίδραση στις εγχώριες τιμές καταναλωτή των εξαγωγών ελαιολάδου χύμα και βαρελιού, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της αυξημένης εξωτερικής ζήτησης και των παγκόσμιων τιμών που προκαλούνται από τη μείωση των αποδόσεων ελαιολάδου στον κόσμο”. διαβάστηκε η δήλωση.
“Υπό αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο προέβη σε επαναξιολόγηση και έχουν τεθεί σε ισχύ πρόσθετα μέτρα για τις εξαγωγές ελαιολάδου χύμα και βαρελιού μέχρι την 1η Νοεμβρίου, αρχή της επόμενης περιόδου συγκομιδής ελαιολάδου”, πρόσθεσε.
Λόγω της ξηρασίας στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία, η Türkiye, η οποία έκανε εξαγωγές σε επίπεδα ρεκόρ την περασμένη σεζόν, ήταν επίσης εμφανής στις παγκόσμιες αγορές φέτος. Ο Νταβούτ Ερ, πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Ελιάς και Ελαιόλαδου Αιγαίου, είπε ότι οι Τούρκοι εξαγωγείς θα πρέπει να αρνηθούν την ευκαιρία με αυτές τις απαγορεύσεις.
Είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εξαχθεί 140.000 τόνοι ελαιολάδου, τονίζοντας ότι στην εγχώρια αγορά υπάρχουν 130.000 τόνοι ελαιολάδου και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αποθεμάτων.
Ο Ερ είπε ότι το 75% των εξαγωγών ήταν χύμα και ελαιόλαδο σε βαρέλι. “Οι παραγωγοί ελαιολάδου άρχισαν να βγάζουν χρήματα από το προϊόν τους μετά από χρόνια”, είπε. “Οι εξαγωγές είχαν απαγορευτεί δύο φορές στο παρελθόν και η εγχώρια κατανάλωση δεν αυξήθηκε ούτε καν κατά 5%. Οι ίδιοι άνθρωποι συνέχισαν να το καταναλώνουν”.
Πηγή: capital.gr