Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μεγάλη απειλή για την ιταλική παραγωγή ελαιολάδου το βακτήριο Xylella Fastidiosa

Για 10 χρόνια, το βακτήριο Xylella fastidiosa αποδεκατίζει τα ελαιόδεντρα και εμποδίζει την παραγωγή ελαιολάδου στην Απουλία, μια από τις πιο επιτυχημένες βιομηχανίες της Ιταλίας.

Από την άφιξή του στην Απουλία πριν από δέκα χρόνια, το δολοφονικό βακτήριο Xylella fastidiosa έχει καταστρέψει πάνω από 21 εκατομμύρια δέντρα. Περισσότερα από 8.000 m² της επικράτειας έχουν μολυνθεί, δηλαδή περίπου το 40% της ιταλικής περιοχής. Τα καταστροφικά στοιχεία προέρχονται από την πρόσφατη ανάλυση του Coldiretti, της κύριας ιταλικής αγροτικής ένωσης.

Η επιδημία έχει προκαλέσει την απώλεια 5.000 θέσεων εργασίας στον τομέα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Η La Coldiretti προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας κατάστασης που θα μπορούσε να γίνει «μη αναστρέψιμη» στο Σαλέντο και να δημιουργήσει έως και 5,2 δισεκατομμύρια ζημίες για την ιταλική οικονομία. Πριν από την άφιξη των δολοφόνων βακτηρίων, περίπου 60 εκατομμύρια ελαιόδεντρα απλώνονταν μεταξύ Gargano και Capo di Leuca.

Παραγωγή ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στο μισό

Η επιδημία επιβαρύνει πολύ την εθνική παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Απουλία, την καρδιά της ιταλικής ελαιοκαλλιέργειας. Μεταξύ των συνεπειών του Xylella και της ξηρασίας, η παραγωγή μειώθηκε συνολικά κατά 40% φέτος στην περιοχή και έως και 75% στην επαρχία του Λέτσε.

Σε εθνικό επίπεδο, το 30% της παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιολάδου κάηκε, καταρρέοντας στα 208 εκατομμύρια κιλά τη σεζόν 2022/2023, σε σύγκριση με 329 εκατομμύρια κιλά την προηγούμενη σεζόν, από τις Άλπεις μέχρι τη Σικελία.

Ιταλία, δεύτερη χώρα κατανάλωσης έξτρα παρθένου ελαιολάδου

Η Ιταλία είναι ένας από τους τρεις κύριους καταναλωτές ελαιολάδου, πίσω από την Ισπανία και μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με 480 εκατομμύρια κιλά ελαιόλαδο, οι Ιταλοί καταναλώνουν σχεδόν το 15% της παγκόσμιας κατανάλωσης, σύμφωνα με υπολογισμούς της Coldiretti, με βάση τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Λαδιού, CIO.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η έλλειψη ελληνικού brand και κοινής πολιτικής γραμμής είναι σύμφωνα με τον Οδυσσέα Βλαχάβα,η βασική αδυναμία του ελληνικού ελαιολάδου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μάλιστα η...

REPORTS

Ένας μήνας «αθόρυβης» ανόδου στην ισπανική αγορά ελαιολάδου συμπληρώνεται στις 17 Ιουνίου, στοιχείο που μάλλον λέει πολλά τόσο για το τρέχον επίπεδο υποτίμησης της...

REPORTS

Σαφάρι σε μικρότερες παραγωγικής ζώνες κάνει το εγχώριο εμπόριο προς εξασφάλιση ποσοτήτων, «προσφέροντας» τιμές βγαλμένες απ’ το ισπανικό PoolRed (3,20 – 3,60 ευρώ το...

REPORTS

Καθυστερεί λόγω της τεχνητής «µείωσης» της ζήτησης η αναγκαία αποδέσµευση των ελληνικών αποθεµάτων ελαιολάδου, µε την ισπανική πρακτική υποεκτίµησης αξίας της σοδειάς να αποκτά...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...