Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σιγουριά στις διεθνείς αγορές με ένα business plan βασισμένο στο καλό ελαιόλαδο

Με την παραδοχή ότι η εκπαίδευση στον τοµέα του ελαιολάδου είναι συνεχής, η σεµιναριακή επιµόρφωση συνιστά τον θεµέλιο λίθο στο χτίσιµο µιας υγιούς επιχείρησης παραγωγής εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.

Άγγελος Ανδριώτης – Olithea (Κέρκυρα)

«Για να αναπτυχθεί μια υγιής επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου»

Το 2016 ήταν η κοµβική χρονιά κατά την οποία ο Άγγελος Ανδριώτης και η σύζυγός του Sandra Specker έβαλαν την ελαιοπαραγωγή σε νέα βάση και αποφάσισαν να δηµιουργήσουν υπεραξία στο ελαιόλαδο οποίο έως τότε διέθεταν χύµα. Η πρώτη κίνηση που έκαναν ήταν να παρακολουθήσουν τα Olive Oil Seminars και να συνεργαστούν µε γεωπόνο, ο οποίος τους υποστήριξε στη µετάβαση στη βιολογική καλλιέργεια. «Επιθυµία µας ήταν να αποκτήσουµε τις γνώσεις που χρειάζεται για να αναπτυχθεί µια υγιής επιχείρηση παραγωγής και εµπορίας ελαιόλαδου όπως αυτές που είχαµε επισκεφθεί σε ταξίδια µας στην Ιταλία και την Ισπανία. Είχαµε ακούσει ότι τα Olive Oil Seminars παρέχουν τεκµηριωµένη πληροφόρηση και πράγµατι διαπιστώσαµε ότι διακρίνονται από επαγγελµατισµό υψηλού επιπέδου», θα πει ο κ. Ανδριώτης.

Τα σεµινάρια ήταν η αφετηρία υπό την έννοια ότι η γνώση που αποκόµισαν «µας έδωσε την αυτοπεποίθηση ότι µπορούµε να δηµιουργήσουµε µια εταιρεία παραγωγής ελαιόλαδου στα πρότυπα της Τοσκάνης. Παράλληλα συνεργαστήκαµε µε την DASC Branding για το σχεδιασµό της στρατηγικής branding της εταιρείας. Μάλιστα για να παρακολουθήσουµε τα σεµινάρια που διήρκεσαν δύο Σαββατοκύριακα ταξιδέψαµε στην Αθήνα από την Ελβετία όπου η σύζυγός µου Sandra Specker και εγώ διατηρούσαµε επαγγελµατική δραστηριότητα εκείνη ως τεχνικός τροφίµων και εγώ ως διευθυντής ξενοδοχείου».

Μιλώντας για τις ορθές πρακτικές της ελαιοποίησης που αποτελούσαν µέρος του αντικειµένου των σεµιναρίων ο κ. Ανδριώτης αναφέρει ότι µεταξύ άλλων έµαθε πως ο καρπός πρέπει να ελαιοποιείται άµεσα και ότι η θερµοκρασία κατά τη διάρκεια της ελαιοποίησης πρέπει να παραµένει σταθερή σε χαµηλά επίπεδα, ώστε το ελαιόλαδο να αποκτήσει θετικό οργανοληπτικό προφίλ.

Ο ελαιώνας του Olithea αποτελείται από 4.000 ελαιόδεντρα ποικιλίας Λιανολιάς στην Κέρκυρα και παράγει περίπου 4-5 τόνους έξτρα παρθένο. Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της Λιανολιάς εκτός από το γρασίδι και την τοµάτα που τη χαρακτηρίζουν διακρίνεται από νότες πικραµύγδαλου, σύκου, ίχνη κανέλας και άγριας αγκινάρας.

Χριστόδουλος Ρουμελιώτης – Elaikos (Ν. Πέραμος)

«Ένα προϊόν εφάμιλλο με αυτά που πωλούνται τυποποιημένα στη διεθνή αγορά»

Μες την κρίση το 2012 ο Χριστόδουλος Ρουµελιώτης, που ασκούσε το επάγγελµα του εργολάβου, στράφηκε και στην παραγωγή ελαιόλαδου το οποίο σήµερα τυποποιεί και διαθέτει µε την ετικέτα ELAIKOS. Επιθυµία του όταν ξεκίνησε να παρακολουθήσει το πρώτο διήµερο σεµινάριο που διοργανώνει η Olive Oil Seminars του Βασίλη Φραντζολά ήταν να παράγει ένα ποιοτικό ελαιόλαδο εφάµιλλης ποιότητας µε τα προϊόντα που πωλούνται τυποποιηµένα στο εξωτερικό. Αντικείµενο της εκπαίδευσης ήταν η καλλιέργεια, η ελαιοποίηση, η εµπορία και η γευσιγνωσία ελαιόλαδου. «Εφάρµοσα κατά γράµµα τις γνώσεις που απέκτησα στο σεµινάριο και πράγµατι το αποτέλεσµα ήταν να παράγω έξτρα παρθένο πολύ ικανοποιητικής ποιότητας», θα πει ο κ. Ρουµελιώτης.

Η σειρά ELAIKOS περιλαµβάνει ένα blend από την ποικιλία Χαλκιδικής και άλλες ποικιλίες µεταξύ των οποίων και Θασίτικη, Μεγαρίτικη, Αµφίσσης καθώς και δύο µονοποικιλιακά ελαιόλαδα από Μεγαρίτικη και Θασίτικη ποικιλία που έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισµούς ποιότητας ελαιολάδου. Το σύνολο της παραγωγής, που ανέρχεται σε περίπου τέσσερις τόνους, πωλείται µες από ιδιόκτητο φυσικό κατάστηµα που βρίσκεται στη Νέα Πέραµο Καβάλας.

Γιώργος Μόφορης & Νικόλας Φιλιππίδης – Hellenic Fields (Ολυμπία)

«Δημιουργήσαμε τη δική μας ταυτότητα, κρατώντας τα καλύτερα από όλη την πολύτιμη πληροφορία που είχαμε συλλέξει»

Ο Γιώργος Μόφορης και ο Νικόλας Φιλιππίδης από το 2014 παράγουν το βιολογικό ελαιόλαδο ena ena. Επιθυµία τους στην αρχή της διαδροµής της Hellenic Fields ήταν να παντρέψουν τον κόσµο της παράδοσης µε τις νέες γνώσεις γύρω από την ελαιοκαλλιέργεια. «Τα πρώτα χρόνια αφιερώσαµε σηµαντικό χρόνο µιλώντας µε γηραιότερους ελαιοκαλλιεργητές για να µάθουµε από την εµπειρία τους. Επιπλέον παρακολουθήσαµε σεµινάρια µε τον Γιάννη Καρβέλα και αυτά της Olive Oil Seminars και κάναµε προσωπική έρευνα. Τελικά κάναµε τη δική µας σύνθεση κρατώντας τα καλύτερα από όλη την πληροφορία που είχαµε συλλέξει και δηµιουργήσαµε τη δική µας ταυτότητα ως εταιρεία», θα πει ο Νικόλας Φιλιππίδης.

Όσον αφορά στην ελαιοποίηση ο κ. Φιλιππίδης εξηγεί ότι ακολούθησαν πιστά τις ορθές πρακτικές που έµαθαν στα σεµινάρια όπως για παράδειγµα ότι ο καρπός που παραδίδεται αποθηκεύεται σε χώρο του ελαιοτριβείου στη σκιά όσο περιµένει να µπει στον σπαστήρα, τα µηχανήµατα πλένονται σχολαστικά και αλλάζει το νερό στο πλυντήριο πριν αρχίσει η έκθλιψη.

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.