Κατά της συγκεκριμένης απόφασης, που ουσιαστικά ενεργοποιεί την απόφαση του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Βαγγέλη Αποστόλου και η οποία πριν ένα περίπου χρόνο είχε κριθεί αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας, έχει προσφύγει εκτός από τον ΣΥΜΕΠΟΠ , η Περιφέρειας Πελοποννήσου και δήμοι της Μεσσηνίας.
Η νέα απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Αναβολή για την Τρίτη 4 Απριλίου πήρε η εκδίκαση προσφυγής που είχαν καταθέσει φορείς της Μεσσηνίας στο Συµβούλιο της Επικρατείας για την υπόθεση της ελιάς Καλαμών.
Όπως είχε γράψει η Agrenda στο προηγούμενο φύλλο της, οριστικό τέλος σε µια διαµάχη που κρατάει χρόνια και απειλεί να τινάξει στον αέρα ό,τι έχει χτίσει η χώρα µας στην υπόθεση της ελιάς Καλαµών, αναµένεται να δοθεί στην προγραµµατισµένη για την προσεχή Τρίτη εκδίκαση σχετικής προσφυγής στο Συµβούλιο της Επικρατείας.
Πρόκειται για τη νέα προσφυγή που έχουν καταθέσει φορείς της Μεσσηνίας και απαιτούν να µην ισχύσει η υφιστάµενη Yπουργική Aπόφαση και να περιορισθεί αυστηρά στα όρια του νοµού και µε µόνο µε τη σήµανση ΠΟΠ, η καλλιέργεια και διαχείριση της καλαµατιανής ελιάς (ποικιλία Καλαµών). Όλα γίνονται για τον όρο «Kalamata Olives» µε τον οποίο διακινείται εδώ και έναν αιώνα περίπου στη διεθνή αγορά η εν λόγω ποικιλία και αποφέρει στο εµπορικό ισοζύγιο της χώρας περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ
Το εν λόγω εµπορικό σήµα είναι ανεξάρτητο από το ΠΟΠ Καλαµάτας, για το οποίο δεν τίθεται ζήτηµα και το οποίο προσφέρει τη δική του υπεραξία στην παραγωγή της συγκεκριµένης περιοχής. Σηµειωτέον ότι κατά της προσφυγής έχουν ταχθεί ακόµα και οι φορείς όµορων νοµών (π.χ. Λακωνίας), όπως και όλες οι Oµάδες Παραγωγών και όλα τα κόµµατα.