Πρόσφατα, η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων έχουν αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτηση για γεωγραφικό προσδιορισμό αγροδιατροφικών προϊόντων και φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές.
Το Πανεπιστήμιο της Φεράρα πραγματοποίησε γεωχημικές αναλύσεις εδαφών, φύλλων και ελιών από δύο περιοχές της Emilia-Romagna: Montiano (MN) και San Lazzaro (SL), με στόχο τον εντοπισμό γεωχημικών αποτυπωμάτων, ικανών να προσδιορίσουν τον τόπο προέλευσης και η επίδραση των διαφορετικών διαφυλλικών επεξεργασιών είναι σαφής (έλεγχος, διμεθοϊκός και εναλλαγή φυσικού ζεόλιθου και διμεθοϊκού σε MN· Spinosad + μύγα Spyntor, φυσικός ζεόλιθος και ζεόλιθος εμπλουτισμένος με NH4+ σε SL).
PCA και PLS-DA (συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης VIP) χρησιμοποιήθηκαν για τη διάκριση μεταξύ θέσεων και διαφορετικών θεραπειών. Οι συντελεστές βιοσυσσώρευσης και μετατόπισης (BA και TC) μελετήθηκαν για να αξιολογηθούν οι διαφορές στην πρόσληψη μικροστοιχείων από τα φυτά.
Ειδικότερα, η PCA που πραγματοποιήθηκε στα δεδομένα του εδάφους απέδειξε μια συνολική διακύμανση 88,81%, επιτρέποντας μια καλή διάκριση μεταξύ των δύο περιοχών. Μάλιστα, η PCA των φύλλων και των ελιών έδειξε ότι με τη χρήση μικροστοιχείων είναι δυνατό να γίνει διάκριση των διαφορετικών φυλλοδιαλυτών (συνολική διακύμανση: 95,64% και 91,08% σε MN· 71,31% και 85,33% σε SL των φύλλων και των ελιών, αντίστοιχα) καλύτερα από την αναγνώριση της γεωγραφικής τους προέλευσης (87,46% των φύλλων και 83,50% της συνολικής διακύμανσης των ελιών).
Το PLS-DA όλων των δειγμάτων συνέβαλε τα μέγιστα στη διάκριση διαφορετικών θεραπειών και στον γεωγραφικό προσδιορισμό. Συγκεκριμένα, μεταξύ όλων των στοιχείων, μόνο το λουτέτιο και το άφνιο μπόρεσαν να συσχετίσουν το έδαφος, τα φύλλα και τις ελιές για τον γεωγραφικό προσδιορισμό μέσω αναλύσεων VIP, αλλά, ακόμα και το ρουβίδιο και το στρόντιο συνέβαλαν σημαντικά στην απορρόφηση των φυτών (BA και TC).
Για τη διάκριση διαφορετικών διαφυλλικών θρέψεων, σαμάριο και δυσπρόσιο εντοπίστηκαν στο Montiano, ενώ, το ρουβίδιο, το ζιρκόνιο και το θόριο συσχέτισαν φύλλα και ελιές με το San Lazzaro.
Με βάση τις αναλύσεις των ιχνοστοιχείων, μπορεί να ειπωθεί ότι είναι δυνατό να γίνει διάκριση της γεωγραφικής προέλευσης και να αναγνωριστούν οι διαφορετικές διαφυλλικές θρέψεις που εφαρμόζονται για την προστασία των καλλιεργειών, πράγμα που σημαίνει, αντιστρέφοντας το σκεπτικό, ότι κάθε γεωργός μπορεί αναπτύξει μια μέθοδο αναγνώρισης του δικού του προϊόντος.