Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πώς οι ανατιμήσεις στον χάλυβα αγγίζουν την αγορά ελαιολάδου

Τσιμπημένη κατά ένα ευρώ το κιλό είναι η τιμή του χάλυβα στην ευρωπαϊκή αγορά, έπειτα από ένα ράλι που έκανε η αγορά μέσα σε ένα εξάμηνο.

Από τα 2 ευρώ το κιλό που ήταν τον Δεκέμβριο του 2020, πλέον διαπραγματεύεται στα 3 ευρώ το κιλό, με τις εισαγωγές από την Ασία που διαθέτει πιο ελκυστικές τιμές (πέριξ των 2,80 ευρώ το κιλό) να επιβαρύνονται από δασμούς 13% που καθιστούν ασύμφορη την εισαγωγή. Από τους τενεκέδες συσκευασίας, μέχρι νέες δεξαμενές αποθήκευσης, η ενίσχυση αυτή στην τιμή χάλυβα περνά στον ελαιοκομικό τομέα, όσο στην Ισπανία αναφέρονται ήδη δυσκολίες στις εταιρείες να προμηθεύσουν βιομηχανίες του χώρου και ελαιοκομικούς συνεταιρισμούς. Μάλιστα καταγράφονται και ανακατατάξεις, αφού στην αναζήτηση πιο ανταγωνιστικών τιμών πολυετείς συνεργασίες έχουν σπάσει. Η αύξηση των τιμών στην ιβηρική είναι της τάξης του 10% στην περίπτωση πρώτων υλών για την ελαιοποίηση και την αποθήκευση ελαιολάδου και φτάνει ακόμα και το 25% στην περίπτωση των τενεκέδων. 

Όσο η Ευρώπη κόβει κιλά από το ελαιόλαδο, ο υπόλοιπος πλανήτης δεν το χορταίνει

 Χάνει μερίδια η ενδοκοινοτική κατανάλωση ελαιολάδου, την στιγμή που ανεβαίνουν τα ποσοστά για τον υπόλοιπο κόσμο, με την αντίφαση αυτή, δηλαδή να πέφτουν τα κιλά που καταναλώνουν οι κάτοικοι των χωρών που βρίσκονται ανάμεσα ή δίπλα σε ελαιόδεντρα, να αποτελεί πλέον υπόθεση εργασίας σε έρευνα μεγάλης κλίμακας που εκπονεί το IOC

Η κατανάλωση ελαιολάδου παρουσίασε σημαντικές διακυμάνσεις με χρονιά ορόσημο την περίοδο 1990.91. Βασικό χαρακτηριστικό των διακυμάνσεων αυτών, είναι η αύξηση της κατανάλωσης σε χώρες εκτός E.E, η οποία έχει αυξηθεί σταθερά από περίπου 14% σε 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης τις προηγούμενες δεκαετίες. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση στην ΕΕ μειώθηκε από το έτος καλλιέργειας 2004/05, από περίπου 70% του παγκόσμιου συνόλου σε περίπου 50% επί του παρόντος. Όταν η κατανάλωση άρχισε να μειώνεται στην ΕΕ, αυξήθηκε στον υπόλοιπο κόσμο.

 H μελέτη του IOC (Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας) επιχειρεί την κατανόηση των μεταβλητών που εμπλέκονται στην κατανάλωση και τι προκάλεσε την πτώση του σε ορισμένες χώρες.Μέχρι σήμερα, η μελέτη έχει ήδη καλύψει την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, όπου η κατανάλωση έχει μειωθεί απότομα και πλέον εστιάζει στην Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Τυνησία και την Ιορδανία προτού δημοσιευθεί ολοκληρωμένη το 2022.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα δύο κορυφαία προϊόντα της Λέσβου, ήτοι το ελαιόλαδο και το ούζο, συνδυάζει το νέο αρωματικό ελαιόλαδο με αστεροειδή γλυκάνισο της Protoulis Master Olive...

REPORTS

Το βραβευμένο ελαιόλαδο "Ελαιώνες Μπεχράκη" σε premium συσκευασία αποτελεί την ιδανική επιλογή για ξενοδοχεία και εστιατόρια που επιθυμούν να προσφέρουν στους πελάτες τους μια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή και άλλους είκοσι συμμετέχοντες που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση και θα έχουν...

REPORTS

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9 Μαρτίου ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων «I.O.O.C. KOTINOS 2025» που διοργανώνεται επί σειρά ετών από την Λέσχη Φίλων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...