Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει επίσης τα εξής:
«Το προϊόν «Κρήτη/Kriti» είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται από ελιές που καλλιεργούνται σε ολόκληρη την Κρήτη. Χαρακτηρίζεται από χαμηλή οξύτητα, λαμπερό πράσινο χρώμα και πλούσιο φρουτώδες άρωμα. Οι ιδιότητες αυτές το καθιστούν εξαιρετικά σταθερό και αρωματικό, με χαρακτηριστικό γευστικό προφίλ, με βαθιές ρίζες στο έδαφος και το κλίμα του νησιού. Το ελαιόλαδο παράγεται αποκλειστικά στην Κρήτη, όπου η ελαιοκαλλιέργεια είναι τρόπος ζωής εδώ και χιλιετίες. Τα ασβεστολιθικά εδάφη του νησιού, η άφθονη ηλιοφάνεια και το μεσογειακό κλίμα, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές πρακτικές καλλιέργειας και έκθλιψης που μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά, δίνουν στο προϊόν τον μοναδικό χαρακτήρα του.
Το «Queso de Burgos» είναι ένα νωπό τυρί από αγελαδινό και πρόβειο γάλα. Έχει λευκό ή ελαφρώς κιτρινωπό χρώμα και μαλακή υφή. Το τυρί έχει ήπια, γαλακτώδη γεύση με λεπτή επίγευση πρόβειου γάλακτος, η οποία μπορεί να είναι από πολύ ελαφριά έως έντονη, ανάλογα με την ποικιλία. Το προϊόν παράγεται αποκλειστικά στην επαρχία Μπούργος, στην αυτόνομη κοινότητα της Καστίλης και Λεόν. Οι ιδιότητές του συνδέονται στενά με τις παραδοσιακές τυροκομικές πρακτικές της περιοχής και με τη χρήση τοπικού πρόβειου γάλακτος, το οποίο δίνει στο τυρί το χαρακτηριστικό του άρωμα, τη βουτυρώδη σύσταση και τη φήμη του.
Οι νέες αυτές ενδείξεις προστίθενται στις πάνω από 3.675 προστατευόμενες ονομασίες που περιλαμβάνονται ήδη στη βάση δεδομένων eAmbrosia. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις σελίδες της πολιτικής για την ποιότητα ».
Μ. Χνάρης: «Το επιστέγασμα μίας μεγάλης και σημαντικής προσπάθειας»
Κατόπιν της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση της προσθήκης του κρητικού ελαιολάδου στο μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων ως (ΠΓΕ) «Κρήτη/Kriti», ο Βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για έγκριση του κρητικού ελαιολάδου στο μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων ως (ΠΓΕ) «Κρήτη/Kriti» είναι το επιστέγασμα μιας μεγάλης και σημαντικής προσπάθειας του συνόλου των φορέων του νησιού μας, οι οποίοι με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατάφεραν μια μεγάλη νίκη για το εμβληματικότερο προϊόν του τόπου μας. Μια καθοριστική προσπάθεια που ξεκίνησε το 2018 με την τεκμηρίωση του φακέλου, για τον οποίο εργάστηκαν πάρα πολλοί και την κατάθεσή του καταρχήν, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης τότε και υπεύθυνος του φακέλου, νιώθω ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για τη σημερινή εξέλιξη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς, που συνέβαλαν και στήριξαν αυτήν την πρωτοβουλία και προσπάθεια, που μετά από αγώνα εφτά και πλέον χρόνων, αποδίδει καρπούς. Οι προϋποθέσεις του φακέλου, ότι όλες οι διεργασίες, παραγωγή, ελαιοποίηση και τυποποίηση του προϊόντος, αποκλειστικά και μόνο πρέπει να συντελούνται στην οριοθετημένη περιοχή της Κρήτης, κάνει την απόφαση ιστορική και ξεχωριστή. Είναι πλέον ο δρόμος ανοιχτός για το σύνολο των ελαιοπαραγωγών και τυποποιητών του νησιού μας, να αποκτήσουν την προστιθέμενη αξία που αναλογεί στην ποιότητα του προϊόντος και πολύ περισσότερο στον κόπο τους».
