Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ορόσημο 30 χρόνων ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς από τον IOC

Στην εορταστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς, η οποία φέτος τιμά την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, το ελαιόλαδο αναδείχθηκε ως σύμβολο υγείας, βιωσιμότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελιάς (IOC) και αποτέλεσε ορόσημο για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την επίσημη δημοσίευση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, υπογραμμίζοντας τη διαρκή επιρροή της στην παγκόσμια υγεία και τον πολιτισμό.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς (IOC), σε συνεργασία με το Ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών (CSIC) και το Διεθνές Κέντρο Προηγμένων Αγρονομικών Μελετών (CIHEAM), γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024, στα κεντρικά γραφεία της CSIC στη Μαδρίτη.

Στην εκδήλωση, διακεκριμένοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και αρκετοί συν-συγγραφείς της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, παρουσίασαν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Ο Δρ. Walter Willett, καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ένας από τους πιο αναγνωρισμένους επιστήμονες στον τομέα της διατροφής και της δημόσιας υγείας, παρουσίασε τα ευρήματά του. Η Δρ. Αντωνία Τριχοπούλου, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και αυθεντία στη διατροφική επιδημιολογία, υπογράμμισε τη σημασία της μεσογειακής διατροφής ως πρότυπο υγείας. Ο Δρ. Frank Hu, Πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στο Χάρβαρντ και παγκοσμίως αναγνωρισμένος για τη μελέτη των επιπτώσεων της διατροφής και του τρόπου ζωής στις καρδιομεταβολικές ασθένειες, παρουσίασε τη δική του συμβολή. Ο Δρ. Miguel A. Martínez-González, βασικός ερευνητής σε μελέτες όπως το PREDIMED, πρόσθεσε τη δική του τεχνογνωσία στη μεσογειακή διατροφή και τη δημόσια υγεία. Ο Δρ. Enrique Martínez Force, κορυφαίος ερευνητής στην χημική σύνθεση του ελαιολάδου, και ο Greg Drescher, συνδημιουργός της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, μοιράστηκαν τις πολύτιμες γνώσεις τους για την ιστορία και την εξέλιξη της διατροφής.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όπως ο Luis Planas, Υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας, ο Jaime Lillo, Εκτελεστικός Διευθυντής του IOC και η Eloísa del Pino, Πρόεδρος του CSIC, που επισήμαναν τη σπουδαιότητα του ελαιολάδου και της μεσογειακής διατροφής για τη δημόσια υγεία και τη βιωσιμότητα.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε περίοδο νευρικότητας βρίσκονται οι συντελεστές της αγοράς ελαιολάδου καθώς όμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την ποσότητα και ποιότητα της επόμενης...

Food Insider

O ισπανικός κολοσσός του ελαιολάδου Deoleo, προειδοποιεί ότι η πιθανή επιβολή δασμών ύψους 30% από την 1η Αυγούστου στα ευρωπαϊκά προϊόντα από τις ΗΠΑ...

REPORTS

Η Τυνησία εξήγαγε 195.000 τόνους ελαιολάδου από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2025, νούμερο που επιβεβαιώθηκε επίσημα από τον Υπουργό Γεωργίας, Υδατικών Πόρων...

REPORTS

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας ξεκίνησε τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για την εκπόνηση του νέου προτύπου εμπορίας ελαιολάδου για την περίοδο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...