Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ) και η Κίνα άλλωστε συζητούν την ένταξη της χώρας στον διακυβερνητικό οργανισμό. Αντιπροσωπεία των Κινέζων επισκέφτηκε την έδρα του Συμβουλίου στη Μαδρίτη τον Σεπτέμβριο.
Ο Deng Yu, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ελαιολάδου Longnan, και ο Robert Woo, πρόεδρος της Ένωσης Olive Oil Life Association, συναντήθηκαν με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΔΟΕ Jaime Lillo για να εξετάσουν το θέμα της ένταξης και της αναγνώρισης περισσότερων κινεζικών εργαστηρίων και επιτροπών γευσιγνωσίας.
Η κατά κεφαλήν κατανάλωση της Κίνας άλλωστε είναι μόλις 0,04 κιλά ετησίως, γεγονός που αναδεικνύει τις σημαντικές δυνατότητες της ως αναπτυσσόμενη καταναλωτική αγορά. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή της ΔΟΕ Abderraouf Laajimi, η Κίνα διαθέτει ήδη ένα φυσικοχημικό εργαστήριο για τον έλεγχο υπολειμμάτων και μολυσματικών ουσιών και μία αναγνωρισμένη από τη ΔΟΕ επιτροπή γευσιγνωσίας.
«Με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την κατανάλωση ελαιολάδου, τις εισαγωγές και την εγχώρια παραγωγή στην Κίνα, είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθεί ο ποιοτικός έλεγχος για τα εισαγόμενα και τα τοπικά παραγόμενα παρθένα ελαιόλαδα», δήλωσε στους Olive Oil Times.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η Κίνα παρήγαγε 8.000 μετρικούς τόνους ελαιολάδου το καλλιεργητικό έτος 2023/24. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αναμένει ότι η παραγωγή θα είναι περίπου η ίδια κατά το επερχόμενο καλλιεργητικό έτος 2024/25.
Τα στοιχεία του Συμβουλίου δείχνουν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου στην Κίνα έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 15 χρόνια, από 12.000 τόνους το 2008/09 σε 57.500 τόνους το 2021/22. Σε μια προκαταρκτική εκτίμηση για την καλλιεργητική περίοδο 2023/24, η οποία έληξε τον Σεπτέμβριο, το Συμβούλιο προέβλεψε ότι η κατανάλωση θα φθάσει τους 46.000 τόνους.