Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Προσδοκίες για 2,00 ευρώ τα 110 τεμάχια ελιάς Χαλκιδικής, μηδέν φέτος τα αποθέματα

Βάσιμες προσδοκίες για υψηλή τιμή παραγωγού στην επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής, «γεννούν» οι όροι με τους οποίους εκκινεί, δειλά – δειλά, η συγκομιστική περίοδος του προϊόντος στη Χαλκιδική και την Καβάλα.

Οι άδειες, από αποθέματα, δεξαμενές των μεταποιητών, από τη μια, ως αποτέλεσμα της μηδαμινής περσινής παραγωγής και το μεγάλο φετινό ποσοστό ψιλών καρπών, από την άλλη, δημιουργούν προϋποθέσεις για να γράψει «2» μπροστά από την τιμή της πρώτης ποιοτικής κατηγορίας και να φέρει μια μέση τιμή στα 1,50 ευρώ το κιλό για όλες τις «σκάλες».

Δεν είναι, όμως, μόνο εμπορικοί οι λόγοι που καθιστούν ρεαλιστική την απαίτηση των παραγωγών. Μια ακόμη παράμετρος που συνηγορεί στην αναγκαιότητα να κινηθούν σε αυτά τα επίπεδα οι τιμές του προϊόντος, έχει να κάνει με το κόστος παραγωγής, το οποίο φέτος εκτοξεύτηκε από τις εκτεταμένες αρδεύσεις, συνεπεία της παρατεταμένης ανομβρίας και των καυσώνων, αλλά και από τις αυξήσεις που ζητούν οι εργάτες γης.

Ως εκ τούτου, όπως σημειώνουν οι καλλιεργητές, αν δεν ανταμειφθούν με μια δίκαιη τιμή για το προϊόν τους, κινδυνεύει άμεσα η βιωσιμότητά τους, καθώς -συν τοις άλλοις- προέρχονται και από ένα δύσκολο 2023, με ακαρπία, που ουσιαστικά τους άφησε χωρίς σοβαρό εισόδημα και δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν σωστά την καλλιέργεια του χρόνου.

Η μεταποίηση, ωστόσο, αν και δεν κρύβει το ζωηρό της ενδιαφέρον για προϊόν, δεν έχει εξωτερικεύσει ακόμη τις προθέσεις της. Το τοπίο, εκτός απροόπτου, θα αποσαφηνιστεί μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά από τις 9 Σεπτεμβρίου, όταν η συγκομιδή θα έχει πλέον «πατήσει γκάζι» και θα έχει επεκταθεί στο σύνολο των κτημάτων. Τότε θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τον όγκο, αλλά και για την ποιότητα της φετινής παραγωγής, επιτρέποντας στις μεταποιητικές μονάδες να «ζυγίσουν» ασφαλέστερα τις αποφάσεις τους και να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις τιμών.

«Αν τα πάρουν σκούπα πρέπει να δοθεί μια μέση τιμή στα 1,50 ευρώ το κιλό, για να μπορέσει να επιβιώσει ο κλάδος, ενώ αν επιλέξουν να πάνε σε τεμαχισμό, επειδή οι χοντρές ελιές είναι λίγες φέτος, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και της έλλειψης νερού, τα 110 τεμάχια πρέπει να πληρωθούν με τουλάχιστον 2 ευρώ και οι ψιλές κατηγορίες να ξεκινούν από το 1,40 ευρώ το κιλό, διότι το κόστος παραγωγής κυμαίνεται από 0,87 έως 0,90 ευρώ το κιλό», ανέφερε στην Agrenda ο ελαιοπαραγωγός Δημήτρης Ευαγγελινός, από την Όλυνθο Χαλκιδικής.

Όσον αφορά τις αποδόσεις, ο ίδιος προσθέτει ότι «αν εξαιρεθούν τα ξερικά κτήματα που φαίνεται να έχουν καταστραφεί, από άποψη αποδόσεων η χρονιά είναι μέτρια προς καλή. Ωστόσο, στην ποιότητα υπάρχουν ζητήματα, διότι κυριαρχούν τα ψιλά μεγέθη, ενώ υπάρχουν και ελιές που ζάρωσαν».

Σε δέκα μέρες ξεκινά η συλλογή στην Καβάλα

Οι ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού κι η ανομβρία δυσκόλεψαν την καλλιέργεια της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής και στα παραγωγικά κέντρα της Καβάλας, όπου η συλλογή θα αρχίσει σε περίπου 10 ημέρες. «Οι παραγωγοί παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τις ελιές διότι είχε να βρέξει πολύ καιρό. Από άποψη παραγωγικότητας είμαστε καλύτερα από πέρυσι στην περιοχή, αλλά με μικρότερο τεμαχισμό», σημειώνει ο γεωπόνος Γιώργος Τσελέπης, από το Ορφάνι Καβάλας, ενώ ο συνάδελφός του Γιώργος Παπαναστασίου από την Κάρυανη Καβάλας επισημαίνει τα προβλήματα με την άρδευση που παρατηρήθηκαν και θα οδηγήσουν ένα μέρος της παραγωγής στην ελαιοποίηση.

Στην κατηγορία των 130-140 τεμαχίων ανά κιλό οι περισσότερες ελιές στη Νέα Τρίγλι Χαλκιδικής

Στην κατηγορία των 130-140 τεμαχίων ανά κιλό, φαίνεται πως θα είναι οι περισσότερες ελιές και στη Νέα Τρίγλι Χαλκιδικής, όπως ανέφερε ο παραγωγός Δημήτρης Δελημανώλης.  «Πρώτη φορά φέτος η συλλογή άρχισε σε κάποια κτήματα από το τέλος Αυγούστου, διότι κάποιες ελιές ξεκίνησαν να μαυρίζουν στα δέντρα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Η έλλειψη νερού έχει εξελιχθεί σε τεράστιο πρόβλημα. Η πλειονότητα στο χωριό μας με τρακτέρ και φορτηγά κουβαλούσαμε βυτία νερό και ποτίζαμε. Έτσι καταφέραμε και σώσαμε τα δέντρα, με βαρύ, όμως, το τίμημα. Το κόστος άρδευσης διπλασιάστηκε, ενώ όσοι δεν μπόρεσαν να ποτίσουν, οι ελιές τους θα πάνε για λάδι. Μιλάμε για κοντά στο 30% της παραγωγής», είπε ο κ. Δελημανώλης. Ο ίδιος, μάλιστα, ζήτησε μέση τιμή τουλάχιστον 1,50 ευρώ το κιλό, καθώς τα εργατικά έχουν ξεφύγει, αφού ζητούνται 4,5 – 5 ευρώ ανά τελάρο.  Κάποιοι συνεταιρισμοί, πάντως, όπως των Καλυβίων και της Ολύνθου, με ανακοίνωσή τους προτρέπουν αγρότες και Οργανώσεις σε τιμές 3-3,5 ευρώ η κλούβα, πλέον του εργοσήμου.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην πώληση δύο (2) βυτίων συμπληρωμένου ελαιολάδου φετινής εσοδείας 2024-2025 προς 6 ευρώ το κιλό προχώρησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Παπαδιανίκων όπως ανακοίνωσε ο...

REPORTS

Σε ολοένα και χαμηλότερες τιμές προσφέρουν τα φρέσκα ελαιόλαδά τους Τυνησία και Τουρκία, τελικά σπάζοντας καθοδικά ακόμη και τα 5 ευρώ το κιλό, με...

REPORTS

Σε θολά νερά πλέει από μήνα Νοέμβριο το καράβι της ελληνικής ελαιοκομίας, με την απελευθέρωση εξαγωγών της Τουρκίας, τις πλούσιες βροχές στην Ιβηρική και...

REPORTS

Οι παραλείψεις στο πεδίο των κοινοτικών πληρωμών οδηγούν νομοτελειακά σε στρεβλώσεις της πραγματικής αγοράς αγροτικών προϊόντων. Στην περίπτωση του ελαιολάδου, πολλοί παραγωγοί δεν εισέπραξαν...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.