Τετρακόσια ογδόντα έξι εξαιρετικά παρθένα και αρωματισμένα ελαιόλαδα ήταν ο αριθμός των ελαιολάδων που βραβεύτηκαν στην ένατη εκδήλωση EVO IOOC Italy στην Καλαβρία, απόδειξη της υψηλής ποιότητας και της παγκόσμιας αναγνώρισης που απολαμβάνουν οι παραγωγοί από ελαιοπαραγωγές χώρες.
Είκοσι πέντε έμπειροι γευσιγνώστες από 11 χώρες αξιολόγησαν 671 συμμετοχές που υποβλήθηκαν από 28 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 592 εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων και 79 ελαιόλαδων με γεύση.
Η Ιταλία υπέβαλε τις περισσότερες συμμετοχές και ήταν η χώρα με τις περισσότερες βραβεύσεις, με 185 συμμετέχουσες ετικέτες και 139 μετάλλια. Ακολούθησε η Τουρκία με 102 υποβληθείσες ετικέτες και 77 μετάλλια. Οι Βραζιλιάνοι παραγωγοί συμμετείχαν με 69 ετικέτες, εκ των οποίων οι 63 βραβεύτηκαν. Διαγωνιζόμενη με 88 ετικέτες, η Ελλάδα έλαβε 60 μετάλλια, ακολουθούμενη από την Ισπανία, η οποία συμμετείχε με 56 ετικέτες και συγκέντρωσε 38 μετάλλια.
Η λίστα των νικητών περιλαμβάνει εξίσου χώρες όπως, η Πορτογαλία (23 μετάλλια), το Ισραήλ (20 μετάλλια), η Τυνησία (19 μετάλλια), η Αργεντινή (11 μετάλλια), η Κροατία (εννέα μετάλλια), η Ιορδανία (πέντε μετάλλια), η Αλγερία (τέσσερα μετάλλια), οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Αφρική, το Μαρόκο (τρία μετάλλια η καθεμία), η Σαουδική Αραβία, η Κίνα, ο Λίβανος (δύο μετάλλια η καθεμία), η Γαλλία, η Μάλτα και η Σλοβενία (από ένα μετάλλιο η καθεμία).
«Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στον κόσμο της παραγωγής ελαιολάδου, οι οποίες οφείλονται κυρίως στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτές οι αλλαγές αντιμετωπίζονται ως προκλήσεις από τους αγρότες σε παραδοσιακές περιοχές ελαιοκαλλιέργειας», δήλωσε ο Lauro σε διεθνή μέσα.
«Ταυτόχρονα, παρατηρούμε αύξηση της συμμετοχής νέων παραγωγών και ανταγωνιστών στην παγκόσμια αγορά υψηλής ποιότητας ελαιολάδου», πρόσθεσε. «Αυτή η εξέλιξη καθιστά σαφές ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πλέον δεν γνωρίζει σύνορα ή κύριους, αλλά μόνο εξαιρετικούς παραγωγούς».
Κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης, οι διοργανωτές αποκάλυψαν αρκετά στοιχεία σχετικά με τα διαγωνιζόμενα προϊόντα. Το 30% των καταχωρήσεων ήταν βιολογικά και προέρχονταν από περιοχή με πιστοποιημένη γεωγραφική ένδειξη, συμπεριλαμβανομένης της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Περισσότερο από το 55% των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων ήταν μείγματα δύο ή περισσότερων ποικιλιών, ενώ οι μονοποικιλίες αντιστοιχούσαν σχεδόν στο 45% του συνόλου, καλύπτοντας περισσότερες από 180 ποικιλίες.
Ο Lauro υπογράμμισε επίσης, τη σημαντική καινοτομία του διαγωνισμού, τη συνεργασία με έναν κορυφαίο ερευνητικό οργανισμό. Πέρυσι, η διοίκηση του EVO IOOC Ιταλίας υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με το Κέντρο Καλλιεργειών Ελιάς, Οπωροφόρων και Εσπεριδοειδών του Συμβουλίου Αγροτικής Έρευνας και Οικονομίας (CREA-OFA).
Με βάση τη συμφωνία, οι παραγωγοί που εγγράφονται στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν στην ερευνητική γραμμή “Ιχνηλασιμότητα των παγκόσμιων εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων”, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευτούν σε διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Αναλυτικά η λίστα με τα αποτελέσματα για το 2024 EVO IOOC Italy είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του διαγωνισμού.
Πηγή: OliveOilTimes