Πιο αποτελεσματική από κάθε μέθοδο μόνη της είναι η συγκομιδή του ελαιοκάρπου με συστήματα δόνησης υποστηρίζουν οι ειδικοί της Καλιφόρνια. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μέθοδος βελτίωσε την αποτελεσματικότητα – μετρούμενη ως το ποσοστό των καρπών που αφαιρέθηκαν από το δέντρο με την πάροδο του χρόνου – της μηχανικής συγκομιδής κατά 75% και απέδωσε καρπούς υψηλότερης ποιότητας.
Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή επιτραπέζιων ελιών στην Καλιφόρνια είχε μειωθεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται κυρίως στο κόστος συγκομιδής με το χέρι, το οποίο συχνά υπερβαίνει το 60% της ακαθάριστης απόδοσης. Ως αποτέλεσμα, η μέθοδος μηχανικής συγκομιδής θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το κόστος συγκομιδής και να αυξήσει την οικονομική βιωσιμότητα του τομέα της επιτραπέζιας ελιάς.
«Τίποτα στην παραγωγή δέντρων δεν είναι μια μεγάλη ανακάλυψη. Είναι περισσότερο μια αργή, σταθερή πρόοδος», δήλωσε η Louise Ferguson, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο.
«Το πρώτο βήμα ή η πρόοδος είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δονητικά μηχανήματα συνδυαστικά για τη συγκομιδή επιτραπέζιων ελιών, οι οποίες συλλέγονται φυσιολογικά ανώριμες και έχουν δύναμη αφαίρεσης καρπών περίπου 0,5 κιλού».
Η μελέτη αξιολόγησε την απόδοση της μηχανικής συγκομιδής συγκρίνοντας ένα δονητικό μηχάνημα κορμού με ένα κλάδων. Και τα δύο εμφάνισαν χαμηλή απόδοση συγκομιδής και καμία σημαντική διαφορά, με μέσο όρο απόδοσης όχι περισσότερο από 8%. Ωστόσο, ο ταυτόχρονος συνδυασμός και των δύο μεθόδων ανακίνησης αύξησε την τιμή ανά τόνο που κέρδισε ο παραγωγός κατά 63% σε σύγκριση με το μεμονωμένο τίναγμα κορμού και 35% σε σύγκριση με το τίναγμα του θόλου (κλάδων).
Ενώ η νέα μέθοδος συγκομιδής μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι για τις επιτραπέζιες ελιές, η Ferguson είπε ότι δεν θα αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της συγκομιδής ελιών για ελαιόλαδο. «Οι ελιές είναι φυσιολογικά ώριμες όταν προορίζονται για ελαιόλαδο και απαιτούν πολύ μικρότερη δύναμη αφαίρεσης καρπών», είπε. Μηχανήματα άλλων κατηγορίων λοιπόν είναι εξίσου αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με μελέτες κόστους από το UC Davis, η συγκομιδή με το χέρι μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και το 80% της εισροής εργασίας της επιτραπέζιας ελιάς και το 60% του κόστους παραγωγής. Ωστόσο, απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός για τη μετάβαση ενός ελαιώνα από τη χειροκίνητη συγκομιδή στη μηχανική συγκομιδή. Σύμφωνα με την Amanda Bailey, διευθύνουσα σύμβουλο του Olive Center με έδρα την Αυστραλία, η αλλαγή συνεπάγεται μια ουσιαστική αλλαγή στη συγκομιδή, το κλάδεμα καθώς και τη διαχείριση της υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Ενώ η μηχανική συγκομιδή υπόσχεται μεγαλύτερες αποδόσεις, δεν μπορεί να συμβεί μεμονωμένα. Πρώτον, τα δέντρα πρέπει να φυτευτούν σε πιο κοντινές μεταξύ τους αποστάσεις, 200 έως 250 δέντρα ανά στρέμμα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά 96 δέντρα ανά στρέμμα. Παράλληλα, τα δέντρα πρέπει να κλαδεύονται μηχανικά για να διατηρηθεί το ύψος, το πλάτος και ο όγκος τους σε επιθυμητά επίπεδα. Επιπλέον, πρέπει να γίνει ελάχιστο κλάδεμα με το χέρι για να επιτραπεί στο φως να διεισδύσει στον φύλλωμα του δέντρου για γόνιμη καρποφορία.
Μπορείτε να βρείτε τη μελέτη εδώ.
Με πληροφορίες από OliveOilTimes