Στις 7 Απριλίου, ο υδράργυρος έφτασε τους 30 βαθμούς Κελσίου στη νότια Αυστρία, καθιστώντας αυτήν την ημέρα ιστορική ως «ημέρα καύσωνα», σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό το ρεκόρ θα μπορούσε εύκολα να αντικατασταθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο ζεστός και ξηρός, και μέχρι το 2030, οι θερμοκρασίες στην Αυστρία θα μπορούσαν να μοιάζουν με αυτές της σημερινής νότιας Ευρώπης», δήλωσαν οι Daniel Rössler, Lukas Hecke και Markus Fink, οι ιδρυτές της Agro Rebel. Οι τρεις εταίροι συμφωνούν ότι ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, αλλά οι αγρότες μπορούν να προσαρμοστούν. Έτσι, πριν από λίγα χρόνια, άρχισαν να καλλιεργούν μεσογειακά οπωροφόρα δέντρα στην Αυστρία, μεταξύ των οποίων και ελιές. «Στόχος είναι να δημιουργήσουμε νέες πηγές εισοδήματος για τους αγρότες μας», δήλωσαν. Οι συνεργάτες δοκιμάζουν μη γηγενείς ποικιλίες στο χωράφι με την επίβλεψη επιστημόνων και τα καλλιεργούν σε συνεργασία με αγρότες. Στο μέλλον σχεδιάζουν να πωλούν τα προϊόντα υπό ένα μοναδικόνο εμπορικό σήμα.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 40 του Ελαίας Καρπός
Το πρώτο τους προϊόν είναι οι επιτραπέζιες ελιές. Το 2020, φύτεψαν 400 δέντρα κοντά στην ανατολική πόλη Mörbisch. Η πρώτη σοδειά επιτραπέζιων ελιών συγκομίστηκε νωρίτερα αυτή τη σεζόν και η παραγωγή ελαιολάδου προγραμματίζεται για το επόμενο έτος.
Πριν από τις προσπάθειες των Agro Rebels, αγρότες σε άλλα μέρη του Burgenland, όπου βρίσκεται το Mörbisch, καλλιεργούσαν ελιές την τελευταία μισή δεκαετία. Οι Reini και Angi Pieretti-Eder ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν το 2018 και τώρα έχουν περισσότερα από 500 ελαιόδεντρα Leccino στο Rust, βόρεια του Mörbisch.
Υπάρχουν και άλλοι ελαιοπαραγωγοί εκτός από τους Pieretti-Eders, αλλά δεν υπάρχει ακόμα ελαιοτριβείο για την παραγωγή ελαιολάδου. Το ζευγάρι συνεργάστηκε με τη Sabine Haider και τον Reinhard Pieretti-Eder για να μεταφέρει 131 κιλά ελιές στο πλησιέστερο ελαιοτριβείο στην Ιταλία, το οποίο απέδωσε 17 λίτρα ελαιόλαδο. Οι τέσσερις καλλιεργητές δεν περίμεναν να βγάλουν χρήματα, πόσο μάλλον να καλύψουν το κόστος παραγωγής.
Εν τω μεταξύ, 190 χιλιόμετρα νότια στη βορειοανατολική Κροατία, η κλιματική αλλαγή οδήγησε έναν άλλο αγρότη να καλλιεργήσει ελιές. Πριν από λιγότερο από δύο χρόνια, ο Mraz φύτεψε 30 ελαιόδεντρα Oblica, Casaliva και San Felice, τα οποία επιλέχθηκαν επειδή επιδεικνύουν καλές αντοχές στο ψύχος. Μέχρι τον Ιούλιο του 2023, τα δέντρα Oblica και Casaliva ήταν γεμάτα καρπούς και οι πρώτες ελιές στην ιστορία της Κορέας συγκομίστηκαν στα μέσα Οκτωβρίου. Ο παραγωγός ελπίζει σε καλύτερα αποτελέσματα και έχει φυτέψει 63 νέα ελαιόδεντρα Leccino και Pendolino τα επόμενα χρόνια.
Εκτός από την Αυστρία και την Κροατία, πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Sassari καταδεικνύει ότι η καλλιέργεια της ελιάς επεκτείνεται ταχύτερα στη βόρεια Ιταλία από ό,τι σε άλλα μέρη της χώρας. Το 1992, η ελαιοκαλλιέργεια ήταν παρούσα σε 54 από τις 107 αγροτικές περιοχές της βόρειας Ιταλίας. Μέχρι το 2018, ο αριθμός είχε αυξηθεί σε 81, μια αύξηση 49%. Συγκριτικά, ο αριθμός των γεωργικών περιοχών με ελαιοκαλλιέργεια στην κεντρική και νότια Ιταλία αυξήθηκε κατά 4 % και 19 %, αντίστοιχα.
Με πληροφορίες από OliveOilTimes