Η συγκομιδή 2023/24 έχει ήδη ολοκληρωθεί και οι αγρότες ετοιμάζονται να φυτέψουν νέα ελαιόδεντρα που θα δώσουν σοδειά μετά από μερικά χρόνια. Πρόσφατα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι ενεργοί ελαιώνες στην Ισπανία συνέχισαν να αυξάνονται το 2023, ενώ τα φυτώρια στην Ανδαλουσία δυσκολεύονται να καλύψουν τη ζήτηση για νέα δενδρύλλια.
Σε νέα έκθεση, το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας ανέφερε ότι η ελαιοκαλλιέργεια αυξήθηκε σε 27.880.840 στρέμματα το 2023, (+0,73%) σε σύγκριση με πέρυσι, ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο για τις υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες.
Ωστόσο, τα φυτώρια στη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ισπανίας αναφέρουν ότι δεν έχουν αρκετά νέα σπορόφυτα για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση, με πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ να λένε ότι νέες παραδόσεις θα ξεκινήσουν μετά το 2025.
Το La Conchuela, γνωστό φυτώριο στην Κόρδοβα, τη δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία παραγωγής ελαιολάδου στην Ανδαλουσία, ανέφερε στην EFE Agro ότι οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου παραγωγού, η πτώση των τιμών σε αμύγδαλα και φιστίκια και το αυξανόμενο ενδιαφέρον από ιδιωτικούς ομίλους και επενδυτικά κεφάλαια ευθύνονται για τις ελλείψεις.
Η σύνθετη κατάσταση του 2024 σε συνδυασμό με την τελική παραγωγή την καλλιεργητική περίοδο 2023/24 οδηγεί σε πτώση των τιμών ελαιολάδου από τα ιστορικά υψηλά τους, ωστόσο οι τιμές παραμένουν πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο πράξεων.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 40 του Ελαίας Καρπός
Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία ανέκαμψε από το ιστορικό χαμηλό της προηγούμενης σεζόν στους 831.000 τόνους το 2023/24, αμβλύνοντας τους φόβους ορισμένων ειδικών ότι η συγκομιδή θα αποτύχει να ξεπεράσει τους 700.000 τόνους.
Ο βροχερός Μάρτιος και οι εκτιμήσεις για ανεκτή ανθοφορία, ρίχνουν τις τιμές εδώ και μερικές βδομάδες. Ωστόσο, οι τρέχουσες τιμές εξακολουθούν να είναι υπερδιπλάσιες από ό,τι ήταν τον Απρίλιο του 2022.Τα φυτώρια σε όλη την Ανδαλουσία αποδίδουν επίσης την έλλειψη δενδρυλλίων στην άνοδο των φυτειών υψηλής και υπερ-υψηλής πυκνότητας (εντατικές φυτεύσεις).
Παρατηρείται εν γένει μια μετάβαση στην Ισπανία από τους παραδοσιακούς ελαιώνες. Τα φυτώρια βλέπουν αυτή τη στροφή λόγω της ζήτησης για ποικιλίες δενδρυλλίων ελιάς, συμπεριλαμβανομένου της Picual, που έχουν τώρα τη μεγαλύτερη ζήτηση.
Η ποικιλία αυτή, που παράγει σχεδόν το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου χρησιμοποιείται ευρέως σε αρδευόμενους ελαιώνες υψηλής πυκνότητας. Μαζί με την τοπική ζήτηση, τα φυτώρια αναφέρουν αυξημένες πωλήσεις σε αγρότες στη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.
Ορισμένοι αξιωματούχοι στην Ανδαλουσία αποδίδουν την αυξανόμενη ζήτηση για δενδρύλλια ελιάς στην ιστορική ξηρασία που γνώρισε η Ιβηρική χερσόνησος και στην αλλαγή δημογραφικών στοιχείων.
Καθώς τα επίπεδα των αποθεμάτων νερού παραμένουν πολύ κάτω από το μέσο όρο για 2η χρονιά, οι αγρότες στη νότια Ισπανία αντικαθιστούν τις καλλιέργειες έντασης νερού, όπως οι ντομάτες, το καλαμπόκι και το ρύζι, με ελαιώνες υψηλής πυκνότητας, οι οποίοι καταναλώνουν λιγότερο νερό και παράγουν πρώτη ύλη με καλή τιμή.
Με πληροροφορίες από OliveOilTimes