Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ενθαρρυντικά τα νέα δεδομένα για το Λεσβιακό ελαιόλαδο και τη χρήση του ως superfood

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία της έρευνας για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Λέσβου, προκειμένου να μπορέσει να πιστοποιηθεί σαν βελτιωτικό υγείας και στη συνέχει να χρησιμοποιηθεί στη φαρμακολογία ή ως συμπλήρωμα διατροφής.

Τα αποτελέσματα ερευνών βγάζουν από την αφάνεια το ελαιόλαδο της Λέσβου που μπορεί να διεκδικήσει δυναμικά τη θέση που του αξίζει, με τη δημιουργία  προϊόντων και υποπροϊόντων που θα δώσουν μεγαλύτερη αξία στο προϊόν.

Με αυτό το στόχο τέσσερις φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιούργησαν την Συνεργασία Γέρας και εντάχθηκαν σε σχετικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που χρηματοδοτεί την έρευνα και την καινοτομία στην υπηρεσία της επιχειρηματικότητας. To Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Γεωτεχνική Αιγαίου, οι παραγωγοί της Μοδούσας και η εταιρία με έδρα τη Γερα Agnusvita  ένωσαν τις δυνάμεις τους και μέσα από την έρευνα, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα σύστημα που θα εξάγει ένα προϊόν από το λάδι, με ενισχυμένα βίο δραστικά.

Το Σχέδιο Δράσης πραγματεύεται τη χρησιμοποίηση ενός καινοτόμου διφασικού συστήματος έκθλιψης, χωρίς χρήση νερού, για την παραγωγή ελαιόλαδου από ποικιλίες του Β. Αιγαίου όπως η Κολοβή με υψηλό βιοδραστικό περιεχόμενο. Στόχος είναι η εύρεση της βέλτιστης διαδικασίας ελαιοποίησης, που θα πιστοποιηθεί μέσω της επιστημονικής τεκμηρίωσης. Το ελαιόλαδο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως ενισχυτικό γεύσης και βιοδραστικού περιεχόμενου μειονεκτικών ελαιολάδων όσο και ως πρώτη ύλη για συμπληρώματα διατροφής με βάση το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Ο πρώτος χρόνος των ερευνών παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μουσείο Ελαιουργείο Βρανά στον Παππάδο της Γέρα και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά  , επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό όπως σημείωσε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκολας Θωμαϊδης. Ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται, θα ξεκινήσουν εκ νέου στη νέα ελαιοκομική περίοδο από το Σεπτέμβριο για να αποδειχθεί ότι έχουν διάρκεια και να μπορέσει να πιστοποιηθεί ο ισχυρισμός.

Στόχος λοιπόν στην παρούσα φάση είναι να πατενταριστεί ο ισχυρισμός αυτός και εν συνεχεία με αναζήτηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων να μπορέσει να μπει στην παραγωγή.

«Η διαδικασία μετατροπής μιας οικονομίας από την παραδοσιακή της μορφή σε σύγχρονη και καινοτόμα είναι μια δύσκολη διαδικασία, είπε ο κύριος Θωμαΐδης, αυτή η διαδικασία θέλει συνήθως 12 χρόνια. Η πρόταση της Λέσβου μπήκε σε φάση υλοποίησης το 2018.».

Τα αποτελέσματα και τα στάδια της έρευνας είναι διαθέσιμα στο κοινό στην ιστοσελίδα https://ytconsulting.gr/gera/

Πηγή: ertnews.gr

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ρόλο κλειδί στην ανάπτυξη φαρμάκου για την αντιμετώπιση καρκίνου που προσβάλλει κυρίως νεαρά παιδιά φαίνεται πως παίζουν δύο από τις φαινόλες που βρίσκει κανείς...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.