Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στους 830.000 τόνους η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου

Στη δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων παραγωγής και κατανάλωσης για τον Φεβρουάριο προχώρησε το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας, με την τελική παραγωγή να κλείνει στους 829.515,77 τόνους, εκ των οποίων οι 561.457 τόνοι αφορούν την Ανδαλουσία (67,7%).

Όσον αφορά τα αποθέματα, αυτά διαμορφώνονται συνολικά σε 712.570 τόνους. Το νούμερο αυτό αναλύεται σε 522.058 τόνους που κρατούν τα ελαιοτριβεία, σε 4.362 που κατέχει το Πατριμόνιο (Patrimonio Comunal Olivarero) και σε 186.150 που διατηρούν οι τυποποιητές για τις άμεσες ανάγκες της κατανάλωσης.

Τον Φεβρουάριο, η ισπανική παραγωγή ανήλθε σε 53.445,14 τόνους, ενώ η σωρευτική παραγωγή της Ισπανίας υπολογίζεται σε 829.515,77 τόνους, αρκετά πάνω από τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν (770.000 τόνους), αλλά και τις εκτιμήσεις της ίδιας της ισπανικής κυβέρνησης (765.000 τόνους). Η παραγωγή της 2023/24 τελικώς είναι 15% αυξημένη σε σχέση με την 2022/23, αλλά 35% κάτω από το μέσο όρο τετραετίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου, η παραγωγή ελαιολάδου ανήλθε σε 829.515,77 τόνους μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου. Από τη φετινή σοδειά, οι 406.525,88 έχουν πουληθεί, με τα ελαιοτριβεία να διατηρούν 522.058 τόνους απόθεμα. Σε σχέση με τα στοιχεία του Ιανουαρίου, τα αποθέματα των ελαιοτριβείων έχουν υποχωρήσει 26.288 τόνους συγκριτικά με τον Ιανουάριο.

Οι ποσότητες που “έδιωξαν” τα ελαιοτριβεία τον Φεβρουάριο, με αγοραστές την εγχώρια βιομηχανία τυποποίησης, τη λιανική αγορά και ξένους εμπόρους υπολογίζονται σε 83.293,35 τόνους.

Τα σχετικά νούμερα του ισπανικού υπουργείου είναι διαθέσιμα εδώ

Πιθανό σενάριο η εξάντληση αποθεμάτων τον Σεπτέμβριο

Ο Cristóbal Cano, επικεφαλής του τομέα ελαιοκομίας και ελαιολάδου της UPA και γενικός γραμματέας της UPA Andalucía, υπογράμμισε σε σημείωμά του την Τρίτη τα «δυνατά στοιχεία κατανάλωσης ελαιολάδου για τον Φεβρουάριο», τα οποία αποδεικνύουν «τη δύναμη του ελαιολάδου και την διαχρονική δέσμευση των καταναλωτών στο πιο υγιεινό φυτικό λίπος που υπάρχει στον κόσμο».

Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι βροχές, οι κανονικές θερμοκρασίες την ερχόμενη άνοιξη και η σταθερότητα στα τρέχοντα επίπεδα τιμών θα αποτελέσουν «τη λύση στη κατάσταση που βιώνουμε, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαμε να ξεμείνουμε από ελαιόλαδο στο τέλος της περιόδου εμπορίας (Σεπτέμβριος 2024)».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην εορταστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς, η οποία φέτος τιμά την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, το ελαιόλαδο αναδείχθηκε ως σύμβολο υγείας, βιωσιμότητας...

REPORTS

Μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του ελαιοκομικού κλάδου φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της, με τις τιμές του «υγρού χρυσού» να...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) φέρεται να ζήτησε επισήμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) την άδεια να επιβάλει ετήσιες εμπορικές κυρώσεις ύψους 35 εκατομμυρίων...

REPORTS

Οι τρέχουσες συνθήκες δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία το 2024 θα ξεπεράσει τα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, με αυξήσεις επίσης στην Ελλάδα,...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.