Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι ΗΠΑ ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ελαιολάδου στον κόσμο

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, οι ΗΠΑ κατανάλωσαν 375.000 τόνους ελαιόλαδου το 2023.
Η Ιταλία παρέμεινε ο κορυφαίος καταναλωτής ελαιολάδου στον κόσμο με 410.000 τόνους, ενώ η Ισπανία έπεσε στην τρίτη θέση με 300.000 τόνους.

Αυτή η εκρηκτική αύξηση οφείλεται τόσο στην αυξανόμενη δημοτικότητα του ελαιολάδου στις ΗΠΑ όσο και στην απότομη μείωση της παραγωγής που σημειώθηκε στην Ισπανία κατά τις προηγούμενες συγκομιδές. Ο Χουάν Βιλάρ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Vilcon, επεσήμανε ότι οι Αμερικάνοι είναι πλέον περισσότερο εξοικειωμένοι με το ελαιόλαδο και αναζητούν προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Επιπλέον, πολλές εταιρείες ελαιολάδου προσαρμόζουν τις προσεγγίσεις τους στις αμερικανικές προτιμήσεις, ενισχύοντας έτσι την κατανάλωση.

Σε αντιπαράθεση με την αυξανόμενη κατανάλωση στις ΗΠΑ, οι Ισπανοί αγοράζουν λιγότερο ελαιόλαδο αφού οι κακές συγκομιδές τις περιόδους καλλιέργειας 2022/23 και 2023/24 συνέβαλαν σε άνευ προηγουμένου αυξήσεις των τιμών.

«Λόγω των αυξήσεων των τιμών, η ισπανική κατανάλωση μειώθηκε κατά περίπου 47%», είπε ο Βιλάρ. «Η Ισπανία κατανάλωσε περίπου 260.000 τόνους ελαιολάδου το 2023».

Ο Joseph R. Profaci, ο εκτελεστικός διευθυντής του North American Olive Oil Association (NAOOA), επεσήμανε ότι οι αμερικανοί καταναλωτές βλέπουν το ελαιόλαδο διαφορετικά από τους ομολόγους τους στη Νότια Ευρώπη. Κατά τη γνώμη του, ενώ στις μεσογειακές χώρες η κατανάλωση είναι συχνά μια πολιτιστική κληρονομιά, στις ΗΠΑ αποτελεί περισσότερο μια συνειδητή επιλογή για λόγους υγείας ή γεύσης. «Η διαφορά είναι ότι στις ΗΠΑ, η βάση των καταναλωτών, τουλάχιστον millennials και boomers που δεν μεγάλωσαν σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ελαιόλαδο, έκανε μια σκόπιμη επιλογή να αρχίσει να χρησιμοποιεί ελαιόλαδο για λόγους υγείας ή γεύσης», είπε.

«Στην Ισπανία και σε άλλες παραδοσιακές χώρες, η χρήση ελαιολάδου δεν αποτελούσε απλώς μια σκόπιμη επιλογή για τους καταναλωτές, αλλά αποτελούσε μέρος της καθημερινής ζωής και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς», πρόσθεσε ο Profaci. «Εξαιτίας αυτού, όταν οι καταναλωτές σε αυτές τις χώρες αντιμετωπίζουν ξαφνικά υψηλότερες τιμές, είναι πιθανότερο να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές».

Ο Βιλάρ συμφώνησε σε αυτήν την άποψη, επισημαίνοντας ότι οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη λιανική πώληση στις ΗΠΑ έχουν ήδη ξεπεράσει τα 10 δολάρια ανά λίτρο, αλλά δεν έχουν αυξηθεί τόσο πολύ όπως στην Ευρώπη, λόγω της διαφορετικής δομής των τιμών.

«Για ένα μεγάλο μέρος της αγοράς των ΗΠΑ, ιδίως στις ιδιωτικές ετικέτες που αντιστοιχούν στο 40% όλων των λιανικών πωλήσεων, οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί καθόλου ως αποτέλεσμα της τιμολόγησης των συμβολαίων», πρόσθεσε ο Profaci.

Επιπλέον, με τους καταναλωτές των ΗΠΑ να βρίσκονται σε γενικές καλύτερες οικονομικές συνθήκες συγκριτικά με τους ευρωπαίους καταναλωτές, έχουν την ευελιξία να ανταποκριθούν σε υψηλότερες τιμές, γεγονός που συνεπάγεται ότι η αύξηση των τιμών δεν έχει τόσο έντονο αντίκτυπο στην αγορά των ΗΠΑ.

Ενώ οι ΗΠΑ μπορεί να καταναλώνουν περισσότερο ελαιόλαδο από την Ισπανία το 2023 και το 2024, ο Βιλάρ πιστεύει ότι αυτή η τάση θα αντιστραφεί όταν η παραγωγή στην Ισπανία επιστρέψει στον προηγούμενο μέσο όρο των περίπου 1,4 εκατομμυρίων τόνων. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταναλώνουν όλο και περισσότερο ελαιόλαδο, αλλά αυτό που θα συμβεί είναι ότι όταν υπάρξει μεγάλη συγκομιδή, θα υπάρξει πτώση της τιμής στην Ισπανία και η κατανάλωση θα ανακάμψει», είπε.

Ωστόσο, οι Profaci, Vilar και άλλοι ειδικοί προβλέπουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταναλώνουν συνεχώς περισσότερο ελαιόλαδο από την Ισπανία και πιθανώς θα ξεπεράσουν την Ιταλία ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής ελαιολάδου στον κόσμο μέχρι το τέλος της δεκαετίας. «Δεν θα με εξέπληττε αν οι ΗΠΑ γίνουν ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο μέχρι το 2030», είπε ο Profaci. «Με κατάλληλο πρόγραμμα έρευνας και προώθησης του ελαιολάδου, μπορεί να συμβεί ακόμα πιο νωρίς».

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην εορταστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς, η οποία φέτος τιμά την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, το ελαιόλαδο αναδείχθηκε ως σύμβολο υγείας, βιωσιμότητας...

REPORTS

Μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του ελαιοκομικού κλάδου φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της, με τις τιμές του «υγρού χρυσού» να...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) φέρεται να ζήτησε επισήμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) την άδεια να επιβάλει ετήσιες εμπορικές κυρώσεις ύψους 35 εκατομμυρίων...

REPORTS

Οι τρέχουσες συνθήκες δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία το 2024 θα ξεπεράσει τα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, με αυξήσεις επίσης στην Ελλάδα,...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.