Πρόκειται για μια ποικιλία με καρπούς μεσαίου μεγέθους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για παραγωγή ελαιόλαδου, όσο και επιτραπέζιων-βρώσιμων ελιών. Οι καρποί της έχουν σχήμα κυλινδροκωνικό με μικρή θηλή.
Θεωρείται η αρχαιότερη ποικιλία ελιάς τουλάχιστον στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην Κρήτη διατηρούνται ελαιώνες Θρουμπολιάς με μνημειακά δέντρα τεραστίων διαστάσεων, που μετρούν χιλιετίες ζωής.
Το αρχαιότερο ήμερο δένδρο ελιάς στην Ελλάδα βρίσκεται στο νησί της Νάξου, στο κέντρο του νησιού, στη θέση Αδησαρού, με την ηλικία του να εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 5.000 χρόνια και κατατάσσεται με βεβαιότητα στην ποικιλία «Θρουμπολιά Αιγαίου». Συνεπώς, η μοναδική αυτή ποικιλία έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στηνελαιοκομία.
Τα υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της ποικιλίας «Θρουμπολιά Αιγαίου» παρουσιάζουν κομψά μεσαία φρουτώδη αρώματα, που κινούνται γύρω στο 4,0 – 4,5 στη δεκάβαθμη κλίμακα έντασης με άριστα το δέκα (10,0). Χαρακτηρίζονται από διακριτική πικρή γεύση (3,5 – 4,0) και πικάντικη αίσθηση μέτριας έντασης (4,0 – 4,5). Η ποικιλία με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της απαιτεί σκληρή δουλειά τόσο στο χωράφι, αλλά και στο ελαιοτριβείο για να τιθασευτεί. Αλλά, αν βρει το «γητευτή» της, ξεδιπλώνει την εξαιρετική της ισορροπία και την αρωματική της παλέτα.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 964 της Agrenda
Η θεωρία πίσω από τα «γευστικά παντρέματα»
Πηγή αναφοράς μας για τα γευστικά παντρέματα κάθε ποικιλίας είναι το βιβλίο «Manual de cata y maridaje del aceite de oliva» των Marino Uceda, M Paz Aguilera, Isabel Mazzucchelli, που λογίζεται ως το πιο εξειδικευμένο βιβλίο για το pairing του ελαιολάδου. Η μεθοδολογία του αναφέρεται στις εντάσεις του φρουτώδους, πικρού και πικάντικου και σύμφωνα με αυτή τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ταξινομούνται σε έξι κατηγορίες. Με βάση την παραπάνω θεωρία το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας «Θρουμπολιά Αιγαίου» κατατάσσεται στην κατηγορία: Αρμονικό Απαλό Φρουτώδες.
Σκουτάρι – Βιολογικό EVOO
Η Μαρία Σγουρού και ο Ανάργυρος Βάρδας ανέλαβαν τους οικογενειακούς ελαιώνες βάζοντας στόχο να παράξουν ένα ελαιόλαδο που θα ξεχώριζε όχι μόνο για τη γεύση και τα αρώματά του, αλλά και για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Έτσι, με συνοδοιπόρο το ελαιουργείο της οικογένειας Κοκολάκη, το 2020 γεννήθηκε το «Σκουτάρι», ένα βιολογικό EVOO Κορωνέικης, πρώιμης συγκομιδής, πλούσιο σε πολυφαινόλες. Μία «ασπίδα» που προστατεύει την υγεία, όπως εκείνη που προστάτευε τον ερωτευμένο Ερωτόκριτο στις μάχες του, απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Διατίθεται σε περιορισμένη ποσότητα, σε επιλεγμένα σημεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, αποτελώντας συνώνυμο της ποιότητας, αφού στο σύντομο αυτό διάστημα έχει αποσπάσει περισσότερες από 50 διακρίσεις από καταξιωμένους διεθνείς διαγωνισμούς και έχει καταταχθεί στα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου.
Παλαμίδα ημίπαστη, ντολμάς με πλιγούρι, σάλτσα Aσύρτικου και αβγοτάραχο Μεσολογγίου
Υλικά για 4 άτομα:
- 600 γρ. παλαμίδα φιλέτο
- 700 γρ. αλάτι χοντρό
- 300 γρ. ζάχαρη
- 10 κόκκους κάρδαμο & μαύρο πιπέρι
- 4 φύλλα από παντζάρι ή σέσκουλα
- 120 γρ. πλιγούρι
- 250 ml ζωμό λαχανικών
- 15 φύλλα μαϊντανό, μυρώνια & άνηθο
- 20 ml Σκουτάρι EVOO
- Ξύσμα από ένα λεμόνι και χυμό
- Αφρίνα Μεσολογγίου
- 12 φέτες αβγοτάραχο Μεσολογγίου
Για τη σάλτσα
- 600 ml ζωμό λαχανικών
- 400 γρ. πατάτα (μικρά κυβάκια)
- πιπέρι, φύλλο δάφνης & αλάτι
- 600 ml λευκό κρασί Ασύρτικο
- 80 γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 30 ml Σκουτάρι EVOO
- 5 γρ. μέλι θυμαρίσιο
Εκτέλεση: Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε τα μυρωδικά με τη ζάχαρη και το χοντρό αλάτι. Καλύπτουμε τα φιλέτα και αφήνουμε στο ψυγείο για 10 ώρες, μετά ξεπλένουμε. Τα κόβουμε σε φέτες ενός εκατοστού. Μπλανσάρουμε τα φύλλα παντζαριού και ετοιμάζουμε το ζωμό. Ρίχνουμε το πλιγούρι και το σκεπάζουμε με μεμβράνη εκτός φωτιάς για 20 λεπτά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το λεμόνι και το ξύσμα, το ελαιόλαδο το αλάτι και πιπέρι. Για τη σάλτσα: Βάζουμε 600 ml ζωμό μαζί με 400 γρ. πατάτα, 1 δαφνόφυλλο και πιπέρι. Βράζουμε έως να μείνουν 150 ml, σουρώνουμε. Σε άλλο κατσαρολάκι συμπυκνώνουμε το Ασύρτικο στα 150 ml . Σοτάρουμε με ελαιόλαδο το κρεμμύδι και έπειτα τα ενώνουμε να κατεβούν στα 200 ml. Σερβίρουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε μέλι και ελαιόλαδο, αλάτι και χτυπάμε στο μπλέντερ χειρός.
Ψητό κουνουπίδι, σταφίδα κορινθιακή, καβουρδιστά φουντούκια και σάλτσα μανταρίνι
Υλικά για 4 άτομα
- 1 μικρό κουνουπίδι (κομμένο σε 4 φέτες)
- 60 γρ. σταφίδα Kορινθιακή
- 60 ml Vinsanto (γλυκό κρασί)
- 60 γρ. φουντούκια (καβουρδισμένα σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο)
- 250 ml χυμό από μανταρίνι
- 2 μανταρίνια ολόκληρα (κρατάμε τα φιλέτα)
- 50 γρ. ξερό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο (ολόκληρη)
- 50 ml λευκό κρασί
- 1 κ.τ.γλ. εστραγκόν ξερό
- 20 ml EVOO Histories
- Αφρίνα αλάτι
- 7 κόκκους πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα 250 ml χυμό από μανταρίνι με το εστραγκόν και το πιπέρι και αφήνουμε να κατέβει στα 150 ml. Σε άλλο κατσαρολάκι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο με ελαιόλαδο και σβήνουμε με τα 50 ml λευκό κρασί και προσθέτουμε το μανταρίνι. Αφήνουμε 3-4 λεπτά. Σουρώνουμε σε ψιλή σήτα τη σάλτσα και χτυπάμε σε μπλέντερ χειρός με 20 ml ελαιόλαδο κι αφρίνα.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο τις φέτες, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε, αν έχουμε σχαροτήγανο, αλλιώς στο φούρνο στο γκριλ στους 250ºC προθερμασμένο για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά. Μουλιάζουμε τις σταφίδες με το Vinsanto για 20 λεπτά και καβουρδίζουμε τα φουντούκια που έχουμε κόψει στη μέση με λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγανάκι για 2-3 λεπτά. Βάζουμε τις σταφίδες και τα φουντούκια στο κουνουπίδι, καίμε με ένα φλόγιστρο τα φιλέτα μανταρίνι με ελαιόλαδο απ’ όλες τις πλευρές και σερβίρουμε με τη σάλτσα μαζί. Τέλος ραντίζουμε με EVOO 826 Histories.
8:26 Histories
Εμπνευστής και δημιουργός της 8:26 Histories είναι ο Χαρίλαος Γουναράς. Για τον ίδιο, η ενασχόληση με την ελαιοπαραγωγή ήταν ανέκαθεν μια ευκαιρία για να έρχεται σε επαφή με τη φύση και να δημιουργεί. Το όνομα εμπνευσμένο από το 8ο Βιβλίο, 26ο κεφάλαιο, από τις «Ηροδότου Ιστορίαι», με τον Ηρόδοτο να αναφέρεται για πρώτη φορά στον κλάδο ελιάς ως το έπαθλο των Ολυμπιονικών. Με αυτό τον τρόπο το brand θέλει να αποτυπώσει και να αποδώσει τη διαχρονική υπεροχή του ελαιολάδου στη μεσογειακή διατροφή. Το Aγουρέλαιο 8:26 Histories παράγεται στην πεδιάδα των Ψαχνών Ευβοίας από Μανάκι και Θρουμπολιά Αιγαίου και διατίθεται ως blend σε λευκό και ως μονοποικιλιακό Θρουμπολιάς σε γκρι πολυτελές μπουκάλι.