Οι διοργανωτές στοχεύουν να δώσουν στο συνέδριο υβριδική μορφή επιτρέποντας την διαδικτυακή και φυσική παρουσία των συμμετεχόντων που θα μπορούν να απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων και επιχειρηματιών του ελαιοκομικού κλάδου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα τον ημερών είναι:
Θεματικές Ενότητες 1ης ημέρας – Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021
Α. Ορθές Γεωργικές Πρακτικές
Β. Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελιάς και Ελαιολάδου – Νομοθεσία και Τάσεις Αγοράς
Γ. Κλάδος Ελιάς – Μοχλός Υγιούς Αγροτικής Ανάπτυξης
Θεματικές Ενότητες 2ης ημέρας – Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021
Α. Διατροφική αξία των ελαιοκομικών προϊόντων και υγεία
Β. Διαχείριση αποβλήτων και Βιο-οικονομία
Γ. Χρήση τεχνολογιών πληροφορικής στην αιεφορική διαχείριση παραγωγής και ιχνηλασιμότητα με χρήση καινοτόμων εργαλείων και ηλεκτρονικές εφαρμογές
Δ. Μάρκετινγκ ελαιοκομικών προϊόντων: branding εξαγωγών και ηλεκτρονικό εμπόριο.
Φιλοδοξία της οργανωτικής και της επιστημονικής επιτροπής είναι το Διεθνές Συνέδριο να αποτελέσει βήμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων κι επιστημονικών ανακοινώσεων για την ελιά. Στις εργασίες θα συμμετέχουν σημαντικοί ομιλητές από όλο τον κόσμο και ειδικοί στον κλάδο της ελιάς τόσο από τον ακαδημαϊκό, όσο κι από τον επιχειρηματικό τομέα. Θα προχωρήσουν σε σημαντικές ανακοινώσεις σε ότι αφορά τις πρόσφατες καινοτομίες και τις μελλοντικές τάσεις για τον ελαιοκομικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αγρότες, επιστήμονες και επιχειρηματίες, που αντιπροσωπεύουν κάθε στάδιο του τομέα, θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να μάθουν από τους ειδικούς. Να σημειωθεί ότι ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός της οργανωτικής επιτροπής προβλέπει τη διεξαγωγή υβριδικού συνεδρίου, το οποίο την πρώτη μέρα θα γίνει αποκλειστικά διαδικτυακά και τη δεύτερη με τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας, εφόσον βέβαια το επιτρέπουν οι συνθήκες της πανδημίας.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Συνεδρίου.
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η προετοιμασία του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς με τίτλο: «Ελαιοκομικός Τομέας: Αναζητώντας την καινοτομία – Ανακαλύπτοντας νέες τάσεις», το οποίο διοργανώνεται από το Κέντρο Ελιάς “krinos” και θα πραγματοποιηθεί 3 και 4 Ιουνίου 2021. Φιλοδοξία της οργανωτικής και της επιστημονικής επιτροπής είναι να αποτελέσει βήμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων κι επιστημονικών ανακοινώσεων για την ελιά.
Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή σημαντικοί επιχειρηματίες αλλά και ακαδημαϊκοί από εξαιρετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα όλου του κόσμου. Σημαντική αναμένεται η εισήγηση με τίτλο: «Η επιστήμη της διατροφής, η αειφορία και ο πολιτισμός ενωμένοι: το ελαιόλαδο στο επίκεντρο του μεσογειακού διατροφικού παραδείγματος», που θα πραγματοποιήσει η πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ.Αντωνία Τριχοπούλου. Στο πλαίσιο της συμμετοχής της, η διακεκριμένη επιστήμονας θα τιμηθεί από την Επιστημονική Επιτροπή του Διεθνούς Συνεδρίου για τη συνολική προσφορά της στον κλάδο. Υπενθυμίζεται ότι το ερευνητικό έργο της επικεντρώνεται στη διατροφική επιδημιολογία των χρόνιων νοσημάτων. Έχει επανειλημμένα συμπεριληφθεί σε καταλόγους ερευνητών με τις περισσότερες αναφορές στις επιστημονικές δημοσιεύσεις τους. Το έργο της σε ότι αφορά τη Μεσογειακή διατροφή έχει παγκόσμια εμβέλεια και κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής καριέρας της έχει τιμηθεί με σειρά διεθνών βραβείων και διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του Χρυσού Σταυρού της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχει και ο διακεκριμένος διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Μεσογειακής Ελιάς της Αυστραλίας, καθηγητής Dr.Stan Kailis, ο οποίος θα πραγματοποιήσει εισήγηση για την ποιότητα και την ασφάλειας της Αυστραλιανής επιτραπέζιας ελιάς. Έχει συνεισφέρει στον τομέα των τροφίμων κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας, η οποία έχει ξεπεράσει τα 50 χρόνια. Κατείχε ανώτερες θέσεις διδασκαλίας στο Τεχνολογικό πανεπιστήμιο Curtin και τη θέση του καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. Για περισσότερα από 20 χρόνια, έχει επικεντρωθεί στις πτυχές ποιότητας και ασφάλειας της επιτραπέζιας ελιάς.
Σημαντική θα είναι και η εισήγηση της αναπληρώτριας καθηγήτριας του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Επικεφαλής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Επιχειρήσεων στον Τομέα των Τροφίμων», του Perrotis College, Δρ.Κική Ζηνοβιάδου. Θα έχει τίτλο: «Οργανοληπτική αξιολόγηση επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου». Να σημειωθεί ότι η Δρ. Ζηνοβιάδου συμμετέχει ως κριτής στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου ATHENA International Olive Oil Competition από το 2016 και είναι και μέλος του Εθνικού Πάνελ Επιτραπέζιας Ελιάς.
Στο μικροβίωμα της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς χρησιμοποιώντας καινοτόμα μοριακά εργαλεία (Next Generation Sequencing), θα αναφέρεται η εισήγηση που θα παρουσιάσει η Δρ.Μαρία Καζού από το Εργαστήριο Γαλακτοκομικών Ερευνών του Γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών. Η εισήγηση θα φέρει επίσης τις υπογραφές της καθηγήτριας του Εργαστηρίου, Δρος.Έφης Τσακαλίδου και του αναπληρωτή καθηγητή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ.Ευστάθιου Ζ. Πανάγου. Η Δρ.Μαρία Κάζου πήρε διδακτορικό δίπλωμα στη Γονιδιωματική Οξυγαλακτικών Βακτηρίων από το Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών και ερευνητικά ασχολείται με τη Μικροβιολογία Τροφίμων και ειδικότερα με την μεταγονιδιωματική ανάλυση και με θέματα ταξινόμησης, φυσιολογίας, μεταβολισμού, γενετικής, γονιδιωματικής και πρωτεομικής των οξυγαλακτικών βακτηρίων και των ζυμών. Η Δρ.Έφη Τσακαλίδου ασχολείται ερευνητικά με τα οξυγαλακτικά βακτήρια και ειδικότερα με θέματα ταξινόμησης, μεταβολισμού, φυσιολογίας, γενετικής, βιοπληροφορικής, βακτηριοσινών, προβιοτικών και τεχνολογικής απόδοσης. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ Ευστάθιου Πανάγου περιλαμβάνουν τη μεταποίηση της επιτραπέζιας ελιάς – τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια, την εφαρμογή ταχέων αναλυτικών τεχνικών στην αξιολόγηση της αλλοίωσης των τροφίμων και την ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων για την περιγραφή της συμπεριφοράς των μικροοργανισμών σε διαφορετικά οικοσυστήματα τροφίμων.
Για τις διατροφικές προοπτικές των πράσινων επιτραπέζιων ελιών θα μιλήσει η καθηγήτρια του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Μαρία Ζ. Τσιμίδου. Είναι χημικός τροφίμων και παρουσιάζει μακρά ερευνητική ενασχόληση στα προϊόντα της ελιάς. Συνεργάζεται με επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας σε διάφορες επιτροπές. Το δημοσιευμένο έργο της είναι πλούσιο και διεθνώς αναγνωρισμένο.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση της καταξιωμένης συμβούλου στον κλάδο του ελαιολάδου Alexandra Kicenik Devarenne, με τίτλο: «Περισσότερα από τα Μαρτίνι: Το μέλλον των ελιών στο αμερικανικό τραπέζι». Είναι σύμβουλος, συγγραφέας και εκπαιδευτικός για το ελαιόλαδο. Μεταξύ άλλων, έχει διδάξει μαθήματα γευσιγνωσίας ελαιολάδου σε συνεργασία με το IRTA, το Olive Oil Sommeliers της Ιαπωνίας, το Culinary Institute of America, το UC Davis και πολλούς άλλους φορείς. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει παρουσιάσεις σε πολλά συνέδρια, εκδηλώσεις και συμπόσια ελαιολάδου στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, εστιάζοντας στην ποιότητα του ελαιολάδου, στην οργανοληπτική εκπαίδευση και στην επικοινωνία. Είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Extra Virgin Alliance, μιας διεθνούς εμπορικής ένωσης παραγωγών ελαιολάδου και εμπειρογνωμόνων που εργάζονται για την ενίσχυση της εκτίμησης, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τη δημιουργία αξίας στην αγορά για αυθεντικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας.
Η παρακολούθηση των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου είναι δωρεάν και απαιτείται εγγραφή
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας βρίσκεται η Agrenda και το Agronews.gr
Η παρακολούθηση των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου είναι δωρεάν και απαιτείται εγγραφή
Ανάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας του συνεδρίου βρίσκεται η Agrenda και το Agronews.