Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανάχωµα σε κλιµατική κρίση και παρενιαυτοφορία η ορθή θρέψη στην επιτραπέζια ελιά

Με καλύτερο τρόπο, από ό,τι αναµενόταν, γράφτηκε ο επίλογος στη φετινή καλλιεργητική σεζόν στην επιτραπέζια πράσινη ελιά Χαλκιδικής. Αν και η χρονιά άρχισε µε τους χειρότερους οιωνούς, λόγω του ήπιου χειµώνα κι εξελίχθηκε µε δύσκολες συνθήκες, εξαιτίας του παρατεταµένου καύσωνα και της ανοµβρίας εν µέσω του καλοκαιριού, εν τέλει οι λίγες βροχές του Σεπτεµβρίου, φαίνεται να έσωσαν, εν πολλοίς, την παρτίδα.

«Φέτος τελικά είχαµε µια αρκετά καλή χρονιά από θέµα παραγωγής. Η µέση απόδοση κυµάνθηκε µεταξύ 1.500 και 2.000 κιλών ανά στρέµµα και η τιµή, για την πρώτη κλάση, που αναφέρεται σε 110 τεµάχια ελιάς το κιλό, καθορίστηκε στα 1,5 ευρώ το κιλό. Με βάση αυτά τα δεδοµένα θεωρούµε ότι ήταν µια αρκετά καλή χρονιά για τον παραγωγό», τόνισε στην Agrenda, ο γεωπόνος ∆ηµοκράτης Γιοµατάρης, ο οποίος διατηρεί κατάστηµα αγροεφοδίων στην Ορµύλια Χαλκιδικής και υποκατάστηµα στη Νέα Τρίγλια, µε αποτέλεσµα να έχει καλή εικόνα για όλο το νοµό.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 992 της Agrenda

Ο έµπειρος γεωπόνος, µε 15ετή παρουσία στην εµπορία αγροεφοδίων, τη συνεργασία του µε πάνω από 200 ελαιοκαλλιεργητές στη Χαλκιδική, αλλά και την προσωπική ενασχόλησή του µε την καλλιέργεια, έχοντας 40 στρέµµατα επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής, σπεύδει να υπογραµµίσει τη δυναµική αλλά και τη σηµασία της ελαιοκαλλιέργειας για την τοπική οικονοµία. «Σε συνάρτηση µε την υψηλή τιµή του λαδιού θα έλεγα πως και νέος κόσµος πλέον ασχολείται µε την ελαιοκαλλιέργεια, η οποία µε τον τρόπο αυτό επεκτείνεται στο νοµό και ενισχύει το οικονοµικό της αποτύπωµα», τονίζει ο κ. Γιοµατάρης και δεν κρύβει πως και ο ίδιος σχεδιάζει να επεκτείνει µελλοντικά τον ελαιώνα του.

Από αριστερά: ∆ηµοκράτης Γιοµατάρης, γεωπόνος που διατηρεί κατάστηµα αγροεφοδίων στην Ορµύλια Χαλκιδικής και υποκατάστηµα στη Νέα Τρίγλια, Στάθης Μουρατίδης, Product Manager της Timac Agro | ΛΥ∆Α, Πέτρος Καλδαρίδης, Τεχνικός Σύµβουλος Θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α στην Χαλκιδική, Θάνος Κωστακίδης, περιφερειακός διευθυντής πωλήσεων Κεντρικής και ∆υτικής Μακεδονίας της Timac Agro | ΛΥ∆Α

∆εδοµένης, ωστόσο, της καθοριστικής συµβολής που έχει η καλλιέργεια της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής στον κοινωνικό ιστό της περιοχής, το ζητούµενο είναι τα «σκαµπανεβάσµατα» να περιορίζονται ή και κατά το δυνατό να εκµηδενίζονται, γιατί αν δεν έχουν εισόδηµα οι παραγωγοί, το νιώθουν στο πετσί τους κι οι άλλες επαγγελµατικές δραστηριότητες.

Ανάχωµα σε κλιµατική κρίση και παρενιαυτοφορία η σωστή θρέψη

Στην εξίσωση αυτή, όµως, παράγοντες όπως η κλιµατική µεταβολή, που είναι ήδη παρούσα, αλλά και η ίδια η φυσιολογία του ελαιόδεντρου µε την παρενιαυτοφορία, δυσκολεύουν τη λύση της, καθώς επηρεάζουν καθοριστικά την παραγωγικότητα των δέντρων.

«Έχουµε πάρα πολλούς καύσωνες τα τελευταία καλοκαίρια και επίσης παρατηρήσαµε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας έχει κατέβει αρκετά. Άρα τα δέντρα ταλαιπωρούνται περισσότερο. Από την άλλη, υπάρχει και το φαινόµενο της παρενιαυτοφορίας στην ελιά, που σηµαίνει πως τη µια χρονιά έχουµε καλή παραγωγή και την επόµενη όχι. Προκειµένου να αντιµετωπίσουµε αυτές τις προκλήσεις, χρησιµοποιούµε όσο το δυνατό περισσότερα εξειδικευµένα προϊόντα σε επίπεδο θρέψης. Και σε αυτή την προσπάθεια µας έχει στηρίξει πάρα πολύ η Timac Agro | ΛΥ∆Α, διότι διαθέτει τέτοια προϊόντα µε τεχνολογία, τα οποία µας βοηθούν να µετριάζουµε τις επιπτώσεις στην παραγωγή κατά την κακή χρονιά, που είναι το ζητούµενο, γιατί στην καλή, µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα έχουν όλα τα κτήµατα τονάζ και καλό καρπό» εξηγεί ο κ. Γιοµατάρης. Υπό το πρίσµα αυτό, ο πεπειραµένος γεωπόνος, σε συνεργασία µε τους παραγωγούς – πελάτες του, επιδιώκει να χτίζει ένα πρωτόκολλο θρέψης µε κοκκώδη λιπάσµατα και διαφυλλικές εφαρµογές και ανάλογα µε την περίπτωση, πραγµατοποιεί τις απαραίτητες διορθώσεις.

Στα ισχυρά θεµέλια που έχει χτιστεί η συνεργασία µε το κατάστηµα του κ. Γιοµατάρη, εστίασε ο Θάνος Κωστακίδης, περιφερειακός διευθυντής πωλήσεων Κεντρικής και ∆υτικής Μακεδονίας της Timac Agro | ΛΥ∆Α.

Συνυφασµένο µε τη µετασυλλεκτική λίπανση ελιάς το DUOFERTIL TOP PHOS 36PK

«Βασικό πλέον εργαλείο για την καλλιέργεια της ελιάς είναι το DUOFERTIL TOP PHOS 36PK. Ένα λίπασµα που έχει καταξιωθεί και χρησιµοποιείται σε µεγάλο βαθµό στη µετασυλλεκτική λίπανση της ελιάς. Εστιάζουµε σε αυτό το στάδιο, γιατί, έτσι, ουσιαστικά αναπληρώνουµε τα θρεπτικά στοιχεία που χάθηκαν από το δέντρο την προηγούµενη χρονιά. Άρα µετριάζουµε την καταπόνηση τους και ταυτόχρονα τροφοδοτούµε την αποθήκη των θρεπτικών του στοιχείων, ενόψει της επόµενης χρονιάς. ∆ηµιουργούµε στην πραγµατικότητα ένα περιβάλλον πολύ ευνοϊκό, για να µην έχουµε µεγάλες διακυµάνσεις στην παραγωγή λόγω παρενιαυτοφορίας», είπε ο κ. Γιοµατάρης και πρόσθεσε: «Αν θεωρήσουµε ότι η µέση παραγωγή ανά στρέµµα είναι γύρω στα 1.500 κιλά ελιές, την παραγωγική χρονιά λίγο έως πολύ το πετυχαίνουµε. Τη µη παραγωγική χρονιά, όµως, λόγω της παρενιαυτοφορίας, το τονάζ πέφτει ακόµη και στα 500 κιλά το στρέµµα, ενώ µε τη χρήση του Duofertil TOP PHOS 36PK έχουµε παρατηρήσει ότι η απόδοση ανέρχεται στα 1.000 κιλά ανά στρέµµα. Οπότε δεν έχουµε πολύ µεγάλη απόκλιση µε την παραγωγική χρονιά».

Αναφερόµενος στη συνεργασία του µε τη Timac Agro | ΛΥ∆Α, η οποία ανάγεται στην τελευταία τριετία, ο γεωπόνος µας ανέφερε πως «ήταν επιτακτική ανάγκη να πάµε σε προϊόντα τεχνολογίας όπως είναι το TOP-PHOS της Timac Agro | ΛΥ∆Α, καθώς τα παραδοσιακά προϊόντα θρέψης παρατηρούσαµε τα τελευταία χρόνια ότι δεν µπορούσαν να αποδώσουν στις καλλιέργειες, είχαν πιάσει ταβάνι και ήρθαν αυτά τα νέα προϊόντα και µας έλυσαν τα χέρια. Μπορεί να έχουν µεγαλύτερο κόστος, αλλά είναι επένδυση που επιστρέφει µε το παραπάνω µάλιστα στον παραγωγό. Ειδικά στις κακές παραγωγικά χρονιές», επισήµανε και συµπλήρωσε πως «επόµενος στόχος µας είναι αυτή τη συνεργασία να τη µεγιστοποιήσουµε και να χρησιµοποιούνται, εάν είναι δυνατό, κατά κόρον αυτά τα εξειδικευµένα προϊόντα».

Οι αποδόσεις φέτος ήταν περί τους 2 τόνους ανά στρέμμα

Την ευεργετική επίδραση στις ελιές των ψιλόβροχων του περασµένου Σεπτεµβρίου, επισηµαίνει και ο Θεόδωρος Κακαρίκας, ελαιοπαραγωγός από τη Νέα Τρίγλια. «Η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη, λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά στο τέλος της ηµέρας χαµογελάσαµε. Με τη βοήθεια, αυτή τη φορά, του καιρού, διότι µας έκανε κάποιες βροχές στις αρχές του φθινοπώρου, µπορέσαµε και σώσαµε τη χρονιά, αλλιώς δεν θα τα καταφέρναµε», σηµειώνει ο 42χρονος παραγωγός.

Εκπρόσωπος της 3ης γενιάς της οικογενειακής εκµετάλλευσης, την οποία ξεκίνησε ο παππούς του Γιώργος, φυτεύοντας τα πρώτα ελαιόδεντρα, ο Θεόδωρος Κακαρίκας, µαζί µε τον αδελφό του Γιώργο, παρέλαβαν από τον πατέρα τους έναν ελαιώνα µε περίπου 2.000 δέντρα και σήµερα τον έχουν επεκτείνει στα σχεδόν 8.000 δέντρα. «Για τις συνθήκες που επικράτησαν φέτος το καλοκαίρι το τονάζ και το µέγεθος των καρπών ήταν ικανοποιητικά. Το στήσιµο ήταν στη δεύτερη και τρίτη κλάση, στα 120 και 130 τεµάχια το κιλό και οι αποδόσεις λίγο κάτω από 2 τόνους το στρέµµα», µας είπε ο έµπειρος παραγωγός.

Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσµα, πάντως, εκτός από το καιρό και τις βροχές του Σεπτεµβρίου, σηµαντικό ρόλο έπαιξαν και οι φροντίδες που εφάρµοσαν µαζί µε τον αδελφό του στα ελαιόδεντρα. «Θέλει η ελιά να είσαι από πάνω της όλη την ώρα και να τη φροντίζεις για να σου αποδώσει, όπως επίσης να έχεις µεράκι και καλούς συνεργάτες για να σε κατευθύνουν όπου χρειάζεσαι βοήθεια», σηµειώνει και παραδέχεται πως «η επιστήµη στη θρέψη έχει κάνει δουλειά. Έχω πέντε χρόνια που κάνω χρήση κάποιων προϊόντων της Timac Agro | ΛΥ∆Α και έχω δει τεράστιες διαφορές. Ενώ πριν µε το ίδιο τονάζ δεν υπερέβαινα τα 150 – 160 τεµάχια το κιλό, τώρα είµαστε στα 120 – 130 τεµάχια. Άρα έχουµε µεγαλύτερο και πιο ποιοτικό καρπό και υψηλότερο τονάζ, γιατί οι ελιές είναι συγκεκριµένες πάνω στο δέντρο. Οπότε όσο χοντραίνουν και τιµή πετυχαίνουµε, λόγω του µεγέθους και µεγαλύτερο τονάζ, που είναι και τα δύο τα επιδιωκόµενα για να έχεις βιώσιµη εκµετάλλευση».

Για το Duofertil TOP PHOS 36PK σηµείωσε πως είναι µια επένδυση που αξίζει τα λεφτά της. Πολύ καλοί είναι και οι βιοδιεγέρτες που έχω χρησιµοποιήσει από την Timac Agro | ΛΥ∆Α, όπως τα Seactiv Axis, Seactiv Alpha, Maxifruit Seactiv Magical, Seactiv Elite και άλλα. Σχεδόν το 90% του πρωτοκόλλου θρέψης που εφαρµόζω το έχω στήσει πάνω σε προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α».

Χειρουργικά εργαλεία στη «φαρέτρα» γεωπόνων και παραγωγών

Στα ισχυρά θεµέλια που έχει χτιστεί η συνεργασία µε το κατάστηµα του κ. Γιοµατάρη, εστίασε ο Θάνος Κωστακίδης, περιφερειακός διευθυντής πωλήσεων Κεντρικής και ∆υτικής Μακεδονίας της Timac Agro | ΛΥ∆Α. «Ο ∆ηµοκράτης Γιοµατάρης είναι ένας πολύ καλός τεχνικός και µπορεί να αναδείξει προϊόντα εξειδικευµένα και αξιακά όπως τα δικά µας, που όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη για να χρησιµοποιούνται µε βάση τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες αλλάζουν και δηµιουργούνται προκλήσεις που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Τα προϊόντα µας είναι χειρουργικά εργαλεία στη φαρέτρα ενός γεωπόνου και νοµίζω ότι τα έχει αναδείξει µε τον καλύτερο τρόπο. Πραγµατικά νοµίζω ότι έχουµε δώσει πολύ καλές λύσεις στους παραγωγούς, έχουµε µεγιστοποιήσει παραγωγές, τονάζ, ποιότητες και θεωρώ ότι τα επόµενα χρόνια θα πάµε ακόµη καλύτερα».

Με τεχνολογία TOP-PHOS και MPPA DUO το DUOFERTIL TOP PHOS 36PK

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του λιπάσµατος «Duofertil TOP PHOS 36PK» και στον τρόπο µε τον οποίο θωρακίζουν τα ελαιόδεντρα έναντι στρεσογόνων συνθηκών, αναφέρθηκε ο γεωπόνος Στάθης Μουρατίδης, Product Manager της Timac Agro | ΛΥ∆Α. «Μπορεί να χρησιµοποιηθεί τόσο για την προβασική και τη βασική, αλλά και τη µετασυλλεκτική θρέψη των καλλιεργειών. Το DUOFERTIL TOP PHOS 36PK αποτελείται από δύο τεχνολογίες. Την τεχνολογία TOP-PHOS η οποία πρώτη φορά σε µοριακό επίπεδο δίνει φώσφορο και ασβέστιο στο ίδιο µόριο, µε υψηλή διαλυτότητα και την τεχνολογία MPPA DUO, η οποία προστατεύει όλα τα στοιχεία του λιπάσµατος, ξεµπλοκάρει θρεπτικά από προηγούµενες λιπάνσεις και τέλος διεγείρει το ριζικό σύστηµα µέσω του φυσικού µορίου XCK. Στην περίπτωση της ελιάς όπως µας είπε και ο ∆ηµοκράτης, είναι βασικό εργαλείο γιατί χρησιµοποιείται στη µετασυλλεκτική θρέψη.

Στην κεντρική φωτογραφία από αριστερά: ∆ηµοκράτης Γιοµατάρης, γεωπόνος που διατηρεί κατάστηµα αγροεφοδίων στην Ορµύλια Χαλκιδικής και υποκατάστηµα στη Νέα Τρίγλια, Στάθης Μουρατίδης, Product Manager της Timac Agro | ΛΥ∆Α, Πέτρος Καλδαρίδης, Τεχνικός Σύµβουλος Θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α στην Χαλκιδική, Θάνος Κωστακίδης, περιφερειακός διευθυντής πωλήσεων Κεντρικής και ∆υτικής Μακεδονίας της Timac Agro | ΛΥ∆Α

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...