Παρά την λογική πίεση που δημιουργεί η συζήτηση για μια καλύτερη επόμενη σοδειά, καθώς -προς ώρας τουλάχιστον- αναμένεται καλύτερη στην Ιβηρική χερσόνησο, έρχονται την επόμενη βδομάδα εξελίξεις που μπορούν να οδηγήσουν είτε σε σταδιακή διόρθωση είτε σε περαιτέρω άνοδο τις τιμές.
Συγκεκριμένα στις 11-12 Ιουνίου αναμένεται το ισοζύγιο Μαΐου για πωλήσεις και κατανάλωση στην Ισπανία, οι οποίες αν διατηρηθούν σε παρόμοια επίπεδα (80.000 τόνων + εισαγωγές) θα επιδράσουν θετικά στα επίπεδα τιμών.
Ο όγκος των συναλλαγών έχει όντως μειωθεί οργανικά τις τελευταίες εβδομάδες, όμως είναι τέτοια η έλλειψη αποθεμάτων, το επίπεδο κατανάλωσης και η γενική ανασφάλεια, που ουσιαστικά θα δημιουργήσει περισσότερη ζημιά παρά όφελος σε βιομηχανία και εμπόριο αν αρνηθούν να πληρώσουν στην τιμή που τους αξίζει τα αποθέματα της φετινής σεζόν.
Χώρια που μετά από 2 χρόνια επίμονης ξηρασίας, οι Ισπανοί παραγωγοί αναμένουν φαινόμενα καρπόπτωσης, η ένταση των οποίων είναι αδύνατο να προσδιοριστεί. Επομένως, η συζήτηση αρχές Ιουνίου για το πόσο καλύτερη από πέρυσι θα είναι η φετινή λαδιά, είναι κάπως…τζογαδόρικη.
Το καλό είναι πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πλέον σημαντικές ποσότητες, αφού η συντριπτική πλειονότητα έπραξε σωστά και καρπώθηκε τα υψηλά του χειμώνα, ενώ όσα ελαιόλαδα υπάρχουν (Λακωνία κυρίως) πληρώνονται πάνω από 8 ευρώ το κιλό και πιο κοντά θα έλεγε κανείς πλέον στα 9 ευρώ το κιλό.
Η λίγο έως πολύ αναμενόμενη απελευθέρωση των τουρκικών εξαγωγών λαμπάντε αρχές της εβδομάδας, δημιουργεί νέα δεδομένα για την τιμολόγηση του βιομηχανικού άσσου στην Ισπανία, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε διόρθωση των τιμών (7-7,20 ευρώ το κιλό σήμερα) προς τα 6,5 ευρώ.