Από τη µια λοιπόν ξεκίνησε η ουσιαστική αντίσταση που αναµενόταν από µεριάς συνεταιρισµών στην Ισπανία στις µειοδοτικές «προσφορές» των 3,80 µε 3,90 ευρώ το κιλό που έκαναν οι αγοραστές και από την άλλη, ξεκίνησε η παράδοση µε φορτηγά των µεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου που δέχτηκαν να πουλήσουν οι παραγωγοί το αµέσως προηγούµενο διάστηµα σε χαµηλές τιµές, προς στήριξη της κατανάλωσης ενόψει γιορτών. Κάπως έτσι, αναµένεται µια αναπροσαρµογή των τιµών -κυρίως στο έξτρα παρθένο- για αρχή προς τα 4,50 ευρώ το κιλό µέσα στο πρώτο δεκαπενθήµερο του Ιανουαρίου.
Ανοίγει ξανά η αγορά πρώτες µέρες 2025
Αυτό τώρα που πρέπει να γίνει σαφές (τόσο στην πλευρά των αγοραστών όσο και στους παραγωγούς) είναι πως η τιµολόγηση της Χαέν αφορά την Χαέν και όχι τις τιµές που καλείται να πουλήσει ο επαγγελµατίας ελαιοπαραγωγός σε Γαργαλιάνους, Μολάους, Χανιά, Ηράκλειο, Βόλο, Λέσβο ή όπου αλλού.
Απ’ την άλλη, οι τιµές στη γειτονική Ιταλία που «θυµίζουν» υψηλά χειµώνα 2024, αφορούν αποκλειστικά και µόνο τα ιταλικά ελαιόλαδα και αυτό γίνεται άλλωστε σαφές από τις προσφορές που καταθέτουν σε δήµους της Λακωνίας οι Ιταλοί µεσίτες, οι οποίες εξακολουθούν να παίζουν γύρω από τα 6,20 µε 6,50 ευρώ το κιλό και δεν ανεβαίνουν ούτε µισό λεπτό του ευρώ.
Κάποιες µικρές σε όρους όγκου πράξεις γίνονται µεν σε αυτές τις τιµές, παρά το γεγονός πως το προηγούµενο χρονικό διάστηµα το εµπόριο προσπάθησε να αρπάξει την φρέσκια σοδειά από τα χέρια των παραγωγών και ελαιοτριβείων από γειτονικούς νοµούς και Κρήτη, σε ένα σχετικά µεγάλο εύρος από 4,00 έως 5,50 ευρώ το κιλό. Φαίνεται πως πούλησαν λίγοι και δεν επικράτησε πανικός. Με το νέο χρόνο ωστόσο αναµένεται να ανοίξει σταδιακά η αγορά και µαζί να αρχίσει το νέο φορολογικό έτος… Φυσικά, ισχύει στο ακέραιο η άποψη που έχουν εκφράσει πολλοί το τελευταίο διάστηµα, δηλαδή πως το εύρος 5,50 µε 6,50 ευρώ το κιλό για την Ελλάδα αποτελεί ένα υγιές πεδίο κερδοφορίας για τις ελαιοκοµικές εκµεταλλεύσεις, που θα επιτρέψει και τις αναγκαίες επενδύσεις – αποσβέσεις.
Πάνω από 3 εκατ. τόνους η παγκόσµια κατανάλωση
Από την Ισπανία το…περιµέναν οι κλαδικοί αναλυτές, όµως από Τουρκία και Τυνησία φαίνεται πως έρχεται (στα χαρτιά τουλάχιστον) το σοκ προσφοράς στην αγορά ελαιολάδου, µε την παγκόσµια παραγωγή να εκτιµάται στους 3,4 εκατ. τόνους, µε την συµµετοχή των εξωκοινοτικών αγορών να διασπά ανοδικά τους 1,2 εκατ. τόνους για πρώτη φορά µετά την περίοδο 2021/22, έναντι 700-900 χιλιάδων που συνηθιζόταν. Τα νούµερα από µόνα τους λένε λίγα πράγµατα, όµως για πρώτη φορά έχουµε την εκτίµηση πως η παγκόσµια κατανάλωση θα παίξει πάνω από 3 εκατ. τόνους την φετινή σεζόν.