Connect with us

Αναζήτηση

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση λειχήνων και ξυλοφάγων εντόμων

Ένα νέο Τεχνικό Δελτίο Γεωργικής Προειδοποίησης ενημερώνει παραγωγούς της Κρήτης για τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης των λειχήνων, των ξυλοφάγων εντόμων, της καπνιάς και της καρκίνωσης.

Λειχήνες – Καπνιά

Στην σχετική ενημέρωση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου αναφέρεται πως οι λειχήνες και η καπνιά εκδηλώνονται συνήθως σε ελαιώνες πυκνών δέντρων, υπό συνθήκες μεγάλης υγρασίας.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των ασθενειών αυτών, οι λειχήνες γίνονται αντιληπτές από ένα στρώμα κιτρινοπράσινης απόχρωσης που απλώνεται σε κορμούς, βραχίονες και κλαδιά, ενώ η καπνιά προκαλεί μαύρο στρώμα με καρποφορίες του μήκυτα σε κλάδους, βλαστούς και φύλλα.

Για την αντιμετώπιση τους, συστήνεται καταρχάς το ορθό κλάδεμα, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται καλές συνθήκες φωτός και αερισμού για την κόμη των δέντρων. Επιπλέον, κατά την βροχερή περίοδο επεμβάσεις με τα κατάλληλα σκευάσματα δρουν ευεργετικά απέναντι στην πρόληψη και των δύο ασθενειών, αλλά και την αντιμετώπιση-αποκόλληση των λειχήνων. Οι παραπάνω οδηγίες, συμπληρώνονται από την σύσταση ότι κορμοί και βραχίονες πρέπει να διαβρέχονται καλά.

 

Ξυλοφάγα έντομα

Σχετικά με τους σκολύτες, επισημαίνεται ότι αυτήν την περίοδο έχουν φωλιάσει σε ορισμένα ξερά κλαδιά, τα οποία διακρίνονται από οπές εξόδου πάνω στην επιφάνεια των κλαδιών. Διευκρινίζεται μάλιστα ότι όσο περνάει ο καιρός και τα προσβεβλημένα μέλη παραμένουν στα δέντρα, ή κατ’ επέκτασιν τα προσβεβλημένα στελέχη παραμένουν στον ελαιώνα, ο κίνδυνος σοβαρότερων προσβολών αυξάνεται.

Η καταπολέμηση αυτών των σκαθαριών, μήκους 2-4 χιλιοστών θεωρείται αποτελεσματικότερη όταν εφαρμόζεται σε σχετικά μεγάλη κλίμακα, και προβλέπει τα εξής:

i) Προσβεβλημένα κλαδιά, ξερά ή ημίξερα πρέπει να απομακρύνονται και να καίγονται το αργότερο μέχρι τις αρχές Απριλίου, πριν την έξοδο των ακμαίων την άνοιξη. Να αποφεύγεται η μεταφορά και παρατεταμένη αποθήκευση τους η οποία αποτελεί παράγοντα νέων εστιών μόλυνσης.

ii) Κατάλληλο κλάδεμα, άρδευση και λίπανση, που ενισχύουν την ζωηρότητα των ελαιοδέντρων.

 

Καρκίνωση

Για την καρκίνωση, αναγράφεται ότι προσβάλλει εντονότερα τα νεαρά ελαιόδεντρα στα οποία προκαλεί εν τέλει ξήρανση, ενώ ιδιαίτερα ευπαθής απέναντί της είναι η ποικιλία Κορωνέικη. H ασθένεια γίνεται αντιληπτή από τον σχηματισμό όγκων στα κλαδιά και τον κορμό, και μεταφέρεται μέσω του νερού, ενώ η αρχική μόλυνση γίνεται μέσω πληγών που έχουν προκύψει από τον παγετό, το χαλάζι, το κλάδεμα, τον δυνατό αέρα και την βροχή. Για την προστασία των ελαιώνων από αυτήν ενδείκνυνται τα εξής:

i) Η αποφυγή του κλαδέματος με υγρό και βροχερό καιρό.

ii) Προληπτική εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων, ιδιαίτερα σε ελαιώνες με υψηλή υγρασία.

iii) Αφαίρεση των προσβεβλημένων κλαδιών και κάψιμό τους όταν επικρατή ξηρός καιρός.

iv) Αποφυγή πυκνής φύτευσης κατά την φύτευση νέων δενδρυλλίων, αφού πρώτα έχει διασφαλιστεί ότι τα νέα στελέχη είναι υγιή.

Οι παραπάνω συστάσεις, συνοδεύονται από την επισήμανση ότι τα εργαλεία κλαδέματος πρέπει να απολυμαίνονται συστηματικά, οι μεγάλες τομές πρέπει να επικαλύπτονται με βορδιγάλειο πάστα, κάτι το οποίο πρέπει να συμβαίνει και μετά την αφαίρεση όγκων στον κορμό ή τους βραχίονες.

Το τεχνικό δελτίο περιλαμβάνει και σημειώσεις για την διαχείριση των ζιζανίων, των οποίων η πρόωρη καταστροφή θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς ευνοεί την εξάπλωση της καλοκόρης. Επιπροσθέτως, κατά το ξερίζωμά τους, συνιστάται η εξαίρεση της ξινήθρας, η οποία δεν είναι επιζήμια για τις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Την σχετική ανάρτηση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικά Άρθρα

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Την προσοχή των παραγωγών αναφορικά με δραστικές ουσίες σχετικά με την καταπολέμηση του δάκου, οι οποίες όμως έχουν καταργηθεί προ διετίας εφιστά ο Σύλλογος...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η χρήση των νερών υποβαθμισμένης ποιότητας (αλατούχων, επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων) ακολουθώντας τις προδιαγραφές είναι πλέον αναγκαιότητα, συμπεραίνουν οι ειδικοί του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC)...

REPORTS

Tα νέα δεδοµένα στη διεθνή αγορά ελαιολάδου διαµορφώνουν σοβαρά περιθώρια κερδοφορίας για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής και ένα γόνιµο πεδίο για αποδοτικές επενδύσεις...

REPORTS

Η Ανδαλουσία, η σημαντικότερη περιοχή παραγωγής ελιάς στον κόσμο, αντιμετωπίζει δύο διαδοχικές αποτυχημένες σοδειές.

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.