Μετά από μια άνευ προηγουμένου συγκομιδή ελαιόλαδου στη γειτονική Τουρκία, οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου δείχνουν ότι οι εξαγωγές της χώρας θα φτάσουν σε τιμές ρεκόρ φέτος. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι θα υπάρξει τριπλάσια αύξηση στις εξαγωγές ελαιολάδου της Τουρκίας σε σύγκριση με πέρυσι, όταν οι αποστολές από τη χώρα ανήλθαν σε 58.000 τόνους.
Ο Μουσταφά Ταν, πρόεδρος του συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου Ελαιολάδου της Τουρκίας (UZZK), επιβεβαίωσε τον αριθμό των εξαγωγών της ΔΟΕ, αποδίδοντας μέρος της αύξησης στην απότομη πτώση της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου.
«Αυτή είναι μια χρονιά μεγάλων ευκαιριών. Μπορούμε να αυξήσουμε τόσο τις εξαγωγές μας, όσο και την επιχειρηματική μας κατανάλωση.», δήλωσε ο Ταν στο Olive Oil Times.
«Φυσικά, μπορεί να υπάρξουν κάποιες ενημερώσεις λόγω της σεισμικής ζώνης. Όμως, φέτος, η Τουρκία θα αυξήσει με κάθε τρόπο τις εξαγωγές ελαιολάδου και ελιάς. Αυτό συνδέεται επίσης πολύ στενά με την έλλειψη προσφοράς στον κόσμο», συμπλήρωσε.
«Το 2022/2023, η ευκαιρία για την Τουρκία προήλθε από τη μειωμένη παραγωγή στην Ισπανία», δήλωσε στους Olive Oil Times ο Can Candeger, διευθύνων σύμβουλος στην Artem Oliva, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής και εξαγωγής ελαιολάδου της Τουρκίας.
«Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα διπλό πλεονέκτημα για την τουρκική βιομηχανία ελαιολάδου», πρόσθεσε. «Είμαστε σύμφωνοι με την πρόβλεψη της ΔΟΕ για περίπου 130.000 έως 140.000 τόνους εξαγωγών ελαιολάδου αυτή τη σεζόν. Ο λόγος που οι προσδοκίες μας είναι υψηλότερες από τη γραμμική αύξηση σε σύγκριση με την τάση παραγωγής οφείλεται κυρίως στο πρόσθετο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει η Τουρκία».
Ο Candeger ανέφερε τις ανταγωνιστικές τιμές, την αυξημένη αναγνωρισιμότητα των τουρκικών εμπορικών σημάτων ελαιολάδου και το αποδεδειγμένο ιστορικό παραγωγής υψηλής ποιότητας ως λόγους για την αύξηση των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια.
«Αυτή η κατάσταση έχει διαμορφώσει την πλευρά της προσφοράς του τουρκικού ελαιολάδου, πράγμα που σημαίνει ότι οι νέες μάρκες που εισέρχονται στην αγορά παρουσιάζουν επίσης μια πολύ αυξητική τάση», πρόσθεσε.
Ο Candeger σημείωσε περαιτέρω ότι η αυξανόμενη παγκόσμια όρεξη για υγιεινά τρόφιμα συμβάλλει στην ενίσχυση των εξαγωγών τουρκικού ελαιολάδου.
«Υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για ελαιόλαδο όχι μόνο από τους καταναλωτές αλλά και από εταιρείες που το χρησιμοποιούν ως συστατικό στις γραμμές παραγωγής τροφίμων τους», είπε. «Ο κύριος παράγοντας πίσω από αυτό είναι η τάση υγιεινής διατροφής».
«Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, από το 2022, αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μια τέτοια τάση για τρία συνεχόμενα καλλιεργητικά έτη, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια δύο ετών της πανδημίας του Covid-19», πρόσθεσε ο Candeger.
Ο Davut Er, πρόεδρος των Ενώσεων Εξαγωγέων Αιγαίου (ΕΤΕπ), τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να στραφεί στο τουρκικό ελαιόλαδο αυτή τη σεζόν, επικαλούμενος την κακή σοδειά της Ισπανίας. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται το τουρκικό ελαιόλαδο, επομένως πρέπει να επικεντρωθεί σε εναλλακτικές αγορές», είπε ο Ερ. «Οι εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου ευνοούν την Τουρκία».
Άλλοι, ωστόσο, υποστήριξαν ότι υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στις ξένες αγορές για το τουρκικό ελαιόλαδο, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε σημαντική αύξηση των εξαγωγών θα πρέπει να ωφελήσει πρωτίστως τους ελαιοκαλλιεργητές της χώρας.
«Δεν πιστεύω στα στατιστικά στοιχεία που γίνονται από κάποια πρόβλεψη», είπε στους Olive Oil Times ο Τζεμ Ερντιλέκ, ο γενικός διευθυντής του βραβευμένου Darvari Gida Tarim από το Τσανάκαλε στη βορειοδυτική Τουρκία. «Οι στατιστικές δείχνουν εκατομμύρια και εκατομμύρια κέρδη, αλλά αυτά δεν πηγαίνουν στις τσέπες των αγροτών», πρόσθεσε. «Το πρόβλημα για τους Τούρκους εξαγωγείς είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση».
Ο Erdilek σημείωσε επίσης ότι απαιτείται μια αλλαγή στην εξαγωγική στρατηγική της Darvari για να αποφευχθεί η αντιμετώπιση των υφιστάμενων εμπορικών φραγμών στην Ε.Ε.
«Πρέπει να πληρώσουμε επιπλέον φόρο 1,10 ευρώ ανά λίτρο ελαιολάδου που εξάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε. «Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για τις τιμές μας. Για το λόγο αυτό, ο κύριος στόχος των εξαγωγών μας είναι πλέον η Ανατολική Ασία και η Μέση Ανατολή».
«Έχουμε [στην Τουρκία] αυτή την ποσότητα ελαιολάδου, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να επιτύχουμε τις προβλεπόμενες ποσότητες εξαγωγής λόγω των αυστηρών περιορισμών της αγοράς σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Τζεμ. «Ελπίζω, ωστόσο, να καταφέρουμε να το εξάγουμε και να μοιραστούμε το κέρδος με τους καλλιεργητές μας που πρέπει να ισορροπήσουν το εισόδημά τους».