Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τρεις πράξεις κατοχύρωσης των 8,5 ευρώ στο ελληνικό ελαιόλαδο, άνοδος διεθνώς

Έπειτα από τρεις εβδομάδες συσσώρευσης, η ιταλική αγορά ελαιολάδου επανήλθε την αυτήν την εβδομάδα σε ανοδικούς ρυθμούς, με το Μπάρι να τιμολογεί τα έξτρα παρθένα οξύτητας έως 0,4% μόνο με ελάχιστη τιμή στα 8,70 ευρώ το κιλό, έναντι των 8,20 ευρώ το κιλό που ίσχυαν μέχρι πριν από μερικές ημέρες ως μέγιστο επίπεδο.

Η εξέλιξη αυτή είναι σε συμφωνία με τις κινήσεις που γίνονται τα τελευταία 24ωρα στα παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας, όπου στον Δήμο Ευρώτα τα ελαιοτριβεία πουλούσαν με 8,50 ευρώ το κιλό πριν από λίγες ημέρες, για να κατοχυρώσει το εύρος και πράξη από τον Συνεταιρισμό στους Μολάους στα 8,40 ευρώ, ενώ λίγο νωρίτερα, στην Κρήτη ο συνεταιρισμός Ζάκρου πούλησε με σχεδόν 8,35 ευρώ.

Στην ιταλική αγορά, όπου αναμένουν και μια βελτιωμένη ποσοτικά παραγωγή, τα εμπορικά κέντρα έχουν διαμορφώσει και υψηλότερα επίπεδα τιμών, όπως για παράδειγμα στο Μιλάνο, όπου η μέγιστη τιμή φτάνει στα 9,20 ευρώ το κιλό, γράφοντας κέρδη 70 λεπτών μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Η εικόνα που έχουν οι ελαιώνες στα παραγωγικά κέντρα της Μεσογείου πάντως, δεν αφήνει χώρο για μεγάλες προσδοκίες, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μια ελαφρώς καλύτερη σε όρους τονάζ παραγωγής. Μόλις η είδηση της μειωμένης μέχρι και 50% σοδειάς που αναμένεται σε Λακωνία και Κρήτη για τη νέα σοδειά, τα καλοδιατηρημένα αποθέματα που άφησαν πίσω καλά οργανωμένοι παραγωγοί, διακρίνοντας ένα ανοδικό μομέντουμ μέχρι τον Σεπτέμβριο, έγιναν περιζήτητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για ελαιόλαδα με πολύ χαμηλή οξύτητα και άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που στη δεδομένη συγκυρία μπορούν να βρεθούν μόνο στην Ελλάδα. Οι ποσότητες αυτές πάνε απευθείας αποθήκη, αφού μπορούν να αξιοποιηθούν είτε για μια βελτίωση των ελαιολάδων που θα βγάλουν οι ελαιώνες σε Ιταλία και Ισπανία τον ερχόμενο Νοέμβριο, είτε για διάθεση στην αγορά ως προϊόντα premium που ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα τιμών δεν αποθαρρύνουν εύκολα τους εκπαιδευμένους στο καλό ελαιόλαδο καταναλωτές οι οποίοι αυξάνονται σε ολόκληρη την υφήλιο. Με άλλα λόγια, αν το ελαιόλαδο εν γένει είναι σε έλλειψη, το ποιοτικό ελαιόλαδο είναι είδος προς εξαφάνιση αυτήν την περίοδο και υπό αυτήν την έννοια, οι αντιστάσεις στην άνοδο κάμπτονται με ιδιαίτερη ευκολία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα δύο κορυφαία προϊόντα της Λέσβου, ήτοι το ελαιόλαδο και το ούζο, συνδυάζει το νέο αρωματικό ελαιόλαδο με αστεροειδή γλυκάνισο της Protoulis Master Olive...

REPORTS

Το βραβευμένο ελαιόλαδο "Ελαιώνες Μπεχράκη" σε premium συσκευασία αποτελεί την ιδανική επιλογή για ξενοδοχεία και εστιατόρια που επιθυμούν να προσφέρουν στους πελάτες τους μια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή και άλλους είκοσι συμμετέχοντες που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση και θα έχουν...

REPORTS

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9 Μαρτίου ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων «I.O.O.C. KOTINOS 2025» που διοργανώνεται επί σειρά ετών από την Λέσχη Φίλων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...