Η εξέλιξη αυτή είναι σε συμφωνία με τις κινήσεις που γίνονται τα τελευταία 24ωρα στα παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας, όπου στον Δήμο Ευρώτα τα ελαιοτριβεία πουλούσαν με 8,50 ευρώ το κιλό πριν από λίγες ημέρες, για να κατοχυρώσει το εύρος και πράξη από τον Συνεταιρισμό στους Μολάους στα 8,40 ευρώ, ενώ λίγο νωρίτερα, στην Κρήτη ο συνεταιρισμός Ζάκρου πούλησε με σχεδόν 8,35 ευρώ.
Στην ιταλική αγορά, όπου αναμένουν και μια βελτιωμένη ποσοτικά παραγωγή, τα εμπορικά κέντρα έχουν διαμορφώσει και υψηλότερα επίπεδα τιμών, όπως για παράδειγμα στο Μιλάνο, όπου η μέγιστη τιμή φτάνει στα 9,20 ευρώ το κιλό, γράφοντας κέρδη 70 λεπτών μέσα σε μερικές εβδομάδες.
Η εικόνα που έχουν οι ελαιώνες στα παραγωγικά κέντρα της Μεσογείου πάντως, δεν αφήνει χώρο για μεγάλες προσδοκίες, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μια ελαφρώς καλύτερη σε όρους τονάζ παραγωγής. Μόλις η είδηση της μειωμένης μέχρι και 50% σοδειάς που αναμένεται σε Λακωνία και Κρήτη για τη νέα σοδειά, τα καλοδιατηρημένα αποθέματα που άφησαν πίσω καλά οργανωμένοι παραγωγοί, διακρίνοντας ένα ανοδικό μομέντουμ μέχρι τον Σεπτέμβριο, έγιναν περιζήτητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για ελαιόλαδα με πολύ χαμηλή οξύτητα και άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που στη δεδομένη συγκυρία μπορούν να βρεθούν μόνο στην Ελλάδα. Οι ποσότητες αυτές πάνε απευθείας αποθήκη, αφού μπορούν να αξιοποιηθούν είτε για μια βελτίωση των ελαιολάδων που θα βγάλουν οι ελαιώνες σε Ιταλία και Ισπανία τον ερχόμενο Νοέμβριο, είτε για διάθεση στην αγορά ως προϊόντα premium που ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα τιμών δεν αποθαρρύνουν εύκολα τους εκπαιδευμένους στο καλό ελαιόλαδο καταναλωτές οι οποίοι αυξάνονται σε ολόκληρη την υφήλιο. Με άλλα λόγια, αν το ελαιόλαδο εν γένει είναι σε έλλειψη, το ποιοτικό ελαιόλαδο είναι είδος προς εξαφάνιση αυτήν την περίοδο και υπό αυτήν την έννοια, οι αντιστάσεις στην άνοδο κάμπτονται με ιδιαίτερη ευκολία.
