Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Castello del Barone από Κουτσουρελιά στα κορυφαία ελαιόλαδα του Ελαίας Καρπός

Πολυπλοκότητα τόσο γευστική όσο και αρωµατική χαρακτηρίζει το γκουρµέ πολυφαινολικό ελαιόλαδο Castello del Barone που αποτελεί φόρο τιµής στον πρώτο Βαρώνο της Χαλανδρίτσας Αχαΐας, Gui de la Trémoille (1209 µ.Χ.).

Παράγεται από λιόδεντρα ποικιλίας Κουτσουρελιάς, η οποία είναι γνωστή και ως Πατρινή, ηλικίας εκατοντάδων ετών που βρίσκονται στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας, µια έκταση που καλύπτει περίπου 26.500 τ.χλµ στους πρόποδες του Όρους Ερυµάνθου και αποτελεί περιοχή NATURA 2000. Η παραγωγή του ελαιολάδου, που είναι προϊόν πρώιµης συγκοµιδής από µέσα Σεπτεµβρίου έως µέσα Οκτωβρίου, ακολουθεί το πρωτόκολλο πιστοποίησης βιολογικής καλλιέργειας σύµφωνα µε τα πρότυπα που ορίζει η TUV Hellas καθώς όλες οι καλλιεργητικές και τεχνικές παρεµβάσεις γίνονται µε τρόπο που δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον, κάτι το οποίο ισοδυναµεί µε µηδενικό αποτύπωµα άνθρακα. ∆ηµιουργός του ο Σπύρος Αναγνωστόπουλος, γεωπόνος και ιδρυτής της Αγροφυτική Γεωργικά Εφόδια, ο οποίος µε αρωγούς τους Παναγιώτη Παπανικολόπουλο και Κωνσταντίνο Τσορώνη της εταιρείας Oliverse υπηρετούν το κοινό τους όραµα για την ανάδειξη τόσο του ελαιώνα της Αχαΐας, όσο και της πλούσιας ιστορίας της ευρύτερης περιοχής της Πάτρας. Στις φετινές βραβεύσεις του το Castello del Barone έχει να επιδείξει τέσσερα Χρυσά Μετάλλια στους διεθνείς διαγωνισµούς Japan Olive Oil Prize, NYIOOC, Dubai IOOC και Athena IOOC ενώ για µια ακόµα µια χρονιά διακρίθηκε ως υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο µε ευεργετικές προστατευτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισµό από το Παγκόσµιο Κέντρο Ελιάς για την υγεία (World Οlive Center for Ηealth),  το οποίο σε συνεργασία µε το Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών (Τµήµα Φαρµακογνωσίας) πραγµατοποιεί τις αντίστοιχες αναλύσεις.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.